“İzlenen ithalat politikaları çiftçimizin belini iyice büktü”

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

SİYASET 13.05.2022 16:50:00 0
“İzlenen ithalat politikaları çiftçimizin belini iyice büktü”

Bu yıl da çiftçilerin, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü ağız tadıyla kutlayamadığını kaydeden Milletvekili Öztrak, “Alın terinin karşılığını alamayan çiftçilerimiz, girdi fiyatlarıyla ürün fiyatları arasında eziliyor. Çiftçi toprağına küsüyor” dedi.

“ÇİFTÇİMİZ BANKALARIN İNSAFINA TERK EDİLİYOR”

“Çiftçi fahiş girdi maliyetlerinin altında ne yapacağını düşünürken, kanuni hakları da gasp ediliyor” diyen Faik Öztrak, “Tarım Kanunu’na göre her yıl milli gelirin en az yüzde 1’inin tarımsal destek olarak çiftçilerimize ödenmesi gerekirken, bugüne kadar yapılan ödeme bunun yarısını bile bulmuyor. 2007’den bu yana çiftçilerimizin birikmiş kanuni alacağı 272 milyar liraya ulaşmış vaziyette. Devletten destek alamayan çiftçimiz bankaların insafına terk ediliyor. Diğer taraftan, mevcut iktidar döneminde izlenen ithalat politikaları çiftçimizin belini iyice büktü. Ürettiği üründen hakkını alamayan, ithalatla sıkıştırılan, devlet tarafından da yeterince desteklenmeyen çiftçilerimiz toprağını ekmekten vazgeçiyor. İki Trakya’dan büyük arazi artık ekilmiyor” ifadelerini kullandı.

“ÜRETEN KAZANMIYOR, TÜKETEN PAHALIYA TÜKETİYOR”

Tarımın başladığı bu topraklarda, artık yoksulluğu değil açlığı konuştuğumuzu kaydeden Öztrak, “Tarladaki yangın sönmeden mutfaktaki yangının sönmeyeceğini bilmeyen, tarladan sofraya uzanan zincirdeki sorunlar çözülmeden sofraya ucuz ekmeğin, meyvenin, sebzenin, etin gelmeyeceğini bilmeyen bir Hükümet elinde milletimiz her geçen gün daha fazla eziliyor. Üreten kazanmıyor, tüketen pahalıya tüketiyor. Sorunlar ne kadar büyük olsa da sosyal demokrat bir anlayışla çözüm mümkündür. Çözüm üretimdir. Üretim için çiftçiyi desteklemek, emeğinin karşılığını almasını sağlamaktır. Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında, CHP iktidarında, çiftçimizin borç altında ezilmediği, tarlada emek verenin sofrada refaha ulaştığı bir ülkeyi hep birlikte kuracağız” dedi.

ATACAKLARI ADIMLARI SIRALADI

CHP iktidarında gıdada arz güvenliğini sağlayacaklarını, planlama ve çiftçiye destek önlemleri alacaklarını kaydeden Öztrak, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Çiftçiye elektrik, gübre, yem gibi girdileri ucuza vereceğiz. Taban fiyatı, maliyet ve makul kârı karşılayacak şekilde önceden açıklayacağız. Çiftçinin kullandığı elektrikte, tüm vergi ve ek kalemleri kaldıracağız. Kuracağımız güneş enerjisi tesislerinin üreteceği enerjiyi, Çiftçi Kooperatiflerine ücretsiz vereceğiz. Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde takibe düşmüş çiftçi borçlarına gelen faizleri derhal sileceğiz. Kredilerin geri ödemelerini 6 ay erteleyeceğiz. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV almayacağız. Belediyelerin kooperatiflerle iş birliğini destekleyerek, yurttaşlarımızın ucuz ve kaliteli gıdaya erişim imkânlarını artıracağız. Atacağımız adımlarda tarım alanındaki meslek örgütleri ve odalarla sürekli iletişim içerisinde olacağız. Bu düşüncelerle tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

Haber / Buse SERİN