Av. Şenay Kahraman


SELAMLAR


Öncelikle herkese selamlarımı ileterek başlıyorum. Çok uzun bir çalışma sürecinden sonra bir hayalimi gerçekleştirmenin heyecanı ve mutluluğu ile gazatemizin sayfalarındayım. Nedir bu heyecan? Ben neden buradayım? Öncelikle size bundan bahsetmek istiyorum. Ben Avukat Şenay Kahraman, ilçemizde doğdum ve büyüdüm. İşçi bir anne ve babanın çocuğuyum ve tüm çocukluğum iş-işçi problemlerini dinleyerek geçti. Bu hikayeler kısaca benim hayallerimi şekillendirdi. Daha çocukken bir gün avukat olacağıma ve benim çocuklarımı bu problemlerden uzak yaşatacağıma kendime söz verdim. Sonra seneler geçti, Londra’da bende işçi olarak yaşadım ve kelimenin tam anlamıyla çalışmanın ne demek olduğunu anladım.

 

İşte tüm bu serüven, bu kısaca içinizden biri olma hali bana bu yazıları yazmama en azından ulaşabileceğim kadar kişiye ulaşma isteğini ve zorunluluğunu doğuruyor. Çünkü ben; kimseye bir şey soramamanın, işten çıkarılma korkusuyla yaşamanın, hakkın yense de, yok sayılsan da susmanın ne demek olduğunu biliyorum. Hayat bu kadar zorken kimsenin bu kadar yükü tek başına taşımasına gerek yok. Bu köşe işçimizin, çalışanlarımızın, sizin ve benim karşılaştığımız problemlere ilişkin hukuki haklarımızın nacizane gözetiminde dertleşme yerimiz. Bu sebeple sizlerden gelecek sorulara, görüşlere sonuna kadar açık.

 

O zaman ilk dertleşmemizi de yapalım. Malum, Covid-19 salgını herkesi etkiledi. Özellikle işçi ve işverenleri. Bu etkilerin azaltılması amacıyla 17.04.2020 tarihinde “7244 Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazate'de yayımlandı. Kanuna göre iş kanunundaki ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar sebebiyle işten çıkarmalar hariç olmak üzere iş sözleşmesinin sona erdirilmesi yasaklandı. Pandeminin devam ettiği ve bu yazının da yayımlandığı bu süre itibariyle yasak devam etmekte ve yasağın bitim tarihi şimdilik 17.03.2021 tarihi olarak belirtilmekte.

 

Peki, bu yasağa aykırı olarak işten çıkarmalar gerçekleşmişse ne olacak? Öncelike işverenler bakımından idari para cezası öngörülmüş durumda. İşçilerin başvurabileceği yol ise bu feshin geçersiz olduğunun tespit ettirilmesi. Buna göre iş sözleşmesi bu dönemde sona erdirilen kişiler mahkemeye başvurmak suretiyle sözleşmenin feshedildiğinin tespitini isteyebilecekler. Bu tespit bizim ne işimize yarayacak? İş sözleşmesi geçersiz olarak feshedilen işçi, çalıştırılmadığı döneme ilişkin olarak ücret ve yan haklarını talep edebilecek.

 

Döneme ilişkin şimdilik söylenebilecekler bunlar. Bakalım mahkeme kararları ne şekilde olacak. Bu haftalık böyle kısa bir girizgah ile sizlere merhaba demek istedim. Sorularınızı bekliyorum.

 

Soru, görüş ve önerileriniz için;

 

av.senaykahraman@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz.

 

Emeğinizin karşılığını aldığınız güzel günlere.

 

Av. Şenay Kahraman