Hakkı MÜDAFAA


PANDEMİ İLE 25 KURUŞLUK MÜCADELE


Covid19 virüsü ile savaşımız gittikçe kızışıyor. Lâkin, vatandaşımızın pandemiyi ciddiye almamasını eleştirirken, devletin bazı kurumlarının da pandemiyle savaşta gereken maddi olanakları sağlayamadığını duyuyoruz.  
Biliyorsunuz, okullar örgün eğitime başlamadı. Bu gidişle başlayacağı da yok herhalde. 
Milli Eğitim Bakanlığının tüm merkez ve taşra örgütleri bu konuda seferberlik ilan etmiş durumda. Bakanlık, virüsle mücadele için her gün bir emir yayınlıyor. 31 Ağustos'tan 18 Eylül'e kadar uzaktan eğitim devam edecekmiş. Sonrasında okullar yüz yüze eğitime başlayacakmış. 
Okullar yüz yüze eğitime başlamadan önce bir dizi tedbiri almak ve oluşturulan denetim ekipleri tarafından denetlenmek zorunda. Bu tedbirler içinde pandemiye karşı kullanılan tüm malzemeler, maske, el dezenfektanı, pandemi kurallarına uygun sınıflar, uyarı levhaları, yeterli sayıda temizlik elemanı gibi ihtiyaç duyulan personel ve araç gereçten oluşuyor. 
Tabii bunları sağlamak için okullara para lazım. Sizce ne kadar ödenek gerekir Tekirdağ'daki milli eğitim adına her pandemi  tedbirini almak için? Hesabı zor değil mi. Peki size personel ve öğrenci sayılarını vereyim. Belki hesabı daha kolay olur. 
Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğü sitesinden aldığımız rakamlara göre Tekirdağ'da 188.938 öğrenci, 11.731 öğretmen, 886 okul/kurum, 7.925 derslik var. 
Yukarıdaki istatistiğe okullarda çalışan işçi, yardımcı hizmetli, güvenlik personeli dahil değil. Buna rağmen öğretmen ve öğrenci toplamına bakarsak 200.669 kişi oluyor. Peki bu kadar insana, okullarda pandemi şartlarına uygun eğitim ve öğretim ortamının sağlanması için 51.000 TL yeter mi? 51.000 TL de nereden çıktı demeyin! Hesabı yapınız efendim. 51.000 TL'yi 200.669 kişiye bölersek 25 kuruş gibi bir rakam karşımıza çıkıyor. Yani  kişi başına 25 kuruş! Gülmeyin efendim, ciddi bir konudan bahsediyoruz. Yetkili makamlar, bu rakamı uygun gördüyse, mutlaka bilimsel bir istatistik ve veri tabanı ile hesaplanmıştır. Makamlar ve rakamlara güvenin!
Eğer bu rakam yeterse, tüm dünyanın giderini dahi biz karşılayalım.  Kimse paniğe katılmasın, dara düşmesin. Dünya nüfusu 7.800.000.000 (yedi milyar sekiz yüz dört milyon ) civarında kişiden oluşuyor. Bu nüfusu 25 kuruşla çarparsak 1.950.000.000 TL (Bir milyar dokuz yüz elli milyon Türk Lirası) bir miktar karşımıza çıkıyor. Yapabiliriz. Böylece dünyaya gücümüzü de göstermiş oluruz. 
İşin ironisi bir yana Tekirdağ kulislerinde böyle bir konu konuşuluyor. Okulların pandemi tedbirlerine uygun hale getirilmesi için Tekirdağ'a 51.000 TL ödenek gönderildiği konuşuluyor. Bu doğru mu? İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Ersan Ulusan Bey'e buradan soralım. 
Eğer doğruysa vah halimize. Neden vah, söyliyim; Şimdi Ticaret Bakanlığının açıkladığı cerrahi maske tavan fiyatı dahi 1 TL. Hem de kdv dahil. Şimdi bu konuda da kdv olur mu demeyin. Sonuçta devletimizin de giderleri var. Maskeden % 8 kdv almış çok mu? 
Konumuza dönecek olursak yetkililere bazı sorular sorarak yazımı bitireyim: 
- Tüm Tekirdağ'daki okullar ve diğer eğitim  kurumları için sadece 51.000 TL ödenek geldiği doğru mu? 
- Eğer doğruysa 25 kuruşa Covid19 ile mücadele edilir mi? 
- Bu konuda girişimleriniz devam ediyor mu? 
- Okulların, pandemi tedbirlerine hazırlık masrafı okul başına ortalama ne kadardır? 
- Eğitim öğretim yılı uzaktan da olsa başladı. Hazırlıklar 21 Eylül'e yetişecek mi?
- Yıkım veya güçlendirme kararı bulunan ama henüz inşaat ihalesi veya yapımı bitmeyen bazı okullarda da pandemi şartları nedeniyle eğitime başlanacağı söyleniyor. Doğru mu? 
Görüşmek üzre.
Yazımı yine Atatürk'ün şu güzel sözü ile bitiriyorum: Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır! 
HAKKI MÜDAFAA    07/09/2020