Dodurka: Brusella Trakya’da bitme noktasına geldi

Silivri Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve İstanbul’da belediye eliyle yapılmış ilk canlı hayvan pazarı olma özelliğini taşıyan tesis düzenlenen törenle hizmete açıldı.

GÜNDEM 25.06.2022 17:40:00 0
Dodurka: Brusella Trakya’da bitme noktasına geldi

Açılışta konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Silivri’nin barındırdığı tarım ve hayvancılık potansiyellerinin farkındayız. Silivri ve çeperdeki ilçelerin tüm İstanbul’u besleyecek, doyurabilecek kapasiteye sahip olduğunun farkındayız. Silivri olarak bizim 500 kilometrekare ekilebilir, dikilebilir arazimiz var. Biz İstanbul’un gıda ve hayvancılık üssü olmaya hazırız. İşte bu potansiyellerle yola çıktık. Türkiye’nin stratejik ve mukayeseli üstünlüğü tarımdır. Biz tarımsal ve hayvansal üretimin önemini bilen bir yönetimiz. 6 ay gibi kısa bir sürede bu pazarı Silivri’mize kazandırdığımız için büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

“BU TOPRAKLARIN DEĞERİNİ DAHA DA YÜKSELTECEK”

Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka da yaptığı konuşmada “Trakya'nın her yanında olduğu gibi Silivri ilçemizin de toprakları elbette çok verimli. Hayvancılık elbette çok başarılı ve değerli. Ama Trakya'da hayvancılığın bu kadar değerli olması sadece verimlilikten kaynaklanmıyor. Trakya bildiğiniz gibi Türkiye'nin şap hastalığından ari olan tek bölgesidir. Trakya bu arilik sayesinde, en önemli pazar olan batı ülkelerine kasaplık hayvan ihracatı yapma imkânına sahip olan tek bölgemizdir. Ülkemizde, kendi kendimize yettiğimiz, hatta üretim fazlalığı olan ürünlerimizden biri olan süt ürünlerinin ihracatındaki en önemli engellerden biri ise maalesef Brusella hastalığı bakımından ari bir bölgemizin olmayışıdır. Ancak çok sevindiricidir ki, Tarım ve Orman Bakanlığımızdaki veteriner hekimlerin yaptığı mücadeleler sonucunda, Trakya'da Brusella tamamen yok edilmek üzeredir. Bu bilgi hem ülkemiz hem de Silivri açısından çok önemlidir. Türkiye'de, aynı şaptaki gibi Brusella’dan da ari tek bölgenin Trakya olması, bu toprakların değerini daha da yükseltecektir. Ben bu başarıyı elde etmemizde emeği olan herkese, başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

“EKİLMEDİK BİR KARIŞ YER KALMASIN”

Trakya’nın bakanlık ve ülke için önemini dile getiren Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil de “Trakya’da öncelikli olarak yaptığımız birçok çalışma var. Bölgenin hastalıktan ari bir bölge haline gelmesi, çalışan arkadaşlarımız ve çiftçilerimizin emekleriyle oldu. Bunu bizim tek başına yapmak gibi bir iddiamız söz konusu olamazdı. Biz kendi gıdalarımızı kendimiz üreteceğiz. Nasıl yapacağız? Hayvancılık ve bitkisel üretimle alakalı yapacağımız faaliyetlerle. Bunun için ne diyoruz? Siz üretin yeter! Ekilmedik bir karış yer kalmasın. Biz bunun için sizin hep yanı başınızda olacağız. Desteklemekle ilgili politikamızı gözden geçiriyoruz. Tarımda dijitalleşmeyi sağlamak için çalışmalar içerisindeyiz. Dijital bilgisayar teknolojisini tarımda nasıl kullanırız, sizleri devletle olan ilişkinizde nasıl daha az yorarız, oturduğunuz yerden tarlanızın başından, evinizden, ahırınızdan il müdürlüğümüze gelmeden yapacaklarınızı nasıl yaparsınız gibi birçok çalışma yapıyoruz. Bu bize ne getirecek? Üretimi planlama fırsatı getirecek. Siz bize ne ekeceğinizi bildireceksiniz. Ekilmeyen arazi konusu bu konuda başka bir husus. Mülk benim, kimse bana karışmaz, ekerim ya da ekmem gibi bir şey olmayacak. Evet mülk sizindir, ama ekmediğiniz takdirde, devlet sizin adınıza onu kiralayıp bir başkasına ektirecek ve kirasını size verecek” dedi.

Haber / Şaban KARDEŞ