Yüceer: Tedbir alınmazsa vatandaş ay sonunda ayçiçek yağı bulamayacak

Ayçiçek yağında yaşanan tedarik sorunu ve fahiş fiyat artışların araştırılması amacıyla bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM'ye araştırma önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Mecl

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 7.03.2022 14:12:00 0
Yüceer: Tedbir alınmazsa vatandaş ay sonunda ayçiçek yağı bulamayacak

Ayçiçek yağı üretiminde özel olarak Tekirdağ, genel olarak ise Trakya bölgesinin ağırlığına dikkat çeken Yüceer, “TÜİK’in çarpıtılmış rakamlarına göre bile enflasyon yüzde 50’yi geçti. Gerçekte ise bu rakamın iki katı kadar artış yaşanıyor. Özellikle gıda enflasyonu aldı başını gitti. Ayçiçek yağında fiyat artışı ise bu son krizden önce bile yüzde 100’ün üzerindeydi. 2020 Eylül ayında 5 litrelik Ayçiçek yağı sadece 63,6 TL iken bugün bu rakam serbest piyasada 150 ile 250 TL arasında seyrediyor. 1 litrelik Ayçiçek yağı ortalama 37 TL’den satılmakta. Oysa geçen sene bu vakitlerde sadece 16.5 TL’ydi. Mutfak yangın yerine döndü” dedi.

 

“ÜRETİM TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR”

 

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü 2018 Yılı Ayçiçeği Raporu’na göre, Türkiye’de bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 50’sinin ayçiçeğinden karşılandığını ifade eden Milletvekili Yüceer, “Türkiye dünyanın önde gelen yağ üretici ve tüketicileri arasında yer almaktadır. Ülkemiz dünya üretiminde 6. sırada. Türkiye İstatistik Kurumu’nun bitkisel üretim istatistiklerine göre ise 2019-2021 yılında ayçiçeği üretimi 1.9 ile 2.1 milyon ton arasında seyretmekte. Bu üretimin büyük bir kısmı yağlık. Ancak ne yazık ki üretim tüketimi karşılamıyor” dedi.

 

GÜMRÜK VERGİSİ YÜZDE 3’E KADAR DÜŞÜRÜLDÜ

 

Türkiye’nin dünya Ayçiçek ithalatının yüzde 32.4’ünü tek başına yaptığını ve dünya yağ ithalatında lider ülke olduğunu dile getiren Yüceer, “Rakamlar ortada. Türkiye yağ ihtiyacının sadece yüzde 64’ünü karşılıyor. Kalan miktar ise dışarıdan ithal ediliyor. 2020-21 sezonunda ayçiçek yağı ithalatı 800 bin, Ayçiçek tohumu ithalatı ise 1 milyon 150 bin civarında seyretti. Bu tablonun sorumlusu AK Parti’ni ithalatçı tarım politikasıdır. 5 Kasım 2021 tarihinde Ayçiçek tohumu ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. 25 Kasım 2021’de ise Ayçiçek yağı ithalatında gümrük vergisi yüzde 3’e kadar düşürüldü. Bu kararlar daha sonra iki defa uzatıldı. 1 Temmuz 2022 tarihine kadar ithalat gümrük vergisiz yapılacak. İçeride üretim yapmak yerine dışarıdan almayı teşvik eden bu düzen tarımı bitirdi” dedi.

 

“YAĞI DIŞARIDAN VE PAHALI ALIYORUZ”

 

Artık Türkiye’nin buğday ve ayçiçeği başta olmak üzere hemen hiçbir tarım ürününde kendine yeter bir ülke olmadığını söyleyen Yüceer, “Üstelik ithalat serbest bırakılırken dolar da patladı. 1 Ocak 2021’de 7.43 olan dolar kuru 1 Ocak 2022 itibariyle 13.36’dan işlem gördü. Yağı dışarıdan ve pahalı satın alıyoruz. Türkiye’nin gerçeği bu” diye konuştu.

 

AYÇİÇEK YAĞININ FİYATI 2 KAT ARTACAK

 

Türkiye’nin Ayçiçek yağının yüzde 36’sını, Ayçiçek tohumunun ise yüzde 80’ini yurt dışından ithal ettiğini kaydeden Yüceer, “Bu ithalatın yüzde 50,6’sı Rusya yüzde 14,6’sı ise Ukrayna kaynaklı. Rusya-Ukrayna savaşı Ayçiçek yağı ithalatını durdurdu. Dışişleri Bakanlığı’nın Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığıyla koordineli bir şekilde harekete geçmesi, gıda arzı için adım atması gerekiyor. Azak denizinde içi yağ dolu 5-6 gemi Türkiye’ye gelmeyi bekliyor. Azak denizinin kontrolü Rusya’nın elinde olmasına rağmen Rus yetkililer gemilerin Rostov limanından çıkışına izin vermemekte. Gemilerin bekletilmesi örtülü bir gıda ambargosu aslında. Türkiye bu sorunu acilen çözmek zorunda. Aksi taktirde ayçiçek yağı karaborsaya düşecek. Marketlerde yağ bulmak imkansız hale gelecek. Asıl çözüm ise dışa bağımlılıktan kurtulmak, milli tarıma geçmek tabii. Çünkü savaşın başlamasıyla birlikte tonu 1400 dolara satılan Ayçiçek yağı 2000 dolardan işlem görür hale geldi. Yani Rusya izin verse ve o gemiler Türkiye’ye gelse bile Ayçiçek yağının fiyatı iki kat artacak” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU