Av. Şenay Kahraman


ÖDENMEYEN İŞÇİLİK ALACAKLARI


Selamlar. Herkese güzel bir hafta olması dileği ile doğrudan bu haftaki konumuza geçiyoruz. Bu hafta okuyucularımızdan aldığım soru aslında sıkça karşılaşılan bir duruma ilişkin. Okuyucumuz şöyle sordu “Aynı iş yerinde 4 senedir çalışıyorum. Ancak son iki maaşım ve mesailer tam olarak ödenmedi. 4 yıllık kıdemimi bırakıp işten çıkmak istemiyorum. Ne yapabilirim?” okuyucumuzun da belirttiği gibi kıdem söz konusu olduğunda işten öylece ben gidiyorum diyerek ayrılmak kolay olmuyor. Peki çare nedir?

Hemen şunu belirtelim ücretleriniz ödenmediğinde doğrudan kıdemi bırakıp gitmek gibi bir durum söz konusu değil. Ama izleyecek olduğunuz yola dikkat etmeniz gerekiyor. Neler yapılabilir? Eğer işten hemen ayrılmak istemiyorsanız, işvereninize ücretleri ödemesine ilişkin bir ihtar çekebilirsiniz. Bunun faydası alacaklarınıza ilişkin faizi başlatmaktır. İhtar ile birlikte işveren daha sonra yapacağı ödemelerde faiz de ödemek zorunda.

Ancak iş ilişkiniz sizin için çekilmez duruma geldiyse, daha fazla aynı yerde çalışmak istemiyorsanız bu halde İş Kanunu’nun bize tanıdığı imkan iş sözleşmenizi haklı nedenle feshetmek. Bu durumda da işverene ihtar çekmek suretiyle iş ilişkinizi derhal sona erdirebilirsiniz. İşverene ya benim paramı öde ya da ben gidiyorum demenin usulü budur. Bu yola hakkınız olan her alacak ödenmediğinde başvurabilirsiniz. Yani işveren hakkınız olan tüm ücretleri ödemek zorunda. İşveren ihtara rağmen ödeme yapmazsa iş sözleşmeniz sonlanmış oluyor ve bundan sonraki aşamada önce arabulucuya gidilmesi daha sonrasında işveren ile anlaşamazsanız dava yoluna gidilmesi söz konusu oluyor.

Kısaca karşılığını almadığınız alamadığınız şekilde çalışmak zorunda değilsiniz. ‘Kıdemimi alabilecek miyim’ korkusuna da gerek yok. İlgili yolları doğru bir şekilde takip ettiğinizde yapılabilecekler mümkün. Bu haftalık da benden bu kadar.

Soru, görüş ve önerileriniz için;

av.senaykahraman@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz.

Emeğinizin karşılığını aldığınız güzel günlere.