Her duyduğunuza inanmayın! Yapay zekâ zıvanadan çıktı

Son aylarda Türkiye Petrolleri’nin adını ünlü isimlerle kullanan dolandırıcılar, işi daha da ileri götürdü.

TÜRKİYE 7.11.2023 10:46:00 0
Her duyduğunuza inanmayın! Yapay zekâ zıvanadan çıktı

 

Yapay zekâ ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sesini taklit ederek, vatandaşları kandırmaya devam eden dolandırıcılar, ‘pes’ dedirtiyor. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı adına bazı sosyal medya hesapları ve internet sitelerinde hisselerin satışa çıkarıldığı yönünde sahte paylaşımlar yapan dolandırıcılar, farklı yöntemlerle vatandaşları kandırmaya devam ediyor. 


İŞİ DAHA DA İLERİ GÖTÜRDÜLER 


Hazırladıkları videoları ve afişleri ‘yatırım fırsatı’ ve ‘ek gelir’ adı altında sunarak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) hisselerinin satışa çıkarıldığı yönünde paylaşımlar yapan, hisse senedi alınarak ayda 30-40 bin TL para kazanılabileceğini iddia eden ve vatandaşları bu şekilde kandıran dolandırıcılar, bu kez işi daha da ileri götürdü. 


VATANDAŞLARI AĞLARINA DÜŞÜRDÜLER 


Daha önce inandırıcı olmak için paylaşımlarında Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Fatih Dönmez, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Bilal Erdoğan’ın fotoğrafını ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın logosunu da kullanan dolandırıcılar, bu kez yapay zekâ ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sesini taklit etti. 

Gerçek olmayan bir reklam filmi hazırlayan, bu filmde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesini kullanan ve sosyal medya hesaplarından paylaşan dolandırıcılar, vatandaşları bu yöntemle ağlarına düşürdü. 


“RESMÎ AÇIKLAMALAR DIŞINDAKİ İDDİALARA İTİBAR ETMEYİNİZ”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesini taklit ederek gerçek olmayan bir reklam filmiyle dolandırıcılık yapanlara karşı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından bir uyarı yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın dijital platformlarda karşılaştığı, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Petrolleri reklamı' doğru değildir" denildi. 

Açıklamada, sahte reklam filminde kullanılan görüntülerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Eylül tarihinde Amerikan TV kanalı PBS'e yaptığı açıklamalardan alındığı belirtildi. Ancak bu görüntülere, dolandırıcılık amacıyla Türkiye Petrolleri logosu eklendiği ve görüntülere eklenen sesin yapay zekâ tarafından üretildiği ifade edilerek, "Dolandırıcılık maksadıyla, görüntülere Türkiye Petrolleri logosu eklenmiş, görüntülere eklenen ses yapay zekâ ile üretilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın görüntülerdeki gibi bir açıklaması yoktur. Resmî açıklamalar dışındaki iddialara itibar etmeyiniz” denildi. 


Haber / Şaban KARDEŞ