Resim, çocukların kendilerini ifade etme araçlarından biridir

Okul öğrencilerinin yaptığı söyleşide merak edilenleri yanıtlayan Başakşehir Okulları Görsel Sanatlar Öğretmeni Hatice Köse, insanın ruhuna hitap eden bir uğraş olan resmin, çocukların kendileri

EĞİTİM 28.09.2020 16:46:00 0
Resim, çocukların kendilerini ifade etme araçlarından biridir

Günümüz psikolog ve psikiyatrların çocuk resimlerini inceleyerek ruh durumu analizi yaptığını kaydeden Köse, çocukların kullandıkları çizgilerin, seçtiği renklerin, serbest bırakıldıklarında veya yönlendirmeler doğrultusunda yaşadıklarını ya da yaşamak istediklerini anlatabildiğini kaydetti.

 

“ÇEVREMİZDE VAR OLAN HER ŞEY ÇİZİM VE TASARIM SONUCU ÜRETİME GEÇER”

 

Görsel sanatların resim, heykel, mimari, fotoğraf sanatı gibi göze hitap eden sanatlar olduğunu kaydeden Köse, okulda verilen görsel sanatlar eğitiminde amaçlarının öğrencilerin görsel algılarını geliştirmek, sanatı ve sanatçıyı seven bireyler yetiştirmek olduğunu belirtti. Öğrencilerin hayal güçlerini geliştirmesini, bu birikimlerini sanatsal anlatımlara dönüştürmesini ve karşılaştığı durumlara özgün çözümler üretmesini amaçladıklarını dile getiren Köse, görsel sanatlar dersi ile diğer dersler arasındaki bağlantıyı da şu sözlerle açıkladı “Görsel sanatlar teknikleriyle matematikte şekilleri ve sayıları daha iyi görüp daha doğru okuyabiliriz. Türkçe'de okuduğumuz bir metni zihnimizde daha iyi canlandırabiliriz. Fen Bilgisi’nde bir bütünü oluşturan parçaları daha kolay görüp anlayabiliriz. Bütün tasarlanan oyunlar animasyon, karikatür gibi çizimlerdir. Çevremizde var olan her şey çizim ve tasarım sonucu üretime geçer”

 

“İNSAN RUHUNA HİTAP EDEN BİR UĞRAŞ”

 

Resim ya da resim derslerinin insanlar üzerindeki etkilerinden de bahseden Görsel Sanatlar Öğretmeni Hatice Köse, “Resim çocukların kendilerini ifade etme araçlarından biridir. Günümüz psikolog ve psikiyatrlar çocuk resimlerini inceleyerek ruh durumu analizi yapıyor. Çocukların kullandıkları çizgiler seçtiği renkler, serbest bırakıldıklarında veya yönlendirmeler doğrultusunda yaşadıklarını yada yaşamak istediklerini anlatabiliyorlar. Renklerin insanlar üzerinde etkileri de araştırılan gerçekler arasındadır. Bazı insanlar rahatlamak için bir tablonun karşısında saatlerini geçirebilir. Resim yapmak da insan ruhuna hitap eden bir uğraştır” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ