Lisanssız geri dönüşüme para cezası

Lisanssız geri dönüşüme para cezası

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü; ahşap ambalaj atıklarının (palet, kasa vb) belgeleme zorunluluğunun bulunup bulunmadığı ve bu tip atıkları geri kazanan işletmelerin çevre lisans ka

Yapılan açıklamada; 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği anımsatıldı ve ambalaj tanımı hatırlatıldı. Ambalajın "Hammaddeden işlenmiş ürüne kadar, bir ürünün üreticiden kullanıcıya veya tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve salıp sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış tüm ürünleri ifade eder” şeklinde tanımlandığı belirtildi.

ÇEVRE LİSANSI ZORUNLU

Ayrıca, Yönetmeliğin "Çevre Lisans İşlemleri" başlıklı 27 nci maddesine; "Ambalaj atıklarının toplanması-ayrılması geri dönüştürülmesi ve/veya geri kazanılması amacıyla faaliyet göstermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, tesisleri için çevre lisansı almak zorundadır. Çevre lisansı alınması işlemlerinde Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır" hükmü bulunduğu anımsatıldı.

LİSANSSIZ GERİ DÖNÜŞÜME PARA CEZASI

İl Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin 17. Maddesinde belirtildiği üzere; 2013 yılı itibarı ile ahşap ambalaj malzemesi için geri kazanım hedefi getirildi. Dolayısıyla ambalaj atığı tanımına giren bu tip atıkların 2013 yılından itibaren belgeleme sorumluluğu bulunuyor. Bu sebeple; belediye/müdürlük görev ve sorumluluk alanında bulunan tüm piyasaya süren, tedarikçi ya da ambalaj üreticisi konumunda ki işletmelerin ahşap ambalaj malzemeleri için gerekli bildirimleri yapması gerekiyor. Ayrıca işletmelerin tesislerinde oluşan ahşap ambalaj atıklarını lisanslı tesislerce geri kazanımının sağlanması konusunda bilgilendirilmesi gerekli.  Yapılacak denetimlerde çevre lisansı bulunmayan tesislerce geri kazanım yapıldığının tespiti durumunda atık sahibi ve geri kazanım tesisine 2872 sayılı Çevre Kanunun 20nci maddesi (r) bendi gereği idari para cezasının uygulanacağı açıklandı.