Yetersiz uyku öğrenme performansını geriletiyor

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından üniversite sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerine yönelik, 'Sınav Kaygısı ve Motivasyon' semineri verildi. Semineri veren eÄ?

GÜNDEM 26.11.2021 13:45:00 0
Yetersiz uyku öğrenme performansını geriletiyor

 

Seminer, bugün 10.00, 11.30 ve 14.00 saatlerinde 3 oturum olarak, Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’ndeBonus Hoca lakabı ile bilinen Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Danışmanı Süleyman Beledioğlu tarafından verildi. Seminere, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, şube müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

“DOĞRU ŞEYİ YAPMIŞ OLSAYDI TÜRKİYE 1’İNCİSİ OLURDU”

 

Slayt eşliğinde verdiği seminerde, öğrencilere motivasyonlarını artıracak önerilerde bulunan Beledioğlu, ‘Beyin Temelli Motivasyon’ başlığı altında önemli bilgiler de aktardı. Yetersiz uykunun öğrenme performansını gerilettiğini kaydeden Beledioğlu, “Uyku süresi sadece 5 gecede altı saat ve daha az bir süreye indirildiğinde öğrenme performansı ve sınav performansı 48 saat kesintisiz uyumayan bir insanın performansına eşitlenir, düşer. Uyku kalitesine en bağlı öğrenme türü bir işlemi öğrenmedir yani matematiği öğrenmedir. Uyku kaybı en çok genel matematik becerisini etkiliyor. Bir üniversite bu konuda çalışma yapmış. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencileri 5 gece 6 saat ve 6 saatin altında uyutmuşlar. 5 gece 6 saatin altında uyuyan öğrencilerin sınav zekası 48 saat yani 2 gün hiç uyumayan öğrencinin seviyesine düşüyor. Ondan dolayı ‘az uyu çok soru çöz’ diyenlere aldırmayın. Benim bir öğrencim vardı, az uyuyup gece 03.00’lere kadar ders çalıştı. Bu öğrencim 3 bininci oldu, doğru şeyi yapmış olsaydı Türkiye 1’incisi olurdu” ifadelerini kullandı.

 

“DÜŞÜNME BECERİLERİMİZİ ZAYIFLATIR”

 

Yetersiz uykunun en çok matematik becerilerini azalttığına da değinen Beledioğlu, “Uyku kaybı; zihin kaybı anlamına gelir. Ölçebileceğimiz bütün düşünme becerilerimizi zayıflatır. Uyku kaybı; dikkati toplamaya, anlık hafızaya, ruh haline, anlık yürütmeye ve genel matematik becerisine büyük zarar verir” dedi. Sağlıklı Beyni Derneği Başkanı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Uludüz’ün uyku ile ilgili hazırladığı videoları da öğrencilere öneren Beledioğlu, “Bizim çok kaliteli hocalarımız var. Videolarını mutlaka izlemenizi tavsiye ederim” dedi.

 

“TOPLUYOR AMA TUTMUYOR”

 

Uyumadan önce ders çalışmanın önemine de değinen Beledioğlu, “Sınavlara hazırlanan bir öğrencinin saat 23.30 olduğunda uyuyor olması lazım. Çünkü gün boyu öğrendiklerimizin beynimize kaydolmasını saplayan melatonin hormonunun en çok salgılandığı zaman aralığı 23.30-04.00 arasıdır. Sabah kalkınca ilk 2 saat, akşam uyumadan önce son 2 saat beynimizin en çok çalıştığı, öğrenmeye yatkın olduğu zaman dilimidir. Beynimiz uyumadan hemen önce çalıştığımız konuları, sabah çalıştıklarımızdan daha iyi tutar” dedi. “Bazı öğrencilerim sabahleyin bilgileri daha çok topladıklarını söylüyorlar” diyen Beledioğlu, “Doğru, topluyor. Topluyor ama tutmuyor. İnsan beyninin bir özelliği var. Sabahleyin toplanan bilgilerin bir kısmı gün içinde silinir. Prof. Dr. Özcan Köknel, ‘En anlamadığınız konuya gece yatmadan önce çalışın’ demiş. ‘Cep telefonu, bilgisayar ve diğer teknolojik aletlere hiç bulaşmadan hemen uyuyun’ diye de ekliyor. Türev ve integral çalıştıktan sonra dizi izlerseniz türev ve integrali yapamazsınız. Beyniniz türevi ve integrali siler ve dizideki sahneleri kaydeder” şeklinde konuştu.

 

“BEYNİMİZDEKİ BİLGİLERİN YÜZDE 80’İ İSE GÖRSEL HAFIZADADIR”

 

Dinlediğimiz birçok dersi bir de okuyarak tekrarlamamız gerektiğini de vurgulayan Süleyman Beledioğlu, “Birçok beyin bilimci retinanın beynin bir bölümü olduğunu söyler. Çünkü retina beyin ile aynı dokudan gelişmiştir ve onunla doğrudan bağlantılıdır. Retina gözlerimizin arkasındaki nöral dokudur. Beynimize giden sinir liflerinin yüzde 40’ı retina bağlantılıdır. Beynimizdeki bilgilerin yüzde 80’i ise görsel hafızadadır. Sınavda görünce hatırladıklarımız, görsel hafızaya kaydettiklerimizdir. Dinlediklerimiz değildir” ifadelerini kullandı. Beledioğlu, seminerin sonunda öğrencilere motivasyon etkinliği de yaptırdı. Hedeflerindeki bölüm ve üniversiteyi hep bir ağızdan söyleyen öğrenciler, derslerine çok çalışacaklarının sözünü de verdi.

 

“YOLUNUZ AÇIK OLSUN GENÇLER”

 

Seminerin sonunda Beledioğlu’na teşekkür eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı N-95 maske ile Halit Narin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin kimya atölyesinde ürettikleri ürünlerden hediye etti. Beledioğlu, “Meslek liselerimizin yaptığı çalışmalar Türkiye’mizin gururu oldu. Artık Türkiye çok küçük yaşlarda üretim sürecine dahil olan gençlerle tanıştı, inşallah daha güzel günlere doğru yol alacağız. Yolunuz açık olsun sevgili gençler” dedi.

 

Haber / Buse SERİN