Av. Şenay Kahraman


YILLIK ÜCRETLİ İZİNLERİN KULLANDIRILMAMASI


 

Tüm çalışanlar için güzel bir hafta olması dileklerim ile bu hafta bir okuyucumuzdan gelen yıllık izinlerle ilgili soruyu sizinle paylaşmak istiyorum. Okuyucumuz şöyle demiş “Altı yıldır aynı fabrikada çalışıyorum. Önceki senelerde yıllık izinlerimden bazılarını kullandım, bazılarını kullanmadım. Bu sene, kullanmadığım izin günlerinin parasını alabilir miyim? Alamazsam bu izinleri nasıl kullanacağım?”

Yıllık izinleri düzgün bir şekilde kullandırılmaması sıkça karşılaşılan bir durum. İş Kanunumuzda çalışılan yıla göre değişen oranlarda yıllık izinler düzenlenmiş. Öncelikle bu sürelerden bahsedelim ki bu vesile ile tüm okuyucularımız kaç gün ücretli izin haklarının olduğunu hatırlasın. Şöyle ki ; kıdemi bir yıldan beş yıla kadar olan çalışanların beş yıl dahil olmak üzere yıllık ücretli izin hakkı on dört gün, beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlarda yirmi günden, on beş yıldan fazla olanlarda yirmi altı günden az olamaz. Bu sayılar asgari niteliktedir. Yani iş veren iş sözleşmeniz kapsamında size en az bu kadar ücretli izin hakkı tanıyabilir ama bundan daha fazlasını tanıması elbette mümkündür.

Sorumuza dönecek olursak altı senesini aynı işyerinde çalışarak tamamlamış olan okuyucumuzun yirmi günlük ücretli yıllık izin hakkı bulunmaktadır. Bu iznin ne zaman kullananılacağı işverenin belirleyeceği bir durumdur. Ancak çalışan bir ay önceden bildirimde bulunarak yıllık iznini kullanmak istediğini işverene bildirebilir. Yıllık iznin kullandırılmaması iş sözleşmesinin ihali niteliğindedir. Bu sebeple işçi iş sözleşmesini yıllık ücretli izinlerinin kullandrılmaması gerekçesine dayandırarak haklı nedenle fesih edebilir. Yargıtay kararlarında da son dönemde bu şekildeki anlayış kabul edilmiştir. Daha önceki yıllara ilişkin olan yıllık izinler kullandırılmamışsa bu izinlerin artık kullandırılması gibi bir durum söz konusu olmaz. Ya da o günlere ilişkin ücretlerde iş sözleşmesi devam ederken, yani çalışmaya devam ederken ödenmesi gibi bir durum söz konusu değil. Ama iş veren size böyle bir ödemede bulunursa sesinizi çıkartmayın. Bu haftalık benden bu kadar.

 

Soru, görüş ve önerileriniz için;

av.senaykahraman@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz.

Emeğinizin karşılığını aldığınız güzel günlere.