Av. Şenay Kahraman


İŞTEN ÇIKARMA AŞAMASINDA ÇALIŞANLAR ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMASI


Merhabalar. Malum zor zamanlardan geçiyoruz. Ekonomik sıkıntılar, Covid-19 sebebiyle yaşanan endişe hepimizi psikolojik olarak olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluklar kendini aile hayatımızda, iş hayatında gösteriyor. Bu haftaki yazımda da bu olumsuzlukların iş hayatına yansımasına ilişkin bir duruma değineceğim. Bir okurumuz, işyerinde çalışma arkadaşı ile bir tartışma yaşamış, birbirlerine küfretmişler ve kavga etmişler. Kavgaya ilişkin beyanlar farklı olmakla birlikle, tutanak tutulmuş ve okuyucumuzun işine son verilmiş. Kavgaya karışan diğer çalışan ise aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyormuş.

Bu durumun bizim için önem arz eden kısmı ise acaba bu şekilde iki kişinin karıştığı bir kavgada kimin haksız olduğu da tespit edilemezken sadece bir çalışanın işine son verilmesi mümkün müdür? Öncelikle şunu belirtelim; iş yerinde bu şekilde kavga edilmesi İş Kanunu’nun 25. maddesinin II/d düzenlemesi gereğince haklı nedenle derhal işten çıkarma halini oluşturmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus okuyucumuz tarafından açıklanan olayda iki tarafın da kusurlu olması. Bu durumda işverenin bir işçiyi işinden çıkarırken diğerini çalıştırmaya devam etmesi eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır. Bu bakımdan işveren ya iki işçiyi de işten çıkarmalı ya da ikisinin de çalışmaya devam etmesine izin vermelidir. Bu şekilde uygulanan bir ayrımcılık sebebiyle işten çıkarılan işçi, işverenden ayrımcık yapması gerekçesi ile ayrımcılık tazminatı talep edebilecektir.

Bu haftalık benim söyleyeceklerim bu kadar. Umarım bu zamanları en kısa sürede atlatıp, gönlümüz rahat bir şekilde işimizi yapabildiğimiz zamanlara bir an önce geri dönebiliriz. Haftaya yine iş yerinde uygulanan ayrımcılık konusuna ilişkin yazım ile burada olacağım.

Soru, görüş ve önerileriniz için;

av.senaykahraman@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz.

Emeğinizin karşılığını aldığınız güzel günlere.