Yerlikaya: Bir daha terör nedeniyle terk edilmiş tek bir köyümüz dahi olmayacak

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzenlediği toplantıda, göreve başladığı ilk 90 günde gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin bilgileri paylaştı.

TÜRKİYE 14.09.2023 11:42:00 0
Yerlikaya: Bir daha terör nedeniyle terk edilmiş tek bir köyümüz dahi olmayacak

Türkiye Yüzyılının teröre ve terörizme karşı mücadele vizyonunun, terörü ülke gündeminden çıkarmak olduğunu anımsatan Bakan Yerlikaya, "Bir daha terör nedeniyle kapalı tek bir yaylamız, terkedilmiş tek bir köyümüz, mezramız, tek bir kulübemiz dahi olmayacaktır" dedi.


Teröre ve terörizme karşı mücadeleyi bir politika olarak kesintisiz sürdürmeye devam edeceklerini belirten Bakan Yerlikaya, hukuk devleti çerçevesinde "önleyicilik yaklaşımıyla" tüm güvenlik başlıklarındaki temel stratejilerinin "toplumsal kaynaklarıyla birlikte terörizme karşı topyekûn bir mücadeleyi kurumsallaştırmak" olduğunu ifade etti. 

Bakan Yerlikaya "İçişleri Bakanlığı olarak biz içeride, Savunma Bakanlığı sınır boylarında ve ötesinde, MİT istihbarat faaliyetleri ve nokta operasyonlarıyla hep birlikte teröre karşı mükemmel bir uyum içinde çalışıyoruz" ifadesini kullandı.


“43 BİN 490 OPERASYON DÜZENLEDİK”


Son 90 günde, terör örgütlerine yönelik İHA, SİHA ve İKU'larla 15 bin 640 saat uçuş gerçekleştirildiğini aktaran Bakan Ali Yerlikaya, "Toplam 43 bin 490 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda, 40'ı teslim 27'si ölü, 187'si sağ, 4'ü yaralı, 258 terörist etkisiz hale getirildi" diye konuştu. 

Bu dönemde, bölücü terör örgütü pkk/kck'ya yönelik 818'i şehir, 41 bin 66'sı kırsalda olmak üzere 41 bin 884 operasyon yapıldığı bilgisini de paylaşan Bakan Ali Yerlikaya, şöyle devam etti: "Kırsalda gerçekleşen operasyonların 20'si büyük, 137'si orta, 40 bin 909'u küçük operasyonlardı. Gerçekleşen tüm operasyonlarda 214 terörist etkisiz hale getirildi. 

Bu rakamın 27'si ölü, 149'u sağ, 38'i teslim, 1299 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 312'si tutuklandı, 239'u hakkında adli kontrol kararı verildi”


“37'Sİ BOMBALI OLMAK ÜZERE 44 EYLEM ÖNLENDİ”


Fetö'ye yönelik bin 294 operasyon yapıldığını belirten Yerlikaya, “Bin 955 şüpheli gözaltına alınırken, 391 şüpheli tutuklandı, 333'ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Terör örgütü deaş'a yönelik 260 operasyon yapıldı, 42 terörist etkisiz hale getirildi. 443 şüpheli gözaltına alınırken, bunların 106’sı tutuklandı, 66'sı hakkında adli kontrol kararı verildi. 

Sol terör örgütlerine yönelik 71 operasyon yapıldı. 2 terörist etkisiz hale getirildi. 104 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 14'ü tutuklandı, 21'i hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Bu dönemde, 37'si bombalı eylem olmak üzere 44 eylem önlendi” dedi. 


“KÜRESEL BİR FELAKET”

 
Küresel bir felaket olarak gördükleri uyuşturucuya karşı mücadelede Türkiye'nin uyuşturucu için ulaşılmaz ve yasaklı bölge olmasını sağlamayı temel hedef olarak gördüklerini belirten Bakan Yerlikaya, "Uyuşturucu suçunu terörle eşdeğer görüyoruz. Uyuşturucu konusunda küresel ölçekte büyük bir arz baskısı altında olacağımız açıktır.

Ancak geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de uyuşturucuya göz açtırmayacağız. Arz cephesinde, torbacısından zehir tacirine kadar, hangi büyüklükte olursa olsun hepsinin tepelerine çöküp, nefeslerini kesip, adalete teslim etmeye kararlıyız" şeklinde konuştu. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere, bağımlılıkla mücadelede bilinçlendirme faaliyetlerine yönelik çalışmalarına devam edeceklerini dile getiren Yerlikaya, okul etraflarındaki Narkotimlerin sayısını artırırken En İyi Narkotik Polisi Anne, NARKOLOG, Narko TIR ve UYUMA projelerini kesintisiz sürdüreceklerini anlattı.


“25’İ TUTUKLANDI” 


Son 90 günde uyuşturucuyla mücadelede 53 bin 929 uyuşturucu operasyonu düzenlendiğini aktaran Yerlikaya, gözaltına alınan 66 bin 13 şüpheliden 5 bin 966'sının tutuklandığını, 2 bin 388'i hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini bildirdi. Bakan Ali Yerlikaya, otonom ve insansız sistemler, yapay zeka, siber güvenlik gibi teknolojilere önemli yatırımlar yapmaya devam ettiklerini vurgulayarak, geleceğin önemli bir güvenlik tehdidi olarak gördükleri siber suçlar sahasında sanal devriyelerin çalışmalarını büyük bir hassasiyetle sürdürdüklerini dile getirdi. 

"Siber vatan"da güvenlik birimlerinin kapasitesini artıracak planlamaları yaptıklarını ve toplum farkındalığını artırmaya dönük projelere ağırlık verdiklerini kaydeden Yerlikaya, Siber Suçlarla Mücadele kapsamında son 90 günde terörle iltisaklı olduğu tespit edilen 56 bin 958 sosyal medya hesabıyla ilgili işlem yapıldığı bilgisini verdi. Yerlikaya, tespit edilen 24 bin 539 kişiden 484'ünün gözaltına alındığını, bunlardan 25'inin de tutuklandığını belirtti.


Haber Merkezi