Av. Şenay Kahraman


Taşeron İşçi ve Kadrolu İşçi Arasında Ücret Farklılıkları


Merhaba bu hafta sizlere abimin iş yerinde uygulanmaya başlaması sebebiyle gündemime gelen bir konudan bahsetmek istiyorum. Bu uygulama, her ne kadar kanunun kabul ettiği anlayışa aykırı olsa da işverenler tarafından oldukça kullanılmakta. Neden bahsediyorum; aynı işyerinde aynı işi yapan çalışanların kimisinin doğrudan işverenin kendi işçisi olması yani genelde kadrolu işçi olarak tabir edilen işçiler ile taşeron firmadan sağlanan işçiler arasında ücret ve benzeri haklar bakımından farklılıklar oluşturulması durumundan.

Öncelikle şunu belirtmek gerek; taşeron firmadan işçi temin etmenin bazı şartları var. Bu şartlardan ilki taşeron firmadan işçi sağlanan iş yerinin esaslı nitelikte işlerinden olmamalıdır. Bu ne demek? Örneğin televizyon üreten bir fabrikada televizyon üretim işi esas iş niteliğindedir. Burada işveren taşeron firmadan işçi temin etmek suretiyle televizyon üretme işini gördüremez. Burada ancak temizlik, güvenlik veya yemek hizmetleri gibi işler taşeron firmaya gördürülebilir. Bunun dışındaki çalıştırmalar yasaya aykırı olacaktır.

Peki bu durumda taşeron işverenin çalışanı hangi yollara başvurabilir. Asıl işi yapan kadrolu işçi ile taşeron firmanın çalışanı arasında ücret ve benzeri haklarda ayrımcılık yapılması durumunda; taşeron firmanın çalışanı işverene bu uygulanın kaldırılması yani kendi ücretinin de kadrolu işçiler seviyesine çekilmesini talep edebilir. Bu talep kabul edilmezse veya doğrudan iş sözleşmesi haklı sebeple feshedilebilir. İş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilmesi durumunda taşeron işverenin çalışanı, geriye yönelik olarak kadrolu işçi ile aralarındaki ücret ve diğer haklara ilişkin farklarının giderilmesini talep edebilir. Buna ek olarak, koşulları oluşmuşsa kıdem tazminatını ve kıdeme ilişkin diğer hakları da talep edebilecektir.

Taşeron firmaların çalışanları ile asıl işverenin çalışanları arasında farklı uygulamalara gidilmesi, taşeron firmalar tarafından gerçekleştirilen usulsüz işlemler uygulamada oldukça karşılaşılan durumlar. Bu sebeple bu konuya ilişkin yazılarımla devam edeceğim.

Soru, görüş ve önerileriniz için;

av.senaykahraman@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz.

Emeğinizin karşılığını aldığınız güzel günlere.