Trakya Üniversitesi’nde Tıp Bayramı kutlandı

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından Balkan Kongre Merkezi’nde “14 Mart Tıp Bayramı” programı düzenlendi.

EĞİTİM 15.03.2024 15:19:00 0
Trakya Üniversitesi’nde Tıp Bayramı kutlandı

Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Müdürü Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, akademisyenler, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.

 

14 MART’IN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

 

Programda konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatma Gülsüm Önal, 14 Mart’ın önemine değindi. Tıp bayramının tarihinin tıp eğitimi tarihiyle iç içe olduğunu söyleyen Önal, “14 Mart 1827'de, II. Mahmud döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamış, tıp öğrencileri İngiliz işgali altındaki İstanbul’da bir tür özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin işaret fişeğini yakmışlardır” dedi.

 

TIP BAYRAMINI KUTLADI

 

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun da ülkemizin geçmiş dönemlerde sağlık alanında, özellikle aşı üretimi konusundaki başarılarına değinerek, günümüzde de yapılabileceklerden bahsetti. Altun, tüm doktor ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.

 

DÜNYANIN EN SAYGIN VE ONURLU MESLEKLERİNDEN BİRİ OLDU

 

Tıp mesleğinin tarihten günümüze dünyanın en saygın ve onurlu mesleklerinden biri olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Müdürü Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü ise “Çünkü tıp mesleği, dünyanın her bölgesinde, her iklimde, her koşulda, barışta ve savaşta her türlü tehlikeyi göğüsleyerek, hiçbir şekilde din, dil, ırk ayrımı gözetmeden insana koşulsuz hizmet etmektir” şeklinde konuştu. 

 

BAŞARI BELGELERİ VERİLDİ

 

 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata ise, “14 Mart 1827 çağdaş tıp eğitimimizin başlangıç tarihi olarak hem hekim olarak bir anlamda varlığımızı borçlu olduğumuz, modern anlamda da tıp eğitiminin başladığı tarihtir. Aynı zamanda hekimlerin ülke tarihinde rol aldıkları, etki yarattıkları bir tarihtir” dedi. Konuşmaların ardından emekliye ayrılan Tıp Fakültesi öğretim üyelerine plaket; doçentlik sözlü sınavında başarılı olan öğretim üyelerine de başarı belgelerinin verilmesiyle program sona erdi.

 

Haber / Mehmet Burak TEKEŞ