“Hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahibiz”

Edirne'de yetiştiricilere yönelik “Süt Hijyeni, Sağım Hijyeni ve Buzağı Bakım Beslemesi” konulu eğitim toplantısı düzenlendi.

EDİRNE 22.03.2024 11:09:00 0
“Hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahibiz”

Yetiştiricilere yönelik düzenlenen “Süt Hijyeni, Sağım Hijyeni ve Buzağı Bakım Beslemesi” konulu eğitim toplantısında konuşan Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt; “Hayvancılık ve hayvansal ürün üretiminde il olarak büyük bir potansiyele sahibiz” dedi. 

 

 

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yetiştiricilere yönelik “Süt Hijyeni, Sağım Hijyeni ve Buzağı Bakım Beslemesi” konulu eğitim toplantısı düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Kudret Yenilmez ve Arş. Gör. Hasan Dogan’ın eğitim verdiği toplantıya Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Meriç Süt Üreticileri Birliği, Edirne Ziraat Odası temsilcileri, muhtarlar, ilçe müdürleri, teknik personel ve yetiştiriciler katıldı. 

 

“ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Edirne’nin hayvancılık ve hayvansal ürün üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten İl Müdürü Atilla Bayazıt, “Özellikle süt hijyeni, sağım hijyeni sütün kalitesini belirlemede, bakteri sayısının düşmesinde, halk sağlığı açısından ve sanayide işlenmesinde çok önemlidir.  Hayvancılık işletmelerimizin sürdürülebilir olması açısından özellikle her yıl bir inekten bir buzağı alınması doğan buzağıyı yetişkin haline getirmek önem arz etmektedir. Sayın Bakanımızın 2024-2028 Yılı hayvancılık yol haritasında açıkladığı üzere sınırlama olmaksızın üretilen her buzağı için destek ödemesi yapılacaktır. Bakanlığımız yeni destekleme modeli ile desteklemelerde sınırlar kaldırılacak, üreten herkese ürettiği kadar destek verilecektir. Bakanlığımız temel, yönlendirici ve verimlilik esaslı destekleme modelini 2024 yılı itibariyle hayata geçiriyor. Bu kapsamda; Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek ödemesi verilecektir. Bakanlığımız tarafından kadınlarımıza ve gençlerimize yapılacak olan pozitif ayrımcılık ile ilave olarak yüzde 70 destek sağlanacaktır. Buzağılar hayvancılığımızın geleceğidir.  Bizler bakanlık olarak her zaman üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

SAĞIM HİJYEN SETİ TESLİM EDİLDİ

 

Dr. Öğretim Üyesi Kudret Yenilmez’in Sağım Kuralları ve Sağım Hijyeni hakkındaki sunumunun ardından Arş. Gör. Hasan Dogan da Buzağı Bakım ve Beslemesi konusunda bilgi verdi. Süt ve Sağım Hijyeni Projesi Kapsamında 375 kadın yetiştiriciye sağım hijyen seti dağıtımı yapılacağı belirtilirken, 9 kadın yetiştiriciye temsili olarak 1'er adet sağım hijyen seti teslim edildi. 

 

Haber / Baştuğ Alperen KARDEŞ