Tekirdağ'dan Somali'ye büyük yatırım!

Tekirdağ Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva'nın işletmeciliğini yaptığı Mogadişu Havalimanı dün düzenlenen resmi bir törenle açıldı. Açıl

DÜNYA 25.01.2015 16:38:00 0
Tekirdağ

Tekirdağ Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva’nın işletmeciliğini üstlendiği Mogadişu Havalimanı Terminal Hizmet Binası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla, dün Somali’de devlet töreni ile açıldı. Mogadişu Havalimanı’nın açılışına Tekirdağ ve Çerkezköy’den de çok sayıda katılım gerçekleştirildi.

CUMHURBAŞKANLARI BİRLİKTE AÇTI

 Suudi Arabistan Kralı, Abdullah bin Abdulaziz'in, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programını değiştirmesi üzerine cuma günü açılması planlanan Mogadişu Havalimanı Terminal Hizmet Binası’nın açılış töreni pazar gününe ertelenmişti. Afrika Boynuzu ülkeleri ziyaretinin ikinci durağı olan Cibuti'de temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan daha sonra Mogadişu’ya geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Aden Adde Uluslararası Havalimanı’nda Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve eşi Qamar Ali Omar resmi törenle karşıladı. Erdoğan'ı karşılama sırasında Diriliş Marşı’nın çalınması dikkat çekti. Tören mangasını selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud ile birlikte Mogadişu Havaalanı yeni terminal binasının açılışını yaptı.

 

 

KOZUVA ŞİRKETLER GRUBU’NA TEŞEKKÜR ETTİ

15 bin metrekare üzerine kurulan muhteşem terminal binasının açılışında Somalililerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu terminal binasının gerçekten çok sıkıntılar çekmiş olan Somali’ye hayırlar getirmesini Allah'tan temenni ediyorum” dedi. Aden Havalimanı’nın yapımını üstlenen Kozuva Şirketler Grubu’na da teşekkür eden ve başarılarının artarak devam etmesi dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Ben de kardeşim Erdoğan'a hoş geldiniz diyorum. Biz ve halkımız çok mutluyuz. Somali'nin tarihi değişimi içinde yerinizi alıyorsunuz. Somali halkı bu yardımları unutmayacaklar. Alt yapı yapıldı, hastanelerde değişiklikler yapıldı. Heyetinizle buraya hoş geldiniz" ifadelerini kullandı. Somali Cumhurbaşkanı, başka altyapı yatırımlarının da sürdüğünü, her yerde değişiklikler yapıldığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve heyetine teşekkür etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ya Allah Bismillah” diyerek terminal binasının açılışını yaptı.

ÇOCUKLARA HEDİYE VERDİLER

Kozuva Şirketler Grubu Başkanı ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva’nın yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kozuva ve Emre Kozuva’nın da yer aldığı açılışın ardından Türk ve Somalili heyetler arasında hediyeleşmede bulunuldu. Süleyman Kozuva tarafından Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’a özel altın işlemeli Kur’an-ı Kerim hediye edildi. Hediyenin üzerinde Osmanlıca ibareler dikkatlerden kaçmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da Mustafa Kozuva tarafından altın kaplamalı üzerinde fildişi sedef ve gümüş kullanılan, Osmanlı’nın son kuşağı hattatlarından Hamid Aytaç’a ait el işi tezyin edilmiş Kur’an-ı Kerim hediye edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kozuva Şirketler Grubu’na üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsunun bulunduğu gümüş bir tabak hediye etti. Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı hemen her açılışta olduğu gibi bu açılışta da çocuklara hediyeler verildi. Somalili çocuklara satranç takımı ve Türk Hava Yolları tarafından maket uçak dağıtıldı. Açılışı gerçekleştiren Kozuva Şirketler Grubu da Somalili çocuklara çeşitli hediye paketleri dağıttı.

 

 

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ DİKKAT ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şehir içindeki ziyaretlerinde Türkiye’den götürülen 3 adet zırhlı araçla geniş güvenlik önlemleri alındı. Birleşmiş Milletler de helikopterle havadan güvenliği sağladı. Şehrin her tarafı Türk ve Somali bayrakları ile süslenirken, bazı Osmanlıca afişlerin asılması da dikkatlerden kaçmadı.

TEKİRDAĞ VE ÇERKEZKÖY’DEN İŞADAMLARI DA KATILDI

Mogadişu Havalimanı Terminali’nin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve bazı üst  düzey bürokratlar eşlik etti. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil’in de yer aldığı açılışa Çerkezköy Belediye Eski Başkanı Ali Ertem ve Çerkezköy ve Tekirdağ’dan bazı iş adamları da katıldı.

CUMHURBAŞKANI’NA TEŞEKKÜR ETTİ

Açılışın ardından konuşan  Süleyman Kozuva, “Devletimizden ve ülkemizden aldığımız güçle Somali’ye yapmış olduğumuz bu yatırımın, ülkemiz ve milletimiz adına çalışanlarımızın memnuniyeti ile başlayan hizmet yolculuğumuz, tedarikçilerimizin memnuniyeti ve hizmet vereceğimiz yolcularımızın memnuniyeti ile kaliteden ödün vermeden devam edecek” dedi. Somali’de yapacakları her şeyin kendilerini olduğu kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni de temsil edeceğini ifade eden Kozuva “Kardeş ülke Somali’de sunacağımız hizmetin merkezine insanı koymuş olarak hizmet edeceğiz. Somali’deki bütün olumsuzluklara rağmen programını ve rotasını değiştirmeyerek açılışımızı onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza şahsım ve çalışanlarımız adına teşekkür ediyorum” dedi.

ÇERKEZKÖY İÇİN ÖVÜNÇ MADALYASI

Kozuva Şirketler Grubu’nun yurtdışındaki bu ilk yatırımının hem aileleri hem de Çerkezköy için bir övünç madalyası olduğunu söyleyen Süleyman Kozuva “Çerkezköy’deki sanayi ve ticaret erbabının Afrika’nın ve Avrupa’nın her ülkesine rahatlıkla gidip ticaret yapabilecekleri gibi yatırım da yapabileceklerinin mümkün olduğunu söyleyebilirim. Somali’den üreteceğimiz hizmetin uluslararası bir hizmet olduğunun bilinciyle çalışmalarımız devam edecek. Yatırımlarımızın memnuniyetini Somali devletinin memnuniyetleri ile ölçeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devletimizin takdirine layık olmak ailem ve şahsım adına bizim için ticaretteki en büyük kazançtır.” dedi.

Marmara Haber