Trakya Birlik, ayçiçeği avans alım fiyatını açıkladı

Trakya Birlik, ayçiçeği avans alım fiyatını açıkladı. Buna göre, yüzde 44 yağlı baz ürün için avans alım fiyatı ton başına 15 bin lira olarak belirlendi.

MARMARA 15.09.2023 16:57:00 0
Trakya Birlik, ayçiçeği avans alım fiyatını açıkladı

Trakya Birlik’ten yapılan açıklamada, ülkemizdeki mevcut gümrük rejimi uygulamaları, dünya rekoltesi ve beklenen fiyat seviyeleri, döviz kurlarının olası seyri, finansman maliyetleri gibi fiyatlamaya tesir eden tüm parametreler değerlendirilerek oluşan piyasa koşulları çerçevesinde 2023/2024 sezonunda üretici ortaklara uluslararası sözleşme oranı olan yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için ton başına 15 bin TL avans ödemesinde bulunulması kararının alındığı belirtilerek, “Takip eden Ön Alım Fiyatı ilan edilecek ve bu suretle nihai alım fiyatımız oluşturulacak. Ham yağ oranına göre yapılan alımlarda yüzde 44 yağ oranlı baz fiyata göre yüzde 1,5 oranında çarpan kullanılarak üretici ortaklarımızın teslim ettiği ürünlerin fiyatı hesaplanacak” denildi. 


“111 BİN 290 TON AYÇİÇEĞİ MÜBAYAASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”


Yıllara göre değişiklik göstermekle beraber ülkemizde üretilen yağlık ayçiçeği ürününün yüzde 20-30’unun, faaliyet bölgesindeki ürünün ise yüzde 40-50 oranındaki bölümünün Trakya Birlik tarafından mübayaa edildiği kaydedilen açıklamada “Ağustos ayının ilk haftası ile başlayan hasat günden güne yoğunlaşmakta olup ülke hasadının çok büyük oranda Eylül ayının sonlarında tamamlanması bekleniyor.

Birliğimize bağlı 48 kooperatifimize ait 103 alım merkezi ve iki fabrikamızda bugüne kadar toplam 111 bin 290 ton ayçiçeği mübayaası gerçekleştirildi. Son iki üretim sezonunda gerek yağlık ayçiçeği üretim havzaları arasında oluşan fiyatlama farklılıkları gerekse de sezon içerisinde yaşanan gelişmelerle oluşan keskin fiyat hareketlilikleri çiftçilerimizin yağlık ayçiçeği üretiminde motivasyonunu ve sürdürülebilirliğini olumsuz etkiliyor. 

Ekim alanlarında yaşanan önemli orandaki gerilemeye ek olarak iklim krizinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerinin devam edeceği yönündeki projeksiyonlar ile birlikte değerlendirildiğinde, içinde bulunduğumuz sezona göre yüzde 100’ün üzerinde üretim maliyet artışı yaşanacak 2024/2025 üretim sezonunun ekilişten hasada büyük bir titizlikle planlanarak bu doğrultuda çalışılmalarda bulunulması ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlık ayçiçeği üretiminin sürdürülebilirliği açısından kritik bir öneme sahip olacak” ifadelerine yer verildi. 


Haber / Şaban KARDEŞ