Av. Şenay Kahraman


ÜCRETLERİN ÖDENMEMESİ YOLU İLE ÇALIŞANLAR ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMASI


Merhabalar, bu haftaki yazımızda da çalışanların ücretlerinin ödenmemesi yolu ile ya da aynı işi yapan kişiler bakımından farklı ücretlerin ödenmesi yolu ile yapılan ayrımcılık konusuna değineceğim.

Konuya ilişkin olarak Yüksek Mahkemenin birçok kararı bulunmakta. İşverenler kimi durumlarda bazı işçilerini yıldırmak ve benzeri sebeplerle, kimi zaman da herhangi bir sebebi olmaksızın ücretler konusunda işçiler arasında farklı muamelelere yaparlar. Ancak bu durum İş Kanunu bakımından kabul edilebilir değil. Aynı iş yerinde, aynı işi yapan çalışanlar bakımından farklı ücret uygulamalarının gerçekleştirilebilmesinin geçerli bir uygulama olarak kabul edilmesi, bu uygulamanın ancak işyeri çalışma prensibi olması ve somut kriterlere dayanması durumunda şeklinde gerçekleştiğinde İş Kanunu bakımından geçerli kabul edilebilecektir. Örneğin, bir iş yerinde performansa bağlı olarak somut kriterler belirlenmiş ve bu uygulama kapsamında farklı ücret uygulamaları gerçekleştiriliyorsa bu durum kabul edilebilir.

Peki, bu gibi kriterler olmaksızın işverenin kötü niyetli olarak gerçekleştirdiği ücrete ilişkin farklı uygulamaların yaptırımı nedir? Bu gibi durumlarda çalışanlar öncelikli olarak İş Kanunu’nda belirtilen haklı sebeple fesih yoluna başvurabilirler. Bununla birlikte dört aya kadar ücret tutarında ayrımcılık tazminatını ve ayrımcılık, farklı ücretlerin ödenmesi şeklinde gerçekleşiyorsa diğer işçiler ile kendilerine ödenen ücret arasındaki farkı talep edebilirler.

Bu haftaki yazımız bu kadar. Haftaya yine ayrımcılık uygulamaları ile devam edeceğiz.