Zeytincilik, Şarköy İlçesi için önemli tarımsal faaliyet alanlarından biri olarak görülmektedir. Genel olarak bölgede Gemlik tipi sofralık zeytin yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir. Çiftçiler yetiştirdikleri zeytinin büyük bir kısmını Marmarabirlik Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’ne satarken, bir kısmını da kendi imkânları ile değerlendirmektedir. İlçede zeytin yetiştiriciliği, 39 bin 652 dekar alan üzerinde bulunan 1.145.903 adet zeytin ağacı ile gerçekleşmektedir. Bu ağaçların büyük bir kısmı meyve veriminde olup, az miktarda da olsa yeni dikilen fidanlar mevcuttur. Yörenin koşullarında; bazı yerlerde üzüm-zeytin karışık yetiştirilmektedir. Bu durum, çiftçilerin zeytin ağaçları ile bahçeyi kapladığı fakat ağaçların tam verimde olmadığı 10-15 yıla kadar geçen süre içerisinde araziden maksimum fayda sağlamaya yöneliktir. Dağınık olarak bulunan zeytin ağaçları sayısının ise kapama bahçelerdeki sayıya yakın olduğu tahmin edilmektedir. Elek altı diye tabir edilen sofralık olarak faydalanılmaya uygun olmayan zeytinlerle, ağaç altına dökülenler yağlık olarak değerlendirilmektedir. İlçede yıllık zeytin üretimi önceki yılda yaşanan düşük sıcaklık – donlar ile üretim miktarında yıllar itibariyle farklılıklar ortaya çıkarmaktadır.
Genel olarak sofralık ve yağlık olarak değerlendirildiğinde yıllık ortalama 12 bin ton civarında zeytin üretimi gerçekleşmektedir.
Şarköy’ün Kiraz Yetiştiriciliği’nde de Trakya’da önemli yeri var
Şarköy’de tarımsal ürünler içerisinde kiraz önemli bir yere sahiptir. Üreticiliği yapılan kiraz daha çok (Kirazlı, Çınarlı mahallelerinde) yoğunlaşmaktadır. İlçede kiraz üretimi 1926 yılı mübadelesinden önce Rumlar tarafından başlatılmıştır. Mübadeleden sonra Kirazlı, Çınarlı ve Hoşköy mahallelerinde yoğunlaşarak devam etmiştir. İlçede yaklaşık olarak 350-400 dekar alanda yıllık ortalama 500 ton üretim yapılmakta olup, bu alanların büyük bir kısmında üzüm-kiraz karışık dikimi görülmektedir. Üretilen ürünün %50’lik kısmı sofralık olarak, %50’lik kısmı ise sanayide (meyve suyu olarak) değerlendirilmektedir. Bölgede genel olarak, yöresel Kara bodur (altıparmak), Napolyon, Eşme, Lambert, Ziraat 900, gibi kiraz çeşitleri üretilmektedir. Şarköy’de ayrıca kiraz yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli problem karışık yetiştiricilik olup, kültürel tedbirlerde eksiklikler ve Hastalık ve zararlılarla mücadelede de yetersizlikler sıralanabilir. Bahçe tesis ederken, kültürel uygulamaların birçoğuna dikkat edilmemektedir. Ancak son yıllarda bu konuda özen gösterilmeye başlanılmıştır.
Şarköy Tarla Tarımının Genel Durumu
Şarköy’de Tarla arazisinde en yaygın ekilişi yapılan ürünler buğday, ayçiçeği ve arpadır. 2013-2014 üretim yılı buğday ekim alanı 31 bin dekar olup, 2014 yılı rekoltesi 15 bin 500 ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Aynı dönemde Arpa ekim alanı 3000 dekar olup üretim 1.500 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. 2014 yılı Ayçiçeği ekim alanı 23 bin dekar olup üretim 5.000 ton olması tahmin edilmektedir. Ayçiçeği üretiminde çeşitli firmalara ait hibrid ayçiçeği tohumlukları kullanılmakta olup, yağlık ayçiçeği üretimi yapılmaktadır.
Çeşit
Ekim Alanı (da)
Verim (kg/da)
Arpa
3000
500
Ayçiçeği
23000
225
Buğday
31.000
500
Sebze üretimi daha çok aile tüketimini karşılamaya yönelik olup en fazla üretimi yapılan sebze domatesdir.İlçemde tarımsal mekanizasyon gelişmiş olup, topraklarımızın tamamına yakın kısmı makine ile işlenmektedir. Sadece kırsal alan köylerimizde yamaçlarda kalan birkaç parça bağ alanı at ile çekilen hayvan pulluğu ile yapılmaktadır. Mevcut traktör sayısı 1200 civarındadır. Zirai mücadele tarımsal ürün kaybını önlemek amacıyla uygulanan önemli bir üretim faktörüdür. Normal yıllarda ortalama çiftçi mücadelesinde yaklaşık 80 ton zirai mücadele ilacı kullanılmaktadır.
Şarköy’de Hayvansal Üretim
İlçenin 2013 yılı itibariyle mevcut hayvan varlığı aşağıya çıkarılmıştır.
Katır
30 Adet
At
260 Adet
Eşek
320 Adet
Arı kolonisi
3.200 Koloni
Koyun
10.000 Baş
Sığır
7.500 Baş
Keçi
17.000 Baş
İlçede 2013 yılının a 5.146.495 litre süt üretimi olmuş olup bu üretimi gerçekleştiren 566 çiftçiye 392.405,00TL Süt Teşvik Primi hak edişi yapılmıştır.2014 yılının ilk 6 ayında yapılan Süt Teşvik çalışmaları ile ilgili istatistikler aşağıya çıkarılmıştır.
Destekleme kapsamındaki Süt Miktarı
2.438.006 Litre.
Desteklemeden Yararlanan Çiftçi Sayısı
491 Üretici
2013 yılında ilçemiz mezbahalarında 1439 adet büyükbaş, 1.311 adet küçükbaş olmak üzere toplamda 2.750 baş hayvan kesimi gerçekleşmiştir. Kesimi yapılan büyükbaş hayvanlardan 285.357 kg et üretimi, küçükbaşlardan 24.590 kg et üretimi olmak üzere toplam 309.947 kg et üretimi gerçekleşmiştir. 2014 yılında ise ilk 6 aylık periyotta;
Cinsi
Sayısı
Karkas
Büyük Baş
762
174597 kg
Küçük Baş
600
15000 kg
Kesimi gerçekleştirilerek karkas et elde edilmiştir.
Agalaxi
0 Baş
Enterotoxemi
0 Baş
Rew-1 Erg.
0 Baş
Antrax
4.000 Baş
Koyun çiçek
0 Baş
PPR
0 K.Baş
Kuduz
1.250 Adet
Sığır Brusellozu
550 Baş
Koyun – Keçi Brusellozu
12.500 K. Baş
Şap
7000 B.Baş
Şap
27592 K. Baş
Şarköy bal üretimi ve su ürünleri üretiminde de önemli yer tutuyor
3 bin 200 adet arı kovanı mevcut olup 2013 yılında bal üretimi 10.000 Kilogram olup 200 kilogram kadar da bal mumu üretimi gerçekleşmiştir.Su ürünleri üretimi; İlçenin Marmara denizine sınır olan kıyı şeridinin uzun olması balıkçılık için olumlu bir ortam yaratmaktadır. İlçe Merkezinde, Hoşköy Mahallesi ve Mürefte Mahallesinde olmak üzere 3 adet faal Balıkçı barınağı mevcuttur. Merkez, Hoşköy ve Mürefte Mahallelerinde olmak üzere üç adet Su Ürünleri Kooperatifi çalışmalarına devam etmekte olup bu kooperatiflerin 160 kadar ortağı bulunmaktadır. İlçede kefal, Çinekop, Levrek, Mezgit, Kalkan, İstavrit, Lüfer, Uskumru, Palamut vb. balık türleri ile Karides avcılığı yapılmaktadır. Hayvan varlığının korunması, hastalıklarla mücadele ve hayvanların tedavi hizmetleri her yıl olduğu gibi 2014 -2015 yılında da İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından sürdürülmüştür.
Hazırlayan/Seyit SÜREN