Esnaf Odası Başkanı Zümbül, Gündem Özel’e konuk oldu

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, dün Marmara Haber, Çerkezköy Haber, Radyo Haber ve Trakya FM ortak canlı yayınında Gündem Özel programında Gazeteci Şaban Kardeş’in konuğu oldu.

TEKİRDAĞ 4.05.2024 13:46:00 0
Esnaf Odası Başkanı Zümbül, Gündem Özel’e konuk oldu

16 Ocak 2022’de seçimi kazanarak başkanlığı devraldıklarını söyleyen Zümbül, tüm esnaflara teşekkür etti. ‘Türkiye’de esnaf olmak nasıl bir duygu?’ sorusuna da cevap veren Zümbül, “Türkiye’de esnaf olmak temel taşlardan biri. Ahilik kültürüyle yetişmiş olan esnaflarımız gerçekten de bu topluma çok büyük faydaları olan insanlar. Devletin yükünü sırtında taşıyan, vergisini veren, kirasını ödeyen, stopajını ödeyen, her sorunda, her afette, doğal afette, ekonomik krizde her yükü sırtlanan bir esnaf kitlesi var. Çerkezköy'de de, Türkiye'de de. Buna inanıyoruz. Bununla birlikte devletimiz ve milletimiz ayakta duruyor. Esnafımız da ayakta duruyor. Birbirine, her taraftan yardımcı oluyorlar” dedi. 

 

“BİR PERAKENDE KANUNUNUN ÇIKMASI GEREKİYOR”

 

Çerkezköy ve Kapaklı’nın bir Türkiye mozaiği olduğunu söyleyen Zümbül, “Çark dönüyor. Burası, kozmopolit olmasıyla birlikte bir sanayi kenti. Göç alan bir bölge. Her yıl 15 bin, 20 bin, Kapaklı'yla ikisini birleştirirken 30 bine dayanan bir nüfus artışı var. Bu nüfusa cevap veren esnaflarımız var. Yetişebiliyor mu? Yetişemediği yerde, bu sefer bizden dışarı çıkan bir durum oluyor, büyük marketler var. Onlar da buraya her zaman bir yenilik katıyorlar. Ama büyük marketlerin her ürünü satmasının önüne geçilmesi lazım. Bir perakende kanununun çıkması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar vardı. Bizim bakanlığa vermiş olduğumuz önergeler vardı. Pazar günleri büyük marketler kapansın, küçük esnafımız da biraz nefes alsın diye. Böyle çalışmalarımız oldu. Genel başkanımız Bendevi Palandöken'in her gün bir açıklaması var. Ticaret Bakanlığı'na talepleri var, isteklerimiz var. Çalışmalar olduğu söyleniyor. Bununla ilgili biz de cevabımızı mı bekliyoruz” diye konuştu. 

 

“KAPANANA NAZARAN YENİ AÇILAN DAHA ÇOK”

 

Odanın 16 Ocak 2022’de 4 bin 700 olan üye sayısının 3 Mayıs 2024 tarihi itibariyle yaklaşık 6 bin 200’e ulaştığını söyleyen Zümbül, “Bunun içinde Kapaklı ilçemiz de dahil. Esnaf sayısında da bir artış var. Yeni işyerleri açılıyor. Kapanana nazaran yeni açılan daha çok. Zorda olduğu için kapatan da var, çocuğuna devredenler var ama genelde kapatanların birçoğu emekli olanlar, köyüne geri dönenler” dedi. 

 

“EN YAKIN ZAMANDA ÇÖZÜME KAVUŞACAĞINA İNANIYORUZ”

 

“Çerkezköy’deki park sorunu esnafı etkiledi mi?” sorusuna da cevap veren Erkan Zümbül, “Biz de esnafımızdan bu yönde şikayetler alıyoruz. 2 yıl çalışma oldu ama olması gereken bir çalışmaydı. Altyapı, asbest su borularının değişmesi. Bu olmazsa olmaz bir durum olduğundan dolayı böyle bir çalışma oldu. Ben de Öztrak Caddesi’nde esnafım. Esnafımız ister istemez böyle bir zahmet, zorluk yaşadı. Şimdi düzeldi. Tabii düzenleme daha farklı oldu. Esnafların da araç park sorunu var. Ama buna belli bir saatlerde müsaade ediliyor şu an. Bazı durumlarda edilmediği durumlarda oluyor. Çünkü öğlen saatlerinde veya öğleden sonra çarşı ister istemez bir hareketlilik yaşıyor. Çerkezköy İstanbul'a çok yakın, Çorlu'ya çok yakın, Kırklareli'nin bütün ilçeleri, Istıranca gibi. Yani Çerkezköy adeta köprü vazifesi görüyor. Fabrikalarımız var. Çalışan işçilerimiz belirli bir saatten sonra çıktıktan sonra veya öğrenci servislerimiz var çarşıda. İster istemez bir yoğunluk yaşanıyor. Bu durumda trafiği tıkadığından dolayı hem esnafımız hem vatandaşımız sıkıntı yaşıyor. Bunu çözmek için girişimler var. Görüşmelerimiz var. Belediye başkanımız Vahap Akay süreli parklanma ile ilgili bir çalışma başlattıklarını bildirdi. En yakın zamanda inşallah çözüme kavuşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

 

“OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DARALMA VAR”

 

En çok sorunu olan meslek dallarıyla ilgili de konuşan Zümbül, “Çerkezköy'de otomotiv sektöründe bir daralma var. Büyük araçların Çerkezköy'e girmemesi, çevre yolunu kullanması, buradaki esnafın onlara hizmet verememesi gibi bir durum var. Buradaki esnafın kazanması gereken para diğer illere gittiği için burada bir sıkıntı var. Meslek dallarını kodladığımız zaman birçok esnafımızın da ister istemez sıkıntıları var” dedi. 

 

“NİYE AÇTIN, NİYE KAPATTIN DEME LÜKSÜMÜZ YOK”

 

“Çerkezköy esnafında haksız rekabet olduğuna şahit oluyor musunuz? Ya da böyle bir haksız rekabet varsa bunu önlemek için önlemleriniz var mı?” sorusuna da cevap veren Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, “Bizim fiyat tarifesi verdiğimiz esnaflarımız var. O fiyatın üzerinde satış yapılamıyor. Ama o tarifenin altında satana Esnaf Odası veya Bakanlık bir şey demiyor” dedi. Esnaftan en çok şikayet aldıkları konunun sorulması üzerine de Zümbül, “En başta berberlerin pazar günleri iş yerlerini açıp açmaması ile ilgili bir durum var. Pazar günleri ruhsatnamesi 2017 yılında tüm Türkiye'de kaldırılmış. 2007 yılında Türkiye genelinde berberler, kuaförler toplanıp kendileri bir karar almışlar. Demişler ki ‘biz pazar günleri iş yerlerimizi kapatmak istiyoruz’. Bu çoğunlukla onaylanmış karara bağlanmış. Ama bir bakanlık tarafından, bir oda tarafından böyle bir kanun veya bir yetki yok. Kendileri bunu onaylamışlar, kabul etmişler. İlk zamanlar buna uyulmuş. Şimdi bayan kuaförleri, güzellik salonları genelde çarşamba ve pazar günleri olarak bunu uyguluyorlar. Tabi uygulamayanlar da var. Bir karar olmayınca kimseye ‘sen niye açtın’, ‘niye kapattın’ deme gibi bir lüksümüz yok. Biz esnafın yanındayız” dedi. 

 

“ESNAFIMIZ HER ZAMAN HAKLI”

 

Türkiye genelinde artan fiyatlarla ilgili yapılan boykot çağrısı hakkında da konuşan Zümbül, “Esnafımız her zaman haklı. Her şeyin esnafımıza mal olmaması lazım. Bugün lokantalar önünden alıyor, önüne koyuyor. Bulaşığını yıkayan adamı var. Garsonu var, kirası var, gazı var, stopajı var. Her şey var ama vatandaşın da haklılık yönü var. Her gün bir insan yemeye 300-500 lira veremez. Ama o çalıştırdığı adam da evine ekmek götürecek, bunun da sorumluluğu var” diye konuştu. Vergiyle ilgili soruya da cevap veren Erkan Zümbül, “Esnaflarımızın vergi dilimleri değişebiliyor. Meslek dağlarında üretici esnafımızın farklı, uygulayıcı esnafımızın farklı, el işiyle emek veren esnafımız basit usul diye geçiyor. Devlet basit usul esnaftan şu an beyanname, vergi almıyor. 2 yıldan beri pandemiden sonra böyle bir durum var, hala devam ediyor. Tabii ki yaptığı işe göre gıda sektöründe yüzde 1, 8, 10 oranında değişiyor. Otomotiv, petrol vs. çeşitli dallarda yüzde 20 KDV oranı var. Esnafımız devletini, milletini seviyor, vergisini ödüyor” dedi. 

 

“2 YILDA YÜZDE 3-5 ORANINDA ARTTI”

 

Kredi kartıyla yapılan alışverişlerle ilgili de konuşan Zümbül, “Pos alanlarının komisyon bedelleri var. Esnaf 10 liralık malı 12 liraya size veriyor ki onun 2 lirasını banka alıyor. Esnaf o 10 lirayı almak için mecburen bunu uyguluyor. Kazanmasa bu adam niye esnaflık yapsın” diye konuştu. E-ticarette son 2 yılda yüzde 3-5 oranında artış olduğunu söyleyen Zümbül, “Genç girişimci oluyor. Dediğiniz gibi kadınlarımız bu işi yapıyor. Evinde ailesine, devletine katkı sağlamış oluyor” dedi. Geçen sene okullar kapandığında ‘Her evden bir çırak’ diye farkındalık yaratmak istediğini söyleyen Erkan Zümbül, “Çok güzel dönüşler oldu. Şu an okuldan çıkıp gelip iş yerinde çalışan çıraklarımız var. Stajdan gelen var, çıraklık eğitiminden gelen var. Buradaki sanayimizde, fabrikalarımızda çalışan çıraklarımız var. Gerçekten de buna büyük bir ilgi oldu. Geleceğe inşallah daha güzel ustalarımız yetişecek, ben buna inanıyorum ve bu işin sonuna kadar takipçisi olacağım. Sonuna kadar da elimden gelen desteği vereceğim. Esnafa, ahilik kültürüne bu lazım” diye konuştu. Küçük Sanayi Sitesi’nin en büyük ihtiyaçlardan biri olduğunu söyleyen Zümbül, “Çerkezköy, Kapaklı, Saray, Vize, daha ileriye kadar hizmet veriyoruz. Kapaklı ile Çerkezköy artık bir olmuş” dedi. 

 

“ÇERKEZKÖY İL OLMAYI HAK EDİYOR”

 

“Çerkezköy il olmalı mı?” sorusuna da cevap veren Zümbül, “Yaşadığı şehrin il olmasını kim istemez. Her gün kalkınan bir ilçenin il olmasına şahitlik etmek isteriz. Sınırlarının genişletilerek il olmasını, devlet aklının buna karar vermesini ben isterim. Her yerde olduğu gibi burada da eksiklikler vardır, bunlar giderilemeyecek durumlar değildir. Tabii ki giderebilir. Potansiyel olarak baktığımızda sanayi kenti, İstanbul gibi bir metropolün yanında olan büyükşehiriz biz de. Onunla birlikte iki büyükşehir sırt sırta vermişiz. Bunun içinden yeni bir il doğması gerçekten de çok iyi olur. Çerkezköy il olmayı hak ediyor” diye konuştu. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU