Trakya’da bal üretimi azaldı

Trakya'da etkili olan mevsim normallerinin üzerindeki aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle bal üretiminde geçen yıla göre büyük oranda düşüş meydana geldi.

MARMARA 4.09.2023 13:38:00 0
Trakya’da bal üretimi azaldı

Kuraklığın olumsuz etkilerinin bu yıl derinden hissedildiğini belirten Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, “Sıcaklar çok olumsuz etkiledi, bunun yanında kış aylarındaki kuraklık nedeniyle de ciddi verim kaybı var. Normalde çiçeklenme dönemi 20-25 gün süren ayçiçekleri bu yıl 5-6 günde çiçeklerini döktü. Bu çiçeklerden nektar toplanamaz hale geldi” dedi. 


“BEKLENTİNİN ÇOK ALTINDA BAL HASAT ETTİLER”


Altınordu, arıcıların bu yıl beklentilerin çok altında bal hasat ettiğini ifade ederek, “Edirne'de normal şartlarda yılda ortalama 65-70 bin teneke bal elde ediliyordu, Trakya geneline baktığımızda yaklaşık 220 bin tenekelik bir üretim vardı. Bu yıl Edirne ve Trakya genelinde yüzde 60'tan fazla verim kaybı var” diye konuştu. 


“ARILAR SANDIKLARI TERK EDİYOR”

 


Bu yılki iklim değişikliğinin, arıları olumsuz yönde etkilediğini, arıların aşırı sıcaklardan dolayı popülasyonlarını arttırmadıklarını ifade eden Kırklareli Arı Yetiştiricileri Başkanı Nuri Çalışkan da “Buna bağlı olarak sandıklar boşaldı. Koloni başına ortalaması 16 kilogram civarında olan bal verimi sıcaklıklara bağlı olarak 8-9 kilograma kadar düştü. Nüfus kaybı olduğu gibi bir de koloniler sandık terk ediyor. 

Yani bulunduğu sandıktan çıkıp gidiyor. Zaten nüfus çok az bu sıcaklık onları o kadar etkiledi ki siz besleseniz bile mesela kek vermeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Şimdi bu sağımdan sonra sıvı beslemeye geçeceğiz kendilerini toparlasınlar diye ama bakıyorsunuz sandığı terk etmiş arı, gitmiş. Bu da aşırı sıcaklıklardan kaynaklanıyor. Bal verimi düştü onun yanında arılar da sıcaklıktan sandıkları terk ediyor” dedi. 


“VERİM DE DÜŞTÜ”


Sandıkta nüfus düştükçe arının hastalanmasına da neden olduğunu kaydeden Çalışkan, “Bu yıl bal verimi de düştü. Yaklaşık 1,5 ay önce sağım yaptığımızda verim biraz daha iyiydi. Biz iki defa bal sağımı yaparız, ilk sağımda ne çıktı 10 teneke, ikinci sağımda bunun iki katıdır, hesap böyledir. 

İlk sağımda 10 teneke çıktıysa ikinci sağımda 20 teneke bal almamız gerekirken yarıya düştü hatta bu kadar bile yok. Arıda nüfus düştüğü gibi verim de düşüyor” diye konuştu. 


“KURAKLIK ARILARI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

 


Trakya'da son yıllarda ilkbahar ile yaz aylarında neredeyse yağış yağmadığını, kuraklığa bağlı olarak meraların kahverengiye büründüğünü ifade eden Kırklareli'nden arıcı Emrah Akol da “Kuraklıktan arılar olumsuz etkileniyor. 

Geçen yıl 200 kovan arıdan 3 ton bal alırken bu sene 500 kovan arıdan 3-3,5 ton balı zor alıyoruz. Sayı ikiye katlanmışken aynı verimi zor elde ettik diyebiliriz. Geçen yıllarla kıyaslarsak kovan başı 15-17 kilogram bal alıyorduk meşede (meşe balı) bu sene kovan başına aldığımız ürün neredeyse 7 ve 6 kilograma kadar düştü” açıklamasını yaptı. 


“ARIZILARA DESTEK VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”


Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selman Aslantürk ise “Kuraklık nedeniyle bal üretimi geçen seneye göre yarı yarıya düştü. Trakyalı arıcıların ham maddesi ayçiçeği. Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı tüm üreticiler etkilendi. Polen olmamasından dolayı arı yavru yapamadı, koloniler zayıf düştü. Ayçiçekleri bu sene kuraklıktan dolayı çok zayıftı. 

Çiçek dönemi çok kısa süre sürdü. Neticede arı, bal taşıyamadı. 3 gün gibi bir süre içerisinde geçen yıla göre yüzde 50'nin altında bir bal taşındı. Kuraklığın etkisiyle bizde bal verimi yüzde 50'nin altına düştü. Kuraklık nedeniyle arıcılara destek verilmesini istiyoruz” dedi. 


AA