Ceylan Düştü


Geminin Kaptanı Sensin


Bir insanın başarılı olabilmesi için önce kendine güvenmesi gerekir. Koymuş olduğun hedefi başarabileceğine inanmalısın. Hedefi olmayan kişilerin başarıya ulaşması çok zordur. Hedef bize; nereye, nasıl, ne kadar sürede gideceğimize dair yol gösterir. Bir yolcu gemisini düşünün. Yola çıkarken hangi limandan kalkacağını, hangi limana varacağını ve bir limandan diğer limana ne kadar sürede varacağını bilir. Çünkü bununla ilgili yolculuğun başında bir planlama yapar. Size Mans Denizi’ni her iki yönde geçen ilk kadından, FlorenceChadcwick’in yaşamış olduğu gerçek bir olaydan bahsedeceğim…

‘’4 Temmuz 1952 günü 34 yaşındaki FlorenceChadcwick Pasifik Okyanusu’na dalarak Kaliforniya’ya doğru yüzmeye başladı. Eğer başarılı olursa bunu yapan ilk kadın olacaktı sabah su vücudu uyuşturacak kadar soğuktu ve sis o kadar yoğundu ki beraberindeki tekneleri güçlükle seçebiliyordu. Köpek balıklarına ve dondurucu soğuğa hiç aldırış etmeden 15 saat yüzdü. Kıyıya yarım mil kala kendisini sudan çıkarmalarını istedi, azimli yüzücü bunun nedenini şöyle açıkladı: 

“Karayı görebilseydim başarabilirdim…” 

Vazgeçmesinin nedeni ne soğuk nede yorgunluktu.. Tek neden sis yüzünden karayı görememesiydi.’’

Florence C.’nin bahsettiği kara, aslında hedefidir.  Hedefini göremediği için ne kadar daha çabalaması gerektiğini hesaplayamamıştır ve pes etmiştir. Hedefleriniz sizi amaçlarınıza, yani sonuca götürür. Bir şeyi başarmak için ortada gözle görülür bir hedefiniz olmalı. Önce küçük hedefleriniz sonra ise büyük hedefleriniz. İyi bir karne bazılarınız için küçük bazılarınız için ise büyük bir hedef sayılabilir. Ama bugüne kadar hedefinize dair hiç düşünmemiş iseniz bence bu yarıyıl tatilinde kendinize küçük-büyük hedefler belirleyebilirsiniz. Bu belirlemiş olduğunuz hedefleri odanızda sürekli görebileceğiniz bir alana asmalısınız ki hedefinizi gerçekleştirmeye dair daima motivasyonunuz ve çabanız olsun. Şimdiden geleceğe dair hedeflerinizi merak etmeye başladım. 

Ne istediğinize karar verin, çabalayın ve başarana kadar asla vazgeçmeyin.