Fatma Özkan


YARININ YETİŞKİNLERİ ÇOCUKLAR


‘’Büyüdüm artık ben ‘’ diyordu çocuk. Belli ki büyümek istiyordu.

Çocuklar için büyümek ne anlama geliyordu?

Büyümek beden ölçülerinin artması, boylarının uzaması mı yoksa özgürleşmek, karar verebilmek ve saygı görmek miydi?

Çocuklarla büyümek üzerine sohbet etmeye ve soru sormaya başladım.

 Çocukların birçoğu büyükler her istediğini yapıyor ama bize izin vermiyorlar diyorlardı. İzin vermiyorlardan kasıtları bilgisayar oyunları, beslenme şekilleri, uyku saatleri ve kıyafet seçimleriydi. Hepsi ailelerinin koydukları kuralların sağlıklı bir gelişim için önemli olduğunu biliyorlardı ama uyum göstermekte zorlanıyorlardı. Belli ki çocuklar bu kararlara ortak olmak, saygı görmek istiyorlardı.

‘’Çocukken her şeyin sahibi olmak için büyümek isterdik. Büyüdük; şimdi her şeyden uzak kalmak için hep çocuk kalmak istiyoruz.’’ diyen Paulo Coelho büyümek kavramını hem çocuklar hem yetişkinler için özetlemişti aslında. Yetişkinler özgürleşmek için aldığı sorumluluklardan sıyrılmak adına çocuk olmak isterken; çocuklar özgürleşmeyi büyümekle eşleştiriyordu. Oysa ki büyümek özgürlükten çok sorumluluktur. Büyümek sorumluluk almayı öğrenmiş, seçimlerinin ve davranışlarının sonuçlarına katlanmaya hazır olanlar için özgürlüktür.

O zaman ebeveynler ve öğretmenler olarak büyümeye bu kadar hevesli olan geleceğin yetişkinleri çocuklara yardımcı olmaya; zaman yönetimi, planlama ve sorumluluk alma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmakla başlayabilir miyiz?

                                                                                 

 

 

Fatma ÖZKAN

                                                                                                                                                             Psikolog