Yavuz: Epilepsinin tek sebebi beyindeki fonksiyonel bozukluklar değil

Epilepsi hastalığı hakkında bilgi veren Optimed Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Nurdoğan Yavuz, "Epilepsinin tek sebebi beyindeki fonksiyonel bozukluklar değil" dedi.

YAŞAM SAĞLIK 21.04.2022 13:54:00 0
Yavuz: Epilepsinin tek sebebi beyindeki fonksiyonel bozukluklar değil

Epilepsinin, beynin elektriksel aktivitesinde aşırı uyaranla birlikte ortaya çıkan bir davranış değişikliği olduğunu dile getiren Optimed Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Nurdoğan Yavuz, “Anlık kısa bir devreyle beyne yaptığı hoş olmayan etkiler söz konusudur. Bu kısa devreler tekrarlayan ve bazı davranışlarla birlikte ortaya çıkan bir durum oluşturduğunda biz bunu Epilepsi olarak adlandırırız. Epilepsi nöbetler şeklinde tekrarlayan ve hoş olmayan davranışlardır diyebiliriz, fakat bunun tekrarlaması kişiye ve şartlara göre değişiklik gösterir” dedi.

 

 

EPİLEPSİNİN NEDENLERİ

 

Bu hastalığın nedenlerini araştırırken iki konu üzerine yoğunlaşıldığını dile getiren Uz. Dr. Nurdoğan Yavuz, “Birincisi beyinde hata yapmaya neden olacak yapısal hasar ya da hastalık olup olmadığı; ikincisi ise beynin işleyişinde tamamen bir problem olup olmadığını saptamaktır. Eğer beynin yapısında genel bir problem varsa biz epilepsiden ziyade o hataya odaklarınız. Kafa travmaları, beynin enfeksiyonları, beyin-damar hastalıkları, beyinde kist ve tümörler ve yaşlılıkla beraber ortaya çıkan Alzheimer gibi beyinde hasar yaratan tüm hastalıklar nöbet geçirmeye sebep olur. Beyinde yapısal bir olumsuzluk yoksa; yüksek ateş, ishal, kusma, aşırı sıcak, terleme, açlık, uykusuzluk gibi belirtiler Epilepsi nöbetine sebep olur” dedi.

 

EPİLEPSİNİN TEDAVİSİ

 

Epilepsinin tedavisiyle ilgili de bilgi veren Uz. Dr. Nurdoğan Yavuz, “Epilepsinin tedavisinde dört parametreden bahsedebiliriz. Birincisi; beyinde yapısal bir problem olup olmadığını tartışırız ve onu düzeltmeye çalışırız. İkincisi fonksiyonel olarak beyni etkileyen vücutla ilgili problemler olup olmadığını kontrol ederiz. Eğer saptayabiliyorsak onları ortadan kaldırmaya çalışırız. Örneğin bir hastada kalsiyum eksikliğinden ötürü bir epileptik nöbet söz konusuysa ilgili tedavi sağlayacak branşlara yönlendiririz. Üçüncüsü ise beyinde hiçbir sağlık problemi olmadan ortaya çıkan nöbetlerdir ve biz bunları epileptik nöbetler olarak tanımlarız. Dördüncüsü ve sonuncusunda da hasta bize bayılma şikayetiyle geldiğinde bu bir epileptik nöbet mi yoksa epilepsiyi taklit eden bir hastalık mı onu ayırt edici bir tedavi yolu izleriz. Epileptik nöbetlere sebep olacak panik atak, stres, tepkisel davranışlar, anksiyete, bulunduğu ortamdan memnun olmama gibi sebepleri de Psikiyatri dalı ile beraber inceleriz. Epilepsi tedavisinden bahsedecek olursak; epilepsi nöbetlerini kontrol edebileceğimiz hastalarımıza önerdiğimiz çok sayıda ilacımız var. Fakat bu hastalara uyguladığımız ilaçlar epileptik nöbete sebep olan daha önce saydığımız dört duruma göre farklılık göstermektedir. Eğer hastanın nöbetine sebep olan beyinsel faaliyetlerden çok psikolojik sebeplerse biz Psikiyatri branşı ile bir araya gelerek birlikte bir tedavi şekli belirliyoruz. Burada Epilepsi hastalığında kullanılan ilaçların dışında çoklu ilaç kullanımları da söz konusu olmaktadır. Epilespi nöbetlerinin yüzde 65’i tek ilaçla kontrol altına alınabilmektedir” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ