Doğru: Vektörle mücadele çalışmalarına hız verdik

Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Serkan Doğru, müdürlüğün yürüttüğü vektör mücadelesi çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme yaptı.

GÜNDEM 27.06.2022 15:56:00 0
Doğru: Vektörle mücadele çalışmalarına hız verdik

Vektör mücadelesinde en önemli faktörün fiziksel mücadele olduğunun altını çizen Veteriner İşleri Müdürü Serkan Doğru, “Fiziksel mücadelelerin başında; dere ıslah çalışmaları, fosseptik, su patlamalarımızın giderilmesi, vahşi çöplük alanlarımızın ıslah edilmesi ve larva mücadelesidir. Bu mücadelenin asıl hedefi sivrisinek, karasinek gibi vektörlerin kaynağında kurutup üremesini engellemektir. Bu mücadelede 2022 kış sezonunda; Keşan merkez, Mecidiye, Erikli, Danişment ve Yayla sahillerinde dere ıslah çalışmaları yaptık” ifadelerini kullandı.

“DİĞER CANLILARA VE ÇEVREYE ZARAR VERMİYOR”

Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak yılbaşından bugüne kadar Keşan ve mücavir alanlarında ortalama 20 günde bir 10 periyot larva mücadelesi yaptıklarını kaydeden Serkan Doğru, kullandıkları biyosidal ürünlerin sivrisinek larvasına karşı etkili ürünler olduğunu diğer canlılara ve çevreye zarar vermediğini belirterek, “Larva mücadelesi sivrisineğin üreyebileceği durgun sular, fosseptik kuyuları, süs havuzları, kullanılmayan yüzme havuzları, bina altlarında biriken su kaynakları, çiçek altlıklarında biriken sular, atık durumdaki kullanılmayan taşıt lastikleri, dereler, çeltik tarlaları en önemli sivrisinek üreme alanlarıdır. Bu alanlar için 20 günde bir larva mücadelesine uygun larvasitler kullanılarak mücadele yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARINI DA KAPSIYOR

Karasinek mücadelesinin ortalama 25-30 günde bir 10 periyot olarak yapıldığını kaydeden Serkan Doğru, “Karasinek mücadelesi hayvan ağırları, gübrelikler, çöp bidonları, vahşi depolama sahalarını kapsamaktadır. Karasineğin oluşumundaki en önemli etken çöpe atılan poşetlerin ağzının açık olması, meyve ağaçlarının altındaki meyvelerin çürümesi ve çöp konteynerlerinin kapaklarının açık bırakılmasıdır. Bu konulara dikkat edildiği takdirde karasinek sorunu çözüme ulaşacaktır. Karasinek mücadelesi uçkun, çöplerin ve gübreliklerin toplandığı alanlarda uçkun ve larva mücadelesi aralıksız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“METRUK BİNALAR KONTROLÜMÜZ ALTINDALAR”

Araç üstü soğuk sisleme (ULV) mücadelesinin etkin bir yöntem olmadığını, amaçlarının larva iken mücadele olduğunu bildiren Doğru, “Müdürlüğümüzce tüm yıl boyunca ayda bir olmak üzere; kemirgenler, sıçanlar, fareler için, rögarlar, kanalizasyon ve yaşayabilecekleri rodents çalışmaları yapıyoruz. Keşan’ın bir diğer sorunu olan metruk binalar kontrolümüz altındalar. Halkımızın refahı için kalite standartlarımızı artırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber / İrem BANÇO