Her 10 çocuktan birinde yüksek tansiyon görülüyor

Hipertansiyon sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülen sağlık problemleri arasında yer alıyor. Yüksek tansiyonun temeli çocukluk çağında atılırken, erişkinlerde görülen tansiyon vakaları

YAŞAM SAĞLIK 27.04.2022 12:59:00 0
Her 10 çocuktan birinde yüksek tansiyon görülüyor

Çocuk Nefroloji Uzmanı Uz. Dr. Gökçe Can, çocukluk çağı yüksek tansiyonu ile ilgili bilgi verdi.  Kanın atar damarlar içinde meydana getirdiği basınç olan tansiyonun yüksek çıkmasının önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve başka hastalıklara da kapı araladığını belirten Uz. Dr. Gökçe Can, “Her ne kadar yetişkin hastalığı olarak bilinse de aslında yüksek tansiyon, temelleri çocukluk çağında atılan bir rahatsızlıktır. Yapılan çalışmalar, tansiyonun kişinin yaşam biçimi ve beslenme tarzı ile yakından ilişkili olduğunu gösterirken; çocuk ve ergenlerin beslenme alışkanlıklarının değişmesi, sedanter bir yaşam tarzı benimsemeleri ve obezite oranlarının yükselmesi ile birlikte çocuklarda hipertansiyon görülme sıklığında artış yaşandığını ortaya koymaktadır” dedi.

 

RUTİN MUAYENE TEŞHİS İÇİN ÖNEMLİDİR

 

Çocukluk çağında kan basıncının tıpkı boy ve kilo ölçümünde olduğu gibi persentil eğrileri ile değerlendirildiğini kaydeden Uz. Dr. Gökçe Can, “Yani çocuklarda normal tansiyon değerleri yaş, cinsiyet ve boya göre değişkenlik gösterir. Persentil eğrisinde belirlenen değerlerin üzerinde çıkan tansiyon, çocuklarda hipertansiyon olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde neredeyse her 10 çocuktan birinde hipertansiyon izlenmektedir. Çocuklarda hipertansiyon durumu genellikle rutin muayene sırasında ortaya çıkarılır. Çünkü çocukluk çağında görülen yüksek tansiyon genellikle belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerler. Semptom gösterdiği vakalarda baş ağrısı, uykuya dalmakta sıkıntı, yorgunluk, çarpıntı, kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar. Şiddetli hipertansiyon durumlarımda ise burun kanaması, kusma, görme bozukluğu, bilinç bulanıklığı ve çarpıntı gibi belirtiler görülebilmektedir” bilgisini verdi.

 

3 YAŞINDAN İTİBAREN ÇOCUKLARIN TANSİYONU ÖLÇÜLMELİDİR

 

Çocuklarda yüksek tansiyonun erken teşhisi ve tedavisinin büyük önem taşıdığını söyleyen Uz. Dr. Gökçe Can, “Tansiyonu yüksek çıkan çocuklara mutlaka tansiyon holter takılmalıdır. Üç yaşından itibaren bütün çocuklara yıllık tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Ancak tansiyona eşlik eden böbrek hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu, diyabet, obezite, kan basıncını yükselten ilaç kullanımı ve aort koarktasyonu gibi durumların varlığında ise her kontrolde tansiyon ölçümü yapılmalı ve sonuçlar çocuk nefroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir” dedi.

 

ÖNCELİKLE ALTTA YATAN SEBEPLER BELİRLENMELİDİR

 

Hipertansiyonda öncelikle altta yatan sebeplerin bulunması ve tedavinin ona göre şekillendirilmesi gerektiğini dile getiren Uz. Dr. Gökçe Can, “Bununla birlikte çocukların yaşam ve beslenme şekilleri mutlaka değiştirilmelidir. Hareketli bir yaşam tarzı ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulması tedavide büyük fayda sağlamaktadır. Ancak bu değişikliklere rağmen kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon durumlarında uzman hekimin önerisi ile antihipertansif ilaç başlanması gerekmektedir” dedi.

 

YAŞAM TARZI VE BESLENME ŞEKLİNİN DÜZENLENMESİ ÖNEMLİ

 

Uz. Dr. Gökçe Can, ailelerin çocuklarının sağlığı için dikkat etmeleri gereken noktaları şu şekilde sıraladı: “Çocukların beslenmelerine dikkat edilmelidir. Sağlıklı, sürdürülebilir ve katkı maddesi içermeyen bir beslenme şekli oluşturulup, bu beslenme şekli çocuklara benimsetilmelidir. Çocuklar paketli gıdalardan uzak tutulmalı, taze meyve ve sebze tüketimleri artırılmalıdır. Gazlı içecekler içerisinde bulunan meyankökü hipertansiyona sebep olmaktadır. Bu sebeple çocukların bu içecekleri tüketmesine izin verilmemelidir. Çocukların fiziksel aktiviteleri artırılmalı ve haftada en az 3 gün ortalama 30 dakika yürüyüş yapmaları sağlanmalıdır. Çocukların tuz tüketimi azaltılmalıdır. Ancak bu azaltma sadece yemeklere konan tuz miktarından değil, sofraya gelen şarküteri, paketli gıda ve mandıra ürünleri gibi gıdalardan kaçınılarak gerçekleştirilmelidir. Çocukların ekran karşısında geçirdiği zaman günlük 2 saat ile sınırlandırılmalıdır.”

 

Haber / Menşure KARDEŞ