ÇOSB’de Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası anlatıldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Paneli düzenlendi.

TEKİRDAĞ 30.04.2024 15:24:00 0
ÇOSB’de Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası anlatıldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Paneli düzenlendi. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Reasürans iş birliğinde düzenlenen panelde; firmaların yapmış olduğu, herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlardan doğan borcun ödenmeme riskini teminat altına alan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası hakkında katılımcılara bilgi verildi. 

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Konferans Salonu’nda bugün saat 11.00’de düzenlenen panelin moderatörlüğünü Noyan Doğan yaparken, konuşmacı olarak;Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin ve Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal yer aldı. Panele ÇOSB Yönetim Kurulu Üyeleri, ÇTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, sanayiciler ve iş insanları katıldı. 

 

“ŞU ANDA MEVCUT 295 TANE FİRMAMIZ VAR”

 

Panelde ilk konuşmayı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler yaptı. Çerkezköy OrganizeSanayi Bölgesi’nin Türkiye'deki 400 organize sanayi bölgesi arasında en ön sıralarda yer aldığını belirten Sözdinler, “Bizim yaklaşık 4,2 milyar dolar ihracatımız ve 21 milyar dolar gibi bir üretim ciromuz var. Bildiğiniz gibi 2023 yılında 256 milyar dolar gibi bir ihracat rakamımız vardı, bunun da 12,5 milyar doları Tekirdağ ilinden 5. sırada yapıldı. Bunun da önemli bir kısmı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ne karşılandı. Şu anda mevcut 295 tane firmamız var. Bunların 44 tanesi yabancı sermayeli şirketlerimiz ve 81 bine yakın da çalışanımız var. Bunun yaklaşık yüzde 20'si de mavi ve beyaz yakalı” dedi. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin alan olarak doluluk oranının yüzde 92 olduğunu, yüzde 8 alanlarının kaldığını kaydeden Sözdinler,“Katma değeri yüksek üretim yapan firmalarımız var.Yoğun bir ilaç kümelenmesi var,18 tane ilaç firmamız var. Türkiye, ilaç ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini bölgemizden karşılıyor. Bunun dışında kanser ilaçları üretiliyor ki bunun da aynı şekilde yüzde 50'si bölgemizden karşılıyor. Bunun dışında beyaz eşya, elektronik, otomotiv sanayi var. Karma bir yapıya sahibiz. Biz başlangıçta tekstil ağırlıklı bir bölgeydik. Ama şu anda karma” ifadelerini kullandı. 

 

“SANAYİ KURULUŞLARIMIZA İSTİHDAM OLANAKLARI SAĞLIYORUZ”

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin de “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, 1994 yılında kurulmuş. Sanayicimize, KOBİ’lereve ticaret erbabına destek veriyoruz. Yaklaşık olarak odamıza bağlı 6 bin 950 civarında üyemiz mevcut.Büyük ölçekli, orta ölçekli ve KOBİ düzeyinde küçük ölçekli üyelerimiz mevcut. Üyelerimizin farklı alanlarda olmasından dolayı Türkiye'nin en büyük üretim üslerinden biri olan bölgemizde aynı zamanda ticaretin de gelişmesi için sanayiyi desteklemekteyiz. Dört organize sanayi bölgesinde 141 bin SGK'lı çalışan mevcut. Türkiye'de de nüfus oranına bağlı olarak en fazla SGK'lı çalışan sayısı bölgemizde mevcuttur. Bunların yaklaşık olarak 85 biniÇerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde,diğerleri de Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi, Yalıboyu Organize Sanayi Bölgesi ve Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’nde. Yine sanayi olarak Saray’daki sanayi kuruluşlarımıza istihdam olanakları sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

“ŞİRKETLER, ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE KOBİ VASFINDAN ÇIKMAYA BAŞLADI”

 

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası hakkında bilgi veren Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal da “Çerkezköy, alacak sigortasıyla aslında çok uzun yıllar evvel tanışmış, ticareti ve sanayiyi beraber götüren bölgelerimizden birisi. Özellikle KOBİ alanında, KOBİ vasfını taşıyan şirketlere Ticari Alacak Sigortası çok uzun yıllardır inemiyor. 2018 yılında bu sıkıntıyı gören devlet, bir sistem yarattı ve sadece KOBİ’lereözel, KOBİ vasfı taşıyan şirketlerin yurt içi alacakları için bir alacak sigortası sistemi oluşturdu. Burada da bu tamamen fiyatlaması, teminatla yapılandırılması vs. tebliğiyle belirlenen bir sistem oluştu. Tabi 2019 yılı itibariyle bu sistem başladı, 5. yılını doldurdu. Geldiğimiz noktada çok büyük değişikliklere ve çok büyük gelişimlere sebebiyet verdi. İlk kurulduğu zaman sadece mikro ve küçük dediğimiz işletmelerehizmet verebilirken, 2020’nin Nisan ayında, tam pandemi başlarken bunu orta büyüklüğe de çıkartarak, bütün KOBİvasfını taşıyan işletmelere sumaya başladı. Özellikle pandemi dönemini işletmelerimizin daha rahat,sıkıntısız ve sorunsuz geçirmesine sebebiyet verdi. Pandemi döneminde biliyorsunuz sıkıntılar yaşandı. Özellikle pandemi döneminde bizim hem sigortalılarımıza hem de teminat verdiğimiz alıcılara çok büyük bir katma değer sağladık. Sıkıntı yaşayan işletmelere; sigortalı olsun, teminat altındaki alıcı olsun fark etmeksizin tamamen işlerini yaparaktan o borçlarını ödemelerinin yolunu açtık. Protokoller yaptık kendileriyle. Onların çalışarak bu borcu ödemelerini sağladık ve bu yaptığımız hareketle çok ciddi bir fayda sağladık. Bugün işlerine devam edebiliyorlar. Pandemi sonrasında özellikle tek taraftan hareketlenen sanayide ve ticarette biz şunu da gördük; yaşanan enflasyonist döneminde de cirolar çok hızlı bir şekilde arttı. Şirketler,çok hızlı bir şekilde KOBİ vasfından çıkmaya başladı. Özellikle bizim ürünümüzü kullanan, devlet destekli alacak sigortasını kullanan KOBİ'ler hızlı bir şekilde KOBİ üstü segmente çıktı. Burada ilk önce tabii yine devlet imdada yetişti. KOBİ tanımlarını arttırdı. İlk önce 250 milyonu yükseltti. Çok kısa bir süre sonra hemen 500 milyonu yükseltti. Biz de devlet destekli alacak sigortası tebliğinde bu değişiklikleri hızlı bir şekilde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)ile beraber yaparaktan ayak uydurmaya çalıştık ama hala görüyoruz ki özellikle hem ihracat hem yurtdışı satışı yapan şirketlerimizin ciroları çok hızlı şekilde büyüyor. Dolayısıyla onlar hızlı bir şekilde KOBİ üstüne çıkmaya başladı” dedi. 

 

“ÇERKEZKÖY İLK 5’TE”

 

“Çerkezköy bizim ilk 5’imiz içerisinde olan bir bölge” diyen Canal, “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasını en çok kullanan bölgeler arasında ilk 5’te hem sigortalı açısından hem de teminat verdiğimiz alıcılar açısından. Burada KOBİ'ler özellikle sanayiye çok iş yaptıkları için iç içeler. Hem alıcı olarak hem de sigortalı olarak çok müşterimiz vardır. Alacak sigortası daha gelişmekte, çok yolu var. Çerkezköy’ün ilk 5’te olması bizim için çok önemli. Çerkezköy ölçeğine baktığınız zaman çok küçük bir kısım olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı. 

 

“KALİFİYELİ ELEMAN SIKINTISININ TEMELİNDE EYT VAR” 

 

Canal’ın bilgilendirmesinin ardından konuşan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ara eleman sıkıntısına değindi. “Ara eleman bulmak çok zor” diyen Sözdinler, “Ciddi bir istihdam ihtiyacı var ve bunu karşılayamıyoruz. Bunun en büyük sebeplerinden birisi EYT. Benim işletmem 300 kişilikti, işletmemde yaklaşık 100 kişiye EYT çıktı. Yani yüzde 30’luk kısım. Bunların çoğu da zaten kalifiye elemanlardı,yıllarca yetiştirdiğimiz insanlar. Kala kala 17 kalifiyeli eleman kaldı. Yani büyük bir istihdam kaybına uğramış olduk. Bunların yerini doldurmak çok kolay değil. Yani bu sırf bana mahsus değil, tüm fabrikalarda bu sorun yaşandı. Gerçekten EYT bize çok büyük bir darbe oldu. Eleman sıkıntısının ana unsurlarından bir tanesi bu. Zaten kalifiye eleman sorunu, Türkiye'nin genel bir sorunu. Bizim bunun için çabalarımız var, kalifiye eleman konusunda. Bizim bir endüstri meslek lisemiz var, bin 200 kapasiteli. Örnek bir okul. Her yıl200 tane teknisyen kazandırıyoruz sektöre” ifadelerini kullandı. 

 

“BİZİM EN BÜYÜK SIKINTIMIZ ARA YANİ ARANAN ELEMAN”

 

Eğitim politikalarını da eleştiren Sözdinler, “Bizim hem meslek lisesinden hem normal liselerden mezun olan çocuklarımızıilla da üniversiteye yönlendirmek bence yanlış. Çünkü Türkiye'nin bu kadar çok üniversite mezunu çocuğa ihtiyacı yok. Bugün bizim en büyük sıkıntımız ara yani daha doğrusu aranan eleman dediğimiz mavi yaka teknisyen çocuklarımızın çok az olması.Bu açıdan da yani eğitim politikamızın bir yönde tekrar bir gözden geçirilmesi gerekiyor. Vasıfsız elemanı da çok zor buluyoruz ki biz Çerkezköy olarak Türkiye'nin en fazla göç alan ilçelerinden bir tanesiyiz. Yaklaşık yılda yüzde 8-10 arasında göç alıyoruz. Bu göçün sebebi de tabii ki sanayinin gelişmekte olmasıama buna rağmen biz hala ihtiyacımızı karşılamış durumda değiliz” dedi. 

 

Haber / Buse AKIN