Şaban KARDEŞ


Tekirdağ'ı Ankara'dan Yönetmek…

O kadar çabuk büyüyüp gelişen bir ilçede, bir ilde, bir bölgede yaşıyoruz ki neyin nasıl sürdüğüne, hangi mantıkla yürüdüğüne dair gelişmeleri her vatandaş gibi yaşayarak öğreniyoruz. Bir şeyden haberimiz veya bilgimiz olmayınca mesleğimizden esasla bize yönelik ilk yaklaşım, "Gazetecisin. Nasıl duymazsın… Bilmezsin" şeklinde oluyor.


Onlardan bir yenisine yaşadığım bir rahatsızlık esnasında, yeni ve sigarasız bir hayata başladığım ilk günlerde tanık oldum.

Kısa bir süre önce geçirdiğim malum rahatsızlık esnasındaki mecburi hastane istirahatı esnasında doktorlarım tarafımdan sigaralı ‘hayat’ ile sigarasız hayat arasındaki ikilemde, köprüden önceki son çıkışta olduğum belirtildi. 30 yıla yakın süredir yaşantımda yer alan bir ‘dost’tan artık ayrılık zamanım geldiği belgeleriyle ispatlandı ve ben o an itibariyle o ‘dost’ ile ilişkimi her şekil kestim.

Bu merete ‘Ha’ denince başlanıyor da, ‘Ha’ deyince bırakmak biraz zahmetli. İrademe güvenmekle birlikte desteğe ihtiyacım olduğunu kanaat getirdim. Devletimiz de bu toplumsal durumun farkında ki Sağlık Bakanlığı’na ait 171 numaralı bir sigarayı bırakma hattı oluşturmuş. Bir süre önce televizyon ekranında, bir kamu spotu yayını esnasında keşfettim ve aradım. Telefondaki bayana durumu izah ettim. Sağlık merkezine gitmem durumunda tıbbi destek alabileceğim gibi psikolojik danışma hizmetinin de varlığından söz ettiler. Tekirdağ’da merkezin yerini sorduğumda ise aldığım soruyla bir nevi ‘şok’ yaşadım. Bu merkez ilimizde sadece Malkara ilçesinde konuşlandırılmış. Merkez ilçe dahil olmak üzere Tekirdağ’ın diğer tüm ilçelerine bu merkezden psikolojik destek, hizmet veriliyor.

Tekirdağ’ın Malkara İlçesi Merkez İlçe Süleymanpaşa’ya 56, Çerkezköy’e 140, Çorlu’ya 90, Ergene’ye 114, Hayrabolu’ya 44, Kapaklı’ya 146, Marmaraereğlisi’ne 94, Muratlı’ya 79, Saray’a 161, Şarköy’e 49 kilometre mesafede.

Tam bir, “Buyur buradan yok” meselesi.

Hâlbuki derdimiz yakmak değil, söndürmek.

Mesafeler bir tarafa, nüfus yoğunlukları nezdinde de “kel alaka” bir tercih olmuş. Bu bir pilot denemeyse, o pilot o uçağı yanlış havaalanına indirebilir. Havaalanı aranırken uçak, tarlaya da düşebilir.

Şekil ve şema o ki birileri Ankara’dan buraları yönetmeye kalkmış. Oturduğu yerden duvardaki Türkiye haritasının Tekirdağ il sınırları dâhiline bir ok fırlatmış. “Ok nereye isabet ederse” deyip Malkara’yı tutturmuş.

Dediğim gibi aslında ne derece tezatlıklar ile yönetildiğimize bu tür vakalar ile tanık oluyoruz.

Bir an önce Tekirdağ’ın yönetimi Ankara yerine Tekirdağ’dan yapılmalı, madem var öyle bir hizmet hiç olmazsa il merkezine alınmalı, bir de Çerkezköy ile civar ilçelerin yoğunluğundan esasla benzeri bir oluşum da bu bölgede konuşlandırılmalı, hatta tüm ilçelere yayılmalıdır.