Tarih: 14.07.2017 18:29

ÇERKEZKÖY'ÜN SAĞLIKTA ÜÇ ÖNEMLİ PROBLEMİ Astım-Kanser-İş kazaları

Facebook Twitter Linked-in

Çerkezköy malum bir sanayi şehri.  Sanayileşmenin getirileri gerek ulusal gerekse yerel olarak daha fazla istihdam, üretim, kalkınma ama götürüleri de var. Agresif bir hızla büyüyen kentler, belediyelerin yetişmekte zorlandığı alt ve üstyapı hizmetleri ve çevreye, doğaya nihayetinde insan sağlığına etkileri. Memlekette çevre sorunları hiç bitmez. Yakın tarihe kadar çevre ve etkileri denilince insanların aklına Dilovası gelirdi. Şimdi Ergeneve Trakya konuşuluyor.

GERÇEKTEN ACİL VAKA MIYIZ

Peki, Çerkezköy’de durum ne. Sadece çevre vakalı sağlık problemleri değil meselenin bir diğer ayağında iş kazaları da var. İş kazaları sonrası hastanelerin ve sağlık hizmetlerinin yeterlilik derecesi ne. Bir de çok tartışılan bir diğer vaka. Hastaneye gittiğimizde niye ilk acilin kapısını çalırız. Biz gerçekten acil vaka mıyız? Tüm bunları beş yıldır Özel İrmet Hastanesi’nde görev yapan, acil tıp hekimi, hastane başhekimi Doktor Hakkı Burç Baykaran ile görüştük:

ŞU ANDA BİLE 1000

YANIK VAKASI GELEBİLİR

ASLINDA POLİTİK BİR KARAR

MESAİDEN SONRA AİLE HEKİMİ YOK Kİ…

Ama bunun ayırımını yapmak…bu aslında politik bir karar. Hele ki buralar gibi gündüz işyerinde çalışanlardan ötürü nüfus yoğunluğu olan bir ilçede kişiye aile hekimine veya polikliniğe gitmesi gerektiğini söylüyorsun. Ama adam mesaiden çıktıktan sonra o saatlerde ne aile hekimi var ne de adam polikliniğe gidebiliyor. Bu yüzden otomatikman acillerde bu yük alınmaya çalışılıyor.

BEDELİNİ DEVLET ÖDÜYORSA ÖNÜNE GEÇEMEZSİNİZ

Kişiler acil durumluk olup olmadığının ayrımını çok fazla yapamaz. Aslına bakarsanız bu bir sağlık politikası sorunu. Eğer siz grip olarak devlet hastanesine, diğer özel hastanelere gittiğinizde bunun bedelini devlet ödüyorsa bunun önüne geçemezsiniz. Bir tedavi verilmiş. Hasta tedavi sonrası üçüncü, dördüncü günde toparlayacak. Aynı hastalıktan dolayı tedavi altındayken bile birçok hastaneye gidebiliyor.

BU İŞLER KÜLTÜRLE EĞİTİMLE ALAKALI

Hasta hemen birilerinin kendisini iyileştirmesini istiyor ama bu doğanın kurallarına aykırı, böyle sihirli bir şey yok. Ama her gittiğini sosyal güvenlik kurumu ödüyor. Bunun önüne geçmek için acillerde yeşil alan diye bir kavram çıkarttılar. Belli bir ücret talebi gibi bir durum oldu ama o uygulama da caydırıcı değil. Bu işler aslına bakarsanız biraz kültür, biraz da eğitimle alakalı.

ACİLDE KANSER TANISI KOYDUĞUM HASTA DA OLDU

Acil hekimi olarak mide kanseri tanısı koyduğum hasta da oldu. Rahatsızlığının niye polikliniklerde görülmediğini düşündüğümüz hastalar da oluyor. Ama bir sürü atlanabilecek vaka da geliyor.

DEVLETTE İKEN 500 HASTAYA BAKIYORDUM. ÖZELDE 20-30

70 YAŞINDA İLK DEFA GELMİŞ AMA ÇOK GEÇ…

TOPLUM SAĞLIĞI ÇALIŞMALARI YAPILMALI

ÇERKEZKÖY’ÜN HAVASI KİRLİ ASTIM İLAÇLARI ÇOK KULLANILIYOR

BÜYÜK VAKALARA HAZIRLIKLI DEĞİL

Toplum kaynaklı hastalıklara baktığımızda belli dönemlerde ishal çok yaygın. Bu da altyapı ile ilgili problemlerin olduğunu gösteriyor. Aslına bakarsanız oturmuş yerler değil buralar. Çevreyle ilgili çok ciddi problemler var. Kömürlü termik santral kurulması, yine gündemde olan ciddi bir konu. Hava karardıktan sonra, nefes alırken zorlanmaktan ötürü bacalardan gaz yayıldığını hissediyorsunuz. Denetimden uzak bir ilçedeyiz. Yakın zamanda bir fabrika yangını oldu. Ölü yaralı olmadı ama hep denir ya, ‘Ramak kaldı, ramak kaldı…’ Belli başlı olaylar olur, sonra büyük bir olay olur. Bu tip vakalara çok hazırlıklı olmadığımızı görüyoruz.

KANALİZASYONUN ETKİSİ 10 SENE SONRA GÖRÜLEBİLİR

TEPKİ VERMEKTE KAYGILIYIZ

İSG KURALLARINDA UYGULAMA HATALI

ORGAN KOPMALARI SIKLIKLA YAŞANIYOR

BU BİR EKİP İŞİ O EKİP İRMET’TE VAR

Organ kopmalarına müdahale için kadromuzda mikro cerrahimiz var. Plastik cerrahi ve ortopedistlerimiz var. En basit parmak kopmasında dahi yerine dikme işlemi üç saatlik bir işlem. Bu da kısa bir süre değil. Hakeza bu kişinin beş parmağının da koptuğunu düşünürseniz 15 saat sürüyor. Bu bir ekip işi. Biz plastik cerrahimizle, ortopedistimiz ile dönüşümlü olarak bu ameliyatı yerine getiriyoruz.

BAŞARI ORANI YARALANMA BİÇİMİNE BAĞLI

Burada kritik nokta şu: Organlar çoğu zaman düzgün bir şekilde gelmiyor. Makineye sıkışmış bir parmakla prese sıkışmış bir parmak arasında tedavi süreci çok farklı. Düzgün kesildi mi dikiyorsunuz iyileşiyor ama makine alıp kopartıyor. Bu tür vakalarda başarı şansı düşük. Bu tür vakalar alışılagelmiş şekilde İstanbul’a gidiyordu. Biz mikrocerrahi işlemini başlattığımızdan beri burada da tedavisi yapılabiliyor ama eski alışkanlıklardan ötürü İstanbul’a götürülen vakalar da olabiliyor. Bu tedavideki başarı oranı yaralanmaya bağlı.

KOPMUŞ ORGAN BEZ İÇİNDE GELMELİ. BUZA KONMAMALI

PARMAK KOPMASI İSE AMBULANS ÇAĞIRMAYIN. KENDİNİZ GETİRİN

Parmakta bir kopma varsa bence ambulans çağrılması doğru tercih değil. Hele ki Çerkezköy gibi yerlerde çok ciddi sayıda ambulans yok. Şöyle düşünürseniz, hemen karşımız OSB. Hastaneye iki üç dakikalık bir mesafede.

YÜKSEKTEN DÜŞTÜYSE MUTLAKA AMBULANS ÇAĞIRIN

Ciddi bir yaralanmaysa, yüksekten düşme vakalarında ise ambulans çağrılmalıdır çünkü olası bir omurga kırığını sinirlerde tam kesi haline getirme riski var. O kişiyi hayatının sonuna kadar felç de bırakabilirsiniz.

ASTIM AYNI ZAMANDA BİR İSG KONUSUDUR

O RAPORLARIN ÇOK SAĞLIKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

O raporların her yerde, aynı kalitede yapıldığını, çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Biz raporu değil tetkikleri vermekle yükümlüyüz. Solunum yollarında, akciğerde veya başka bir organda problem var mı, onu görüyoruz. Laboratuvar tetkiklerinin doğru yapılması adına çalışıyoruz. Hastane bünyesinde düzgün yapılıyor ama merdiven altı yerler de var. Sonuçta hekimlerin görmediği yerler de var mı, evet var.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —