Kapaklılı vatandaşlardan Bursa çıkarması

Kapaklı Belediyesi tarafından 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla düzenlenen kültür gezisine katılan vatandaşlar, Bursa’daki müzeleri ziyaret etme ve müzelerde sergilenen eserleri görme imkanı buldu.

GÜNDEM 23.05.2022 16:36:00 0
Kapaklılı vatandaşlardan Bursa çıkarması

Kapaklı Belediyesi tarafından 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla Bursa’ya düzenlenen kültür  gezilerine katılan yaklaşık 500 vatandaş, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Merinos Enerji Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, Bursa Kent Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Muradiye Kur'an ve El Yazmaları Müzesi ve Muradiye Külliyesi ve Ulu Camii’yi ziyaret etti. 18-20-21-22 Mayıs tarihlerinde düzenlenen gezi kapsamında vatandaşlar, Orhan Gazi tarafından fethedilen ve Osmanlı İmparatorluğu’na 130 yıl başkentlik yapan, yaklaşık 8 bin yıllık geleneksel Anadolu ve Osmanlı kültürünün oluşumu ve gelişimi sürecinde öncü kent kimliği taşıyan Bursa’nın kültürel mirasına ve tarihi dokusuna tanıklık etti.

 

MERİNOS TEKSTİL SANAYİ MÜZESİ’Nİ ZİYARET ETTİLER

Açılışının 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirildiği, Cumhuriyet ve Bursa tarihinin sembol işletmelerinden biri olan Merinos Yünlü Müessesi’nin restore edilerek müze mimarisine uygun bir biçimde tasarlanmasıyla 14 Ekim 2011 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan ve 4 ana bölümden oluşan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ni ziyaret eden Kapaklılı vatandaşlar, merinos koyunundan alınan kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüştüğünün hikayesi hakkında bilgi sahibi oldu. Bursa Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’na elektrik üretimi sağlayan 3 bin 200 metrekarelik alana sahip elektrik santrali binasında 7 Eylül 2012’de açılan Merinos Enerji Müzesi’ni de ziyaret eden Kapaklılı vatandaşlar, elektrik üretiminin ayrıntılarıyla ilgili bilgi aldı.

BURSA GÖÇ TARİHİ MÜZESİ’Nİ GEZDİLER

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin göç tarihini incelemek ve canlandırmak üzere 2014’te ziyarete açılan, Türklerin Anadolu’ya göçünden, Bursa şehrinin Osmanlılar tarafından fethi, Osmanlı’nın Balkanlar'a doğru yurt tutmasına kadar tarihsel süreç ile ilgili bilgilendirme ve Balkanlar'dan, Kafkaslardan, Kırım ve civarından geri Anadolu'ya göç sürecine ilişkin canlandırma ve objelerin yer aldığı Bursa Göç Tarihi Müzesi’ni de ziyaret eden Kapaklılı vatandaşlar, hiçbir karşılık beklemeden; hanlar, hamamlar, aşevleri, kütüphaneler, hastaneler, okullar, camiler gibi nice abidevi yapılar inşa ettiren vakıf kültürünün gelecek kuşaklara aktarıldığı  Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’ni de ziyaret etti.

 

ARKEOLOJİK ESERLER GÖRÜLDÜ

Geziye katılanlar, ekibi Bursa ve çevresinde Arkaik çağdan Doğu Roma Dönemi sonuna kadar yer alan eserlerin kronolojik olarak sergilendiği Bursa Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ederek eserleri inceledi. Kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmek amacıyla açılan Bursa Kent Müzesi’ni de ziyaret eden Kapaklılı vatandaşlar, Muradiye Medresesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 18 Ocak 2019 tarihinde açılan Muradiye Kur'an ve El Yazmaları Müzesi ile Muradiye Külliyesi’ni de ziyaret etme imkanı buldu.

ULU CAMİ’Yİ DE GEZDİLER

Kapaklılı vatandaşlar, Yıldırım Bayezid zamanında 1396-1400 yılları arasında yapılan, Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilki olan Ulu Camii’yi de gezdi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU