Çerkezköy Belediyesi’nin AB destekli projesi tanıtıldı

Çerkezköy Belediyesi'nin ‘AllInGreenCreation a Climate-ResilientNeighborhoodInTheIndustrialTown (Sanayi Kentinde Dirençli Mahalle)’isimli projesinin açılış toplantısı buğün yapıldı.

TEKİRDAĞ 27.02.2024 13:23:00 0
Çerkezköy Belediyesi’nin AB destekli projesi tanıtıldı

Çerkezköy Belediyesi Konferans Salonu’nda dün saat 09.00’da düzenlenen açılış toplantısına; Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Levent Yıldırım ve Nedim Yılancı, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay ÜstünolÇerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ogün Asıl, Meclis Üyesi Sedat Çolak,Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Kurumsal İletişim Müdürü Gökhan İnce, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri, belediye daire müdürleri ve personel katıldı. 

 

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNÜMÜZÜN SOMUT BİR GERÇEĞİ”

 

Toplantı, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Levent Yıldırım’ın konuşmasıyla başladı. İklim değişikliği günümüzün somut bir gerçeği. Belediyemiz ekiplerince uzun bir süre zarfında yoğun uğraşlarla hazırlanan proje kapsamında belediyemize bir hibe kazandırıldı. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi. 

 

“EN ÖNEMLİ KÜRESEL SORUNLARDAN BİR TANESİ”

 

Daha sonra sözleşme makamı olan İklim Değişikliği Başkanlığı’nı temsilen Çevre Yüksek Mühendisi Berna Yiğit, konuşma yaptı. İklim değişikliği, insanlığın son zamanlarda karşı karşıya kaldığı en önemli küresel sorunlardan bir tanesi. Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre 2023 yılı küresel ortalama sıcaklık, sanayileşme öncesi döneme göre 1,4 derece artmış durumda. 2023 yılı, kaydedilen en sıcak yıl oldu. Birleşmiş Milletler tarafından yıkıcı etkiye sahip afetlerin son 20 yılda önemli artış gösterdiği ve bu artışın özellikle de iklim ilişkili afetler olduğu belirtilmekte. Bununla birlikte ülkemiz Akdeniz Havzası’nda yer aldığından en kırılgan bölgeler arasında sayılmakta. Yani küresel sıcaklık dünyada 1,4 derece artmışken, Akdeniz Bölgesi’nde 1 buçuk derecelik sınır çoktan aşılmış durumda” dedi. 

“GÜNDEMİMİZİN ÖN SIRALARINDA TUTMAMIZ GEREKİYOR”

 

Ülkemizde son 20 yıldır aşırı yağışlar, seller, fırtınalar ve toprak kaymalarının daha sık ve şiddetli şekilde yaşandığını kaydeden Yiğit, “Ülkemizde ve dünyada yaşanan felaketler, iklim değişikliği ile mücadelenin ciddi, kararlı ve hassas politikalar gerektirdiğini göstermekte, aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek planlamak için de iklim değişikliği ile mücadeleyi gündemimizin ön sıralarında tutmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

“ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ’NİN PROJESİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ” 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılında Paris Anlaşması’nı onaylamasıyla birlikte 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefini açıkladığımızı kaydeden Yiğit, “29 Ekim 2021 tarihinde de İklim Değişikliği Başkanlığı kuruldu. Ben İklim Değişikliğine Uyum ve Yerel Politikalar Dairesi’nde görev alıyorum. Biz, öncelikle TÜBİTAK MAM ile birlikte Yalova, Tekirdağ ve Çanakkale illeri için Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlandı. Bu planlar 81 ilde zorunlu hale gelecek. 2024-2030 yıllarını kapsayan İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı hazırlandı. İklim Portalı oluşturuldu. Yine ülkemizde iklim değişikliğine uyum eylemlerinin güçlendirilmesi projesi kapsamında hibe programları yürütülmekte. 29 adet yerel paydaşımız olan kamu kurumları, belediyeler gibi kurumlar bu projelerden yararlanmakta. Tekirdağ ili özelinde de desteklenen 2 proje var. Çerkezköy Belediyesi’nin de Sanayi Kentinde Dirençli Mahalle projesi bizim için önem arz ediyor. Başkanlığımız tarafından yürütülen, Türkiye’de İklim Eylemi için AB ortaklı proje geçtiğimiz yıl başlatıldı. 5 yıl sürecek bu proje kapsamında 2100 yılına kadar iklim projeksiyonu çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda bu projenin de bir hibe bileşeni bulunmakta ve 14 milyon avroluk bir hibe desteği sağlayacak. Başvuruları da yazın başlayacak” dedi. 

 

“TOPLAM HİBE MİKTARIMIZ 6 MİLYON 800 BİN AVRO”

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden İklim Değişikliği Hibe Proje Koordinatörü Ceren Uncu Ağaçdiken de proje hakkında detaylar verdi. Ağaçdiken, “Ana projemiz Avrupa Birliği ve ülkemiz tarafından ortaklaşa finanse ediliyor ve yönetiliyor. Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi adı altında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile beraber bu projemizi devam ettiriyoruz. Bu projenin 3. birleşeni altında 29 adet hibeyi sözleşmeye bağlamış bulunuyoruz. Bu hibe süreci çok yoğun bir süreç oldu, yaklaşık bin başvuru aldık. Bu bin başvuru arasından seçilen en iyi 29 proje arasında Çerkezköy Belediyesi’nin projesi de var. Ben belediyeyi kutluyorum. Toplamda hibe miktarımız 6 milyon 800 bin avro” ifadelerini kullandı. 

 

“ÇERKEZKÖY İÇİN BERABER ÇALIŞACAĞIZ” 

 

Proje partneri olan Kampüs Sivil Toplum, Sanat, Kültür ve Eğitim Derneği’ni (KAMPÜS DER) temsilen konuşan proje uzmanı Emine Gözen Işıldak da toplantıda konuşma yaptı. Işıldak, “Bu çok uzun bir yolculuktu. 2-2,5 yıl süren bir proje başvuru süreci oldu. Yaklaşık bine yakın proje içerisinden 29 projenin sıyrılması çok da kolay olmadı. Bu süreçte AB ve ülkemizin ortaklaşa fonladığı projemizin geçiş sürecinde desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Çerkezköy, bu proje sayesinde Avrupa Birliği fonları ile tanıştı. Bu bir ilk. Bu yolculuklar uzun sürüyor ama elde edilen sonuçlar çok güzel oluyor. Bu projemizde olduğu gibi. Şimdi 18 aylık bir yolculuğa başlıyoruz. Çerkezköy için beraber çalışacağız” dedi. 

 

PROJENİN GENEL ÇERÇEVESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Programın son konuşmasını yapan Çerkezköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdür Vekili Mehmet Furkan Tülün, projenin genel çerçevesi, projenin amaçları ve projenin nihai hedefleri hakkında bilgi verdi. Projenin fon sağlayıcılığını Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa yaptığını kaydeden İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdür Vekili Mehmet Furkan Tülün, yaptıkları projenin aldığı fon tutarının 229 bin 865 Euro olduğunu ifade etti.

 

“YADSIYAMAYACAĞIMIZ, YOK SAYAMAYACAĞIMIZ BİR GERÇEK”

 

Projenin toplamda 18 ay süreceğini ve bu 18 aylık sürede proje kapsamında yapılacak işlerin yapılacağını ve ardından sürdürülebilir bir proje haline getirileceğini kaydeden İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdür Vekili Mehmet Furkan Tülün,“Bu projeyi neden hazırladık? Yoğun sanayi faaliyeti, aşırı su kullanımı, şehirleşme, araç sayısındaki artış, farkındalık ve bilinçsizlik bizi bu projeyi hazırlamaya yönlendirdi. İklim değişikliği günümüzde artık yadsıyamayacağımız, yok sayamayacağımız bir gerçek. Yapmamız gereken şey iklim değişikliğine uyum sağlayabilmek. Çerkezköy’ün özellikle su problemi yaşadığını biliyoruz. 1970-1980’lerin sonuna doğru 30-40 metrelerden su çıkarken, şimdi 150-200 metrelerde. Maalesef ki yüzey suyundan mahrum bir kentiz. Su ihtiyacımızı yeraltı kaynaklarından karşılıyoruz. Aynı zamanda Çerkezköy’de çok yüksek bir sanayileşme oranı var. Çok fazla sanayi tesisi Çerkezköy’e çeşitli noktalardan ayak basıyor. Bir de İstanbul’a su pompalıyoruz biz. Çerkezköy’ün sınırlarından çıkan yer altı suyu, Kuşbahçe mevkiinden İstanbul’a da gönderiliyor. Hem kentin su ihtiyacınıkarşılıyoruz hem sanayinin kullandığı su bu topraklardan karşılanıyor aynı zamanda da İstanbul’un su ihtiyacının belli bir bölümünü karşılamak durumundayız. Tüm bunları bir araya getirdiğimiz zaman Çerkezköy’ün iklim değişikliğine uyum konusunda özellikle su rezervlerini korumak ve mümkünse bunları güçlendirmek adına bir proje yapmak gerekliydi” dedi. 

 

“KOPENHAG’A BİR TEKNİK GEZİ DÜZENLEYECEĞİZ”

 

Projenin başlangıcında Uyum Çalıştayı düzenleneceğini kaydeden Tülün, “Bu çalıştay 3 gün sürecek. Çalıştayda çevre, iklim değişikliği, sanayi, trafik, şehirleşme konularında uzman toplam 9 kişi, konuşmalar yapacak. İkinci ve üçüncü günde ise bu konular hakkında fikir üretebilecek STK, sektör ve kurum temsilcileri bir araya gelecek. Son günde sonuç bildirgesi hazırlanacak. Bu bildirge, İklim Değişikliği Adaptasyon Planı’nın bir altlığı olacak. İkinci kısım da İklim Değişikliği Uyum Eylem Planı’nın hazırlanması. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden destek almayı planlıyoruz. Kendileriyle ön görüşme yaptık. Hazırlayacağımız İklim Değişikliği Uyum Eylem Planı’nın kılavuz kitap olmasını hedefliyoruz. Herhangi bir kurum, kuruluş ya da özel sektör, bu ilçede gelecek ile ilgili yapacağı yatırımlarda, daha henüz yatırımı planlama aşamasındayken bu kılavuzdan faydalanabilecek. Akabinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a bir teknik gezi düzenleyeceğiz. Kopenhag, sürdürülebilir kentler arasında lider konumda. Kendilerini 2025 yılında dünyanın ilk karbon nötr başkenti olarak görüyorlar. Bu çok zor bir hedef ama başaracak gibi görünüyorlar. Buraya düzenleyeceğimiz gezide de bir kentin iklim değişikliğine uyum kapsamında nasıl sürdürülebilir hale getirilebileceğini, ne tarz uygulamalar yapılabileceğini, kamunun buna nasıl entegre edildiğini, altyapıdan şehirleşmeye nasıl bu projeleri gerçekleştirdiklerini göreceğiz. İnşallah dönüşte de bunu kendi kentimizde uygulamak için gerekli girişimleri yapacağız” ifadelerini kullandı. 

 

“PLATFORM KURMAYI PLANLIYORUZ”

 

“Sanayicilerimiz, bir kentin iklim değişikliğine uyum sürecinde çok önemli rol alıyorlar” diyen Tülün, “Üretim de onlar da maalesef atık da onlarda. Kentimizi etkileyen, Çerkezköy’ün etrafında konumlanmış 14 tane OSB var. Binin üzerinde işletme bu kenti ve komşu ilçeleri sarmış vaziyette. Bir platform kurmayı planlıyoruz OSB temsilcileri ile. Bu platform üzerinden bilgi alışverişi yapalım istiyoruz. Yapacağımız çalışmalarda birbirimizden haberdar olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Akıllı telefon uygulaması ve web sitesi oluşturmayı da amaçladıklarını kaydeden Tülün, “Yapacağımız tüm çalışmaları, bu tarz toplantıları duyuracağız. Bu platformlara tüm Çerkezköylü vatandaşlar ulaşabilecek” dedi.

 

400 ÖĞRENCİ VE 50 KADINA EĞİTİM VERİLECEK

 

Yeşil Uygulamalar başlığı altında; Bioswale, Yağmur Hendeği, Yağış Suyu Bitki Şeridi, Geçirgen Yüzey Döşemesi, Yenebilir Şehir Bahçesi, Yeşil Çatı Uygulaması ve Eğitim Bahçesi gibi uygulamaları hayata geçireceklerini kaydeden Tülün, farkındalık eğitimleri kapsamında da 400 öğrenciye ve 50 kadın STK temsilcisine eğitici eğitimi vereceklerini sözlerine ekledi. 

 

Haber / Buse AKIN