Gündoğdu: Cezaların mitingden hemen sonra yazılması bizi üzdü

Tekirdağ Servis Araçları İşletmeciliği Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu, Perşembe günü yaptıkları mitingden sonra servis saatleri başlar başlamaz Çerkezköy’de S plakalı ve J plakalı esnaflara cezalar yazıldığını ifade etti.

4.05.2024 17:11:00 0
Gündoğdu: Cezaların mitingden hemen sonra yazılması bizi üzdü

Tekirdağ Servis Araçları İşletmeciliği Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu, Perşembe günü yaptıkları mitingden sonra servis saatleri başlar başlamaz Çerkezköy’de S plakalı ve J plakalı esnaflara cezalar yazıldığını ifade ederek “Esnaflarımız bir nevi cezalandırıldı. Biz cezaları öderiz, devlet bizim, ceza bizim. Ama bizi üzen şey, bu cezaların mitingin hemen sonrasında yazılması” dedi.

 

Tekirdağ Servis Araçları İşletmeciliği Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu ve servisçilerin, önceki gün korsan araçları protesto etmek amacıyla düzenledikleri kortejli protestonun ardından korsan araçların, D4 (S) belgeli araçların ve öz mal araçların denetlenmesi için yetkililere seslenmişti. Dün Çerkezköy Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada da, Çerkezköy’de kayıtlı bin 119 adet S plaka, 302 adet de J plakalı olmak üzere toplam bin 421 adet yolcu taşımacılığı yapan aracın bulunduğu belirtilerek, “2023 yılında 5 bin 197 araç sorgu ve denetimi yapılmış, 701 araca toplam 3 milyon 363 bin 432 lira ceza uygulanmıştır. 2024 yılının ilk 4 ayında 827 araç sorgu ve denetimi yapılmış, 153 araca 961 bin 528 lir ceza uygulanmıştır. Denetimlere 24 saat esasına göre tüm güzergahlarda devam edilmektedir” denildi.

 

“ESNAFI MAĞDUR ETTİĞİNİ DİLE GETİRMEK İSTEDİK”

 

Dün saat 14.00’te odada açıklama yapan Tekirdağ Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu, “Amacım polemik yaratmak değil. Bugün kaymakam beyimizin bir açıklamasını gördüm basında. Konuyla ilgili kendisini aydınlatmak için randevu istedim. Ama yoğun olduğu için daha sonra randevu verebileceğini söyledi. Ben kendisine eksik bilgi verildiğini düşünüyorum. Kaymakam bey açıklamasında Çerkezköy’de bin 119 tane S plaka, 302 tane J plaka aracın olduğunu, bunların gerekli denetimlerinin yapıldığını, denetimlerin devam ettiğini söylemiş. Bu S ve J plakalı araçlar UKOME’ye kayıtlı araçlar. Bu araçlar kayıtlı araçlar, bunlar korsan değil. Benim basın açıklamasında bahsettiğim bine yakın ön mal var. Kaymakam beye kim bilgi vermişse eksik bilgi vermiş. Öz mal araçlarda hiçbir fabrikanın logosun yok. Fabrikalar eğer öz malı yaptırıyorsa D3 belgesi almak zorundadır ve fabrikanın logosu bulunmak zorundadır. Bunların yaş sınırı vardır. Bunların hiçbir yok. Uyanık esnaf gidiyor fabrikaya ‘ben senin çalışanını şu fiyata taşırım. Şu aracı senin üzerine yapayım’ diyor. Bunların arasına sızan, plakaları yazıp öz malıymış gibi uyanık geçinen esnaflar var, şirketler var. Bunların denetimi yapılmıyor. Bunların haksız kazanç elde ederek esnafı mağdur ettiğini dile getirmek istedik” dedi. 

 

“İL GENELİNDE BÖYLE BİR SORUN OLDUĞUNU DİLE GETİRDİK”

 

Bir ilden komşu illere taşımacılık yapabilmek için Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen D4 (S) belgeleri ile Tekirdağ içinde servis taşımacılığı yapan araçların olduğunu ve bunların da denetlenmediğini söyleyen Gündoğdu, “Bazı uyanıklar bu belgeyi Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldıktan sonra İstanbul’a ya da Kırklareli’ne gidiyormuş gibi Tekirdağ’ın ilçelerindeki çeşitli Organize Sanayi Bölgelerine servis çekiyorlar. Bizim bunlarla ilgili tespitlerimiz var. Bunların yeterince denetlenmediğini söyledik. Sadece Çerkezköy’ü kastetmedik. İl genelinde böyle bir sorun olduğundan bahsettik. Çerkezköy’de denetim yapılıyor ama hangi saatte, neye göre? S plaka da denetlenecek, J plaka da denetlenecek, ama bizim dünkü mitingimizin amacı korsan araçlar ve D4 (S) ile ilgili takiplerin olmadığını, bunun sadece kolluk kuvvetlerine yüklenilmeyeceğini, bu belgeyi veren Büyükşehir Belediyesi’nin de öz malla ilgili denetim yapması gerektiğini dile getirmekti. Yeterince denetleme olmadığı zaman bunların sayısı her geçen gün artıyor. Arttıkça esnaf mağdur oluyor ve halkı olarak mesleki odalara şikayetlerini dile getiriyor. Biz de esnafın şikayetlerini dinlemek zorundayız. Kurumlara anlatıp hakkımızı aramak zorundayız” diye konuştu. 

 

“ESNAFIMIZ BİR NEVİ CEZALANDIRILDI”

 

Perşembe günü yaptıkları mitingden sonra servis saatleri başlar başlamaz Çerkezköy’de S plakalı ve J plakalı esnaflara cezalar yazıldığını ifade eden Gündoğdu, “Esnaflarımız bir nevi cezalandırıldı. Biz cezaları öderiz, devlet bizim, ceza bizim. Ama beni üzen şey, bu cezaların mitingin hemen sonrasında yazılması” dedi. Pek çok esnafa logodan ve kornadan dolayı ceza yazıldığını dile getiren Gündoğdu, “Bu logolar 15 yılı aşkındır var. Eğer bunlara bir yasaklama getirecekseniz çıkar bir açıklama yaparsınız, bize bir yazı gönderirsiniz biz de esnafımızı bu konuda bilgilendirir ve logoları söktürürüz. Sökmeyen de ruhsatına işler ve vergisini öder. Böyle katı bir şekilde ceza yazılmasını doğru bulmadık hele ki miting sonrası yazılmasını da pek uygun görmedim. Bugünden sonra bu konuda cezalar yazılacaksa odamıza bir yazı göndersinler biz de esnafı bilgilendirelim” dedi. 

 

“HUSUSİ ARAÇLARLA SERVİS ÇEKENLER VAR”

 

Hususi 8 kişilik araçlarla servis çekenlerin de olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Bu arkadaşları kolluk kuvvetleri durdurduğu zaman ‘arkadaşlarımızla gezmeye gidiyoruz’ diyor ve geçiyor. Bunların önüne geçilmesi lazım. Valilik, kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi ve UKOME tarafından OSB’lerdeki fabrikaların aydınlatılması lazım. İleride bu araçların biri kaza yaparsa bunun sorumlulukları büyük” dedi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU