Taş Heykel Sempozyumu'nun 4'üncüsü düzenlendi

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından 4'üncüsü düzenlenen 'Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu'nda heykeltıraşlar, heykellerini yapmaya başladı. 8 ayrı ülkeden 8 heykeltraşın katıldığı sempozyumun 26 Eyl

KÜLTÜR SANAT 20.09.2018 12:57:00 0
Taş Heykel Sempozyumu

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından 4'üncüsü düzenlenen 'Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu'nun bu yıl teması, 'üzüm ve insan' olarak belirlendi.

 

40'A YAKIN HEYKEL YAPILDI

 

Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu Türkiye'den katılımın yanı sıra Macaristan, İtalya, Ukrayna, İran, Bulgaristan, İspanya ve Rusya'dan sempozyuma gelen 8 heykeltıraş katılıyor. Heykeltıraşların tamamlayacağı heykellerin, ilçenin çeşitli noktalarına yerleştirileceği belirtildi. Sanatçıların büyük özveri ile heykelleri yaptığını belirten  Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, "Bizim taş heykel sempozyumumuz uluslararası akredite bir sempozyum. Dünyanın 8 ayrı ülkesinden 8 ayrı  sanatçı bizimle beraberler. Marmara Denizi kıyısında Marmara Adası'nın mermerlerini kütle halinden heykel haline getirecekler. Heykel önemli bir sanat ama maalesef bizim ülkemizde 1 milyon nüfusa 1 heykeltıraş bile düşmüyor. Bizim amacımız çocuklarımızın, gençlerimizin daha fazla sanatla haşır neşir olması. Heykel sanatına yeni sanatçılar da katmaya çalışıyoruz. Bu sene ilavede yaptık, heykel eğitimi alan öğrencilere yarışma da yaptık. Kapanışta dereceye girenlere ödül vereceğiz. Bu yıl 4'üncüsünü de yaptığımız çalıştaylarda her sene ayrı tema olarak yaptığımız çalışmalarda kentte 40 yakın heykel yapıldı ve heykel yapılmaya devam edilecek" dedi.  

 

26 EYLÜL'DE SONA ERECEK


Heykeltıraş Nermin Sözel ise "Temamız üzüm ve insan fakat henüz çalışmalar tamamlanmadığından ortaya çıkmış değil. Ya insan figürleri ya da insana dair materyallerle insanı anımsatan, tarih boyunca insanla olan birlikteliğini yansıtmaya çalışıyoruz. 'Bağ Bozumu Festivali' olmasına denk gelmesi bizim için de güzel oldu. Trakya Üniversitesi'nden 2 öğrencimiz, Anadolu Üniversitesi'nden 3, Hacettepe Üniversitesi'nden 2 öğrencimiz var. Onlarla birlikte bu sempozyumu götürüyoruz. Onlar için de bu sempozyumun faydası oldu, öğrenmeleri için staj süresi oluyor. Farklı sanatçılarla farklı deneyimleri oluyor. Okullarına döndüklerinde her biri taş heykeltıraşlarına dönmüş oluyor. Sempozyum 26 Eylül'de kapanış töreniyle sona erecek. 27- 28 tarihleri arasında bitmiş olan heykelleri belirlemiş olduğumuz yerlere yerleştirmiş olacağız. Sanatçılar buradayken bunları koymayı düşünüyoruz" dedi. 'Üzüm kucaklayan çocuk' heykelini yapan ve Türkiye'de 14 heykeli bulunan Macaristanlı sanatçı Beata Rostas, "Kendi ülkemde üzümü çok seviyoruz. Burada bu heykelleri yapmak çok güzel. Daha önce de yaptığım 14 tane Türkiye'de heykelim var. Ankara, Ordu, İzmir ve Antalya olmak üzere 14 heykelim var. Burada bu çalışmada olmak çok güzel" dedi.

Haber / Özge MERİÇ