Av. Şenay Kahraman


İSTİFA HALİNDE YILLIK İZİNE İLİŞKİN ALACAK


Herkese merhabalar, önceki yazılarımda işveren tarafından yıllık izinlerin kullandırılmamasının işçiye, iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı tanıdığından bahsetmiştim. Bu hafta ise işçinin istifa etmesi halinde kullanılmayan ya da kullandırılmayan yıllık izinlere ilişkin durumu açıklamak istiyorum.

 

İşçilerin yıllık izinleri, dinlenme hakkı kapsamında Anayasa ve İş Kanunumuz tarafından koruma altına alınmış haklardandır. İşçi kendi rızasıyla dahi yıllık izinlerini kullanmaktan vazgeçemez. Bu sebeple yıllık izinlerin kullanılması ve kullandırılması hem işçi hem de işveren tarafından bir zorunluluktur. Hal böyle olunca, iş sözleşmesinin işçi tarafından kendi isteği doğrultusunda istifa ile sonlandırılması halinde, kullanılmayan ya da işverence kullandırılmayan yıllık izin ücretleri para alacağına dönüşmektedir. Aslında bakarsanız bu sadece istifa için geçerli bir durum değil. İş sözleşmesinin ne şekilde sona erdiğine bakılmaksızın kullanılmayan ya da kullandırılmayan yıllık izinler için işçinin alacak hakkı bulunuyor. Örneğin, aynı işyerinde 3 yıl 5 ay çalışan kişinin toplamda 42 gün yıllık izin kullanmış olması gerekiyor. İşçi 3 yıl boyunca 28 gün yıllık izin kullanmışsa, iş sözleşmesini istifa ile sonlandırsa dahi bakiye 14 gün yıllık izin alacağı bulunmakta. Bu alacak bir günlük brüt ücret ile kullanılmayan yıllık izin günlerinin (örnekte 14 gün) çarpılması ile tespit edilmekte.

 

İşçi yıllık izinlerini kullanmadığı veya kullandırılmadığı şeklinde bir iddiada bulunursa, işveren yıllık izinlerin kullandırıldığını ispatlamak zorunda. Yani yıllık izinlerin kullandırıldığına ilişkin işçi tarafından imzalanmış belgeleri, uyuşmazlığın mahkemeye taşınması durumunda, mahkemeye sunmalı.

 

Sonuç olarak iş sözleşmeniz her ne şekilde sona ererse ersin, kullanılmayan yıllık izin günlerinize ilişkin alacağı işverenden talep edebilirsiniz.

 

Soru, görüş ve önerileriniz için;

av.senaykahraman@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz.

Emeğinizin karşılığını aldığınız güzel günlere.