Göksal Çidem


Göç: Kuşlar Süzülerek. İnsanlar Üzülerek (2)

BSPB ve EVN tarafından projelendirilen, çok basit önlemlerle hayata geçirilen çok doğru bir çalışma var. Hem elektrik şirketi, hem de kuşlar kazançlı çıkıyor.


Enerji nakil hattında ki izalatör ve kablonun yalıtkan ile kapatılması. Kuşların direk üzerine konmasıyla, akıma kapılmasının önüne geçiliyor.

Ülkemizin de taraf olduğu 9 Ocak 1984 tarih ve 84/7601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak, 20 Şubat 1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi‘nde iki önemli hüküm maddesi şöyle:

Madde 3. Akit Taraflar, II ve III no’lu ek listelerde belirtilen göçmen türler için önem taşıyan ve kışlama, toplanma, beslenme, üreme veya tüy değiştirme yönlerinden göç yollarına uygun ilişki konumunda bulunan sahaların korunmasına özel dikkat göstermeyi kabul ederler

Madde  4. Akit taraflar, bu maddede belirtilen doğal yaşam ortamlarının sınır bölgelerinde bulunmaları halinde, bunların korunması amacıyla, çabalarını uyumlu kılmak yönünden eşgüdüm sağlamayı taahhüt ederler

Sınırın sıfır noktasına kurulması planlanan RES sahası, Istranca Park Directörlüğü Bulgaristan MalkoTarnova Kasabası’nda olup, kasaba RES sahasına kuş uçuşu 5-6 kilometredir.

AB’nin Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında desteklenen;

Çevre ve Orman Bakanlığı; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen

Kırklareli İli’nin Karadeniz’e bakan kısmını olusturan Yıldız Dağları’nda uygulanan “TR 06 02 16 Yıldız Dağlarında Biyolojik Çesitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Gelistirilmesi Projesi

Aralık 2008 tarihinde uygulanmaya başlanmıs ve Aralık 2009 tarihinde tamamlanmıştır. Projenin faaliyetlerinden birisi de Yıldız Dağları’nın biyosfer alan olarak deklere edilmesine yönelik bir adaylık başvurudosyasının hazırlanmasıdır. - Projenin sonucunda; Yıldız Dağları Biyosfer  Adaylığı dosyasının hazırlıkları da  tamamlanmıştır. - Dosya UNESCO MAB Komisyonu tarafından istenen formatta ve içerikte hazırlanmıştır.

Bu kapsamda hazırlanan dosyalardan birisi Yıldız Dağları Biyosfer Projesi

Rapor Serisi No. 6: Yıldız Dağları’nda kuş çeşitliliği ve dağılımı. Rapor Çevre ve Orman Bakanlığı için AGRERA Griconsulting (AGRIN) adına 2010 yılında Korhan Özkan tarafından hazırlanmıştır.

Raporda  “Yıldız Dağları tüm Palaearktik bölgenin ana kuş darboğazlarından birinin üstünde yer alır. Bu nedenle, bölgede rüzgâr santralleri inşa edilmesi tüm biyocağrafya bölgesindeki avifaunayı çok ciddi olarak etkileyecek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yıldız Dağları’nın kuş göç yolları açısından stratejik konumu göz önüne alınarak bölgede rüzgâr santrali kurulumundan kaçınılmalıdır” denilmektedir.

Bazı proje tanıtım dosyalarında ve ÇED raporlarında kuş göç yolunu farklı güzergâhlarda göstermeye çalışanlar da görsünler ve bilsinler ki, gün gibi ortada olan bilimsel veriler, GPS takılarak uydudan takip edilen kuşların göç yolu Istrancalar’dır.

Bilime ve hukuka aykırı olduğu açık olan, kuş göç yoluna rüzgârsantralı kurmak telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmadan hepsi tekrar tekrar değerlendirilmeli ve buna göre karar verilmelidir.