Öztrak: Sanayicilerimizin kaybı ne olacak?

Ankara'da Anadolu Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, enerji kesintisiyle oluşan üretim kaybının en az 5 milyar dolar o

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 28.01.2022 15:39:00 0
Öztrak: Sanayicilerimizin kaybı ne olacak?

Ankara Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, sanayicilerle görüştü. Görüşmenin ardından Öztrak ve Kuşoğlu basın açıklaması yaptı. 

 

“SANAYİCİ, BİR ANDA SUDAN ÇIKMIŞ BALIĞA DÖNDÜ”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, basiretsizlik ve rezalet ile karşı karşıya kaldığımızı belirterek, “Yaşanan krizin bir ayağında yüksek enerji maliyetleri var. Diğer ayağında ise enerjiye erişim problemi var. Milletimiz giderek artan pahalılığın pençesinde kıvranıyor. Bu yıla girerken ülkemiz olağanüstü bir zam fırtınası ile altüst olmuştu. Özellikle yılbaşı gecesi zirve yapan enerji zamları milletimizin canını çok yaktı, yakmaya da devam ediyor. Sanayicilerimizin enerji faturaları roket hızı ile artıyor. Son 1 yılda sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 435, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 290 zam yapıldı. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 200’e yakın zam yapıldı. Hepimiz biliyoruz ki en pahalı enerji sahip olamadığınız, ulaşamadığınız, olmayan enerjidir. Ülkemiz maalesef bugün bunu yaşıyor. Sanayicilerimiz bir sabah uyandı ve hükümetin sanayiye verdiği doğalgazı yüzde 40 kıstığına şahit oldu. Bu yetmedi ardından yine hükümet sanayiciye ‘size 3 gün süreyle elektrik yok’ dedi. Sanayici, bir anda sudan çıkmış balığa döndü” ifadelerini kullandı.

 

“HÜKÜMET SANAYİCİMİZE ADETA ÇELME TAKTI” 

 

Hükümetin uzunca bir süredir sanayiciyi perişan ettiğini kaydeden Öztrak, “İlkin dövizi kurutarak sanayiciyi fiyat alamaz, fiyat veremez hatta ihracatta sıkışıklık yaşar duruma getirdi. Ardından 20 Aralık kumpasıyla yüksek kurdan ara malı ithal eden sanayiciyi perişan etti. O da yetmedi 20 Aralık’tan sonra sanayiciye, ‘sizin ihracat gelirinizin yüzde 25’ine el koyuyorum’ dedi. Şimdi bunların üzerine sanayicinin elektriğini keserek sanayiciye bir darbe daha vurdu. Hükümet aslında salgın sürecinde artan durgunluktan ihracat ile çıkmaya çalışan sanayicimize adeta çelme taktı. Cumhuriyet tarihinde böyle bir basiretsizlik görülmemiştir. Bugün Ankara Anadolu Organize Sanayi Bölgemize sanayicilerimizin çekmiş oldukları sanayiyi yakından görmek üzere geldik. Sanayici üretimde yaşadığı maddi kayba mı yansın, yetiştiremediği veya riske giren siparişlerine mi yansın, taahhütlerini yerine getiremediği için ödemesi riske girdiğine mi yansın? Yoksa Pazar kaybetme riskine mi yansın? Elektrik kesintilerine uymazsa ceza ile tehdit ediliyor bir de. Plan program yok, büyük bir belirsizlik var. Bu krizin ne kadar süreceğini kimse bilmiyor. Sanayicimiz sorumlusu olmadığı bir krizin ne yazık ki tüm maliyetlerini taşımak zorunda kalıyor. Bu krizin aslında bir tek sorumlusu var. Ülkemizin enerji arz güvenliği ile kumar oynayan, cin olmadan adam çarpmaya kalkan basiretsiz yönetim” ifadelerini kullandı. 

 

“İRAN GAZININ KESİNTİYE UĞRAMASIYLA İZAH EDİLEMEZ” 

 

Bir ülkenin enerji arz güvenliğinin, sınır güvenliği kadar önemli olduğunu vurgulayan Faik Öztrak, “Ama bizim enerji arz güvenliğimiz maalesef büyük bir basiretsizliğe kurban edilmiştir. Bugün yaşadıklarımız İran gazının kesintiye uğramasıyla izah edilemez çünkü İran hemen her yıl bize sattığı gazı, kendi ihtiyacının yüksek olduğu dönemde kesmiştir. Son 5 yılın 4’ünde bunda benzer durumlar yaşanmıştır. Ama hiçbir zaman sanayide çarklar durmamıştır. Kaldı ki İran’ın milli gaz şirketi, ‘biz gazı verdik, kesintinin nedeni Türkiye tarafındaki doğalgaz basınç yükseltme istasyonunda yaşanan teknik sorun’ diye bir açıklama yapmıştır. Ne yazık ki her alanda olduğu gibi enerji yönetimindeki hesapsızlık, basiretsizlik, tedbirsizlik bir kez daha ülkemizin işine, aşına darbe vurmuştur” şeklinde konuştu. 

 

“TÜRKİYE BU KIŞA YARISI BOŞ GAZ DEPOLARI İLE GİRDİ”

“Küresel salgının zirve yaptığı dönemde dibe vuran enerji fiyatlarının salgın hafiflemeye başladığında hızla artacağını maalesef bu yönetim öngörememiştir” diyen Öztrak, “Enerji fiyatları düştüğünde süresi biten uzun vadeli doğalgaz kontratlarını yenilememiştir. Spot piyasadaki fiyatlara aldanmıştır. Bu fiyatlar daha da düşer zannederek ciddi bir kumar oynamıştır. Maalesef bu kumarı da kaybetmiştir. Şimdi Azerbaycan’dan Rusya’dan çok yüksek fiyatlarla gaz almak zorunda kalmışızdır. Bu da yetmemiştir. Enerji Bakanlığı fiyatların düşeceği üzerine kumar oynarken gaz depolarındaki sınırlı stokları da masaya maalesef pey diye sürmüştür. Neticede Türkiye bu kışa yarısı boş gaz depoları ile girmiştir” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ ALTYAPIMIZ SANAYİCİMİZE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SUNMAKTAN ÇOK UZAK”

 

Faik Öztrak, “Ağustos ayından bu yana başta genel başkanımız olmak üzere defalarca uyarılarda bulunduk. ‘Tedbir almazsanız bu kış çok kara geçecek’ dedik ama her zamanki kibirleriyle uyarılarımızı duymazdan geldiler. Öğreniyoruz ki Tuz Gölü’ndeki depolarda sadece 3-5 günlük gaz kalmış. Maalesef önümüzde oldukça sert geçecek bir kış var. Doğalgaz depolama kapasitemizin yetersiz olduğu bütün uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Bizim depolama kapasitemiz toplam tüketimin yüzde 5 seviyesinde. Burada uluslararası kabul gören standart, tüketimin en az yüzde 20’si kadar bir depolama kapasitesine sahip olmanın gerekli olduğudur. 20 yıldır bu ülkeyi yönetenler, kendilerine saraylar yaptırmayı bildiler ama Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesine ihtiyaç duyulan yatırımı maalesef yapamadılar. Yine uzmanlar, ‘sisteme giren doğalgazı, sistem içerisinde dolaştıracak kompresörleriniz yoksa dışarıdan istediğiniz kadar gaz alın hiçbir işe yaramaz’ diyorlar. Türkiye’nin böyle bir zaafı olduğu da biliniyor. Bu krizde görüldü ki enerji altyapımız sanayicimize güvenilir ve sürdürülebilirliği sunmaktan çok uzak. Elin insanı karınca gibi çalışırken bizdeki yönetim Ağustos böceği misali çalıp, oynayıp, yatıyor. Enerji krizini önleyecek, telafi edecek hiçbir plan ve program yapmamış” dedi. 

 

“SANAYİCİ İLE EMEKÇİYİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİN”

 

Cumhuriyet Halk Partisi’ne göre ülkemizdeki her fabrikanın bir kale olduğunu belirten Öztrak, “Bugün ülkemizin tüm üretim kaleleri hükümetin basiretsizliği nedeniyle düşme noktasına gelmiştir. Şimdi kendi basiretsizliklerini gizlemek isteyenler, ‘çok gaz kullandın’ diye sanayiciyi suçlamakta, sopayla, cezayla tehdit etmektedirler. Enerji kesintisi sebebiyle oluşan üretim kaybının en az 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Sanayicilerimizin bu kaybı nasıl telafi edilecek? Enerji kesintisi sebebiyle makine teçhizatı bozulan sanayicinin zararını nasıl tazmin edeceksiniz? Sanayicilerimiz bunlara cevap bekliyor. Sanayici suçlamayın, tehdit etmeyin. Sanayicinin üretimi duran fabrikalarını, buralarda işini kaybeden işçilerin kayıplarını nasıl telafi edeceğinizi düşünün. Sanayici ile emekçiyi kendi kusurları olmadan karşı karşıya getirmeyin. Bir an önce bu sebep olduğunuz zararları tazmin edin. Bu krizin tekrarlanmaması için de alınması gereken tüm tedbirleri alın” şeklinde konuştu.

 

Haber / Buse SERİN