Av. Şenay Kahraman


ÇALIŞANLAR ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMASI


Herkese iyi haftalar. Bu haftaki yazımızda Covid-19 kapsamında uygulanan ücretsiz izinler bahane edilerek ayrımcılık yapılması konusunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Soru bir arkadaşımdan geldi ve olay şu şekilde; arkadaşım Covid-19’un etkileri sebebiyle ücretsiz izne çıkarılmış. Ancak daha öncesinde kendisine işten çıkarılacağı ancak yasak sebebiyle çıkarılmadığı belirtilmiş. Bunun üzerine arkadaşım ücretsiz izne ayrılmış, yerine derhal başka biri alınmış ve tam zamanlı olarak çalışıyormuş. Bu durumda yapılabilecek şeyler nelerdir?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir; Covid-19 gerekçesiyle bu şekilde çalışanını ücretsiz izne çıkarmak ve yerine başka birini alması ücretsiz izne çıkarılan bakımından haklı sebeple fesih nedeni oluşturmaktadır. İşveren bu şekilde çalışmaya hazır bir çalışanını bekleterek yerine başka birini çalıştırmak suretiyle onu haklarından mahrum edemeyecektir. Covid-19 salgını sebebiyle işverene tanınan ücretsiz izne çıkarma hakkı bu durumu kapsamayacak ve iş sözleşmesine bu şekilde aykırı davranan işverenin davranışı kabul edilmeyecektir.

Arkadaşımın sorduğu soru bakımından bu süreç kapsamında iş sözleşmesi ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle sona erdirebilecektir. Bununla birlikte ayrımcılık yapılması gerekçesi ile dört aya kadar ücret tutarında bir tazminat talebinde de bulunabilecektir. İş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi sonucunda kıdem tazminatına ve ücrete ilişkin diğer haklarını da kazanacaktır.

İş yerinde işveren tarafından uygulanan ayrımcılık niteliğine sahip davranışlar konusu oldukça yaygın. Bu sebeple bu konuyu daha derinden incelemek gerekiyor. Haftaya çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmasına ilişkin yazılarımızla sizlerle olacağım.

Soru, görüş ve önerileriniz için;

av.senaykahraman@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz.

Emeğinizin karşılığını aldığınız güzel günlere.