Damlaya Damlaya Çeltik Olur

Kırklareli Babaeski'de ​"Damlaya Damlaya Çeltik Olur" projesi tarla günü ve hasat şenliği kapsamında yetişen çeltiklerin hasadı yapıldı.

GÜNDEM 23.11.2021 16:29:00 0
Damlaya Damlaya Çeltik Olur

Babaeski Çengerli Köyü’nde üretici Şahin Arslan'a ait arazide 40 dekar alanda ekilen Keşhan çeşidi çektikte damla sulama sistemi uygulanarak sonuçları gözlemlenmeye çalışıldı.

 

“DAMLA SULAMADA YÜZDE 50 TASARRUF VAR”

 

Kırklarelli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, kuraklık ve iklim değişikliği ekseninde suya göre üretim ve planlama yapılması gerektiğini ifade ederek “Damla sulamada yüzde 50 tasarruf var. Bir dönümde ne kadar su harcıyorsanız yarısı kadar miktarla çeltik üretimini yapmak mümkün. Toprağı işleme ve bu tarz ekimde yüzde 60, işçilikte yüzde 70 avantaj ve toplam maliyet de en azından yüzde 20 düşüyor. Çeltik üreticilerimizin Bakanlık olarak her zaman yanındayız” dedi.

 

 

“SU, HEPİMİZ İÇİN ÇOK KIYMETLİ”

 

Tava sulama yönteminde dekar başına bir sezonda bin 500-2 bin ton su harcanırken damla sulamayla 800-900 ton civarında suyla aynı üretimi yapmanın mümkün olduğunu dile getiren Aksoy, “Su hepimiz için çok kıymetli, o yüzden bundan sonra çeltik üretimini yavaş yavaş damla sulamaya geçirmemiz önem arz ediyor. Bu projenin başka bir faydası daha var, çeltik sadece düz ve taban arazilerde üretilmeyecek, su kısıtı olan eğimli arazilerimizde de çeltik ekimi yapılacak. Bu avantaj bizim çeltik ekim alanlarını artıracaktır” dedi. Aksoy, bu projenin bölgemiz ve ülkemiz için önemine de dikkat çekti.

 

Haber / Menşure KARDEŞ