“Birilerinin stoklarındaki şekerlerin yüksek fiyattan satılması mı bekleniyor?”

Türkşeker’in şeker fiyatlarına yüzde 37-67 oranlarında zam yaptığını açıklamasının ardından CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu eleştirilerde bulundu.

GÜNDEM 27.06.2022 15:39:00 0
“Birilerinin stoklarındaki şekerlerin yüksek fiyattan satılması mı bekleniyor?”

IMF anlaşmaları gereği şekerpancarı üretimine KOTA konduğunu belirten CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Yani üretim sınırlandı. Çünkü emperyalist ülkeler; ‘Türkiye büyük bir pazar, buraya girerek Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) satmamız gerek, bunun önündeki en büyük engel şekerpancarı üretimidir. Türkiye'ye NBŞ satmamız için şekerpancarı üretimini sınırlandırmak gerek’ diye bize anlaşma imzalattılar, şekerpancarına kota kondu, ekilişler sınırlandı” dedi.

“TÜM DÜNYADA ŞEKER STRATEJİKTİR VE DEVLET ELİYLE İŞLETİLİR”

“Daha sonra Cumhuriyetin yüz akı olan şeker fabrikalarının özelleştirme aşaması başlatıldı” diyen Gaytancıoğlu, “Zaten bazıları özeldi. Devlete ait olan 25 fabrikadan 15'i özelleştirildi. Böylelikle şeker piyasasının yüzde 40'ı devlette kaldı, yüzde 60'ı özel sektöre geçti. ‘Şeker fabrikaları özelleştirilemez, şeker fabrikaları kaledir, kaleler satılmaz’ dedik, AKP sattı. Tüm dünyada şeker stratejiktir ve devlet eliyle işletilir. Neden mi? Çünkü fabrikalar en fazla 4-5 ay çalışabilir. Şekerpancarı ekimi Mart-Nisan ayında başlar, Eylül-Ekim'de hasat edilir, sonrasında fabrika aşaması başlar. Özel sektör fabrikaların boş durmasına dayanamaz, stok maliyetine katlanamaz. Ama devlet katlanabilir” ifadelerini kullandı.

“KARABORSA YAPARAK FİYATLARI YÜKSELTTİLER”

Türkiye ekonomisi kötü yönetilince ve özellikle Aralık 2021'den sonra piyasalar tam anlamıyla istikrarsızlaşınca devlete yani Türkşeker'e ait fabrikaların zam yapmadığını ancak özel sektör şeker fabrikaların zam yaptığını belirten Gaytancıoğlu, “Hatta devlet fabrikalarının elindeki şekeri bir şekilde 3 harfli marketler, toptancılar vb. ele geçirerek, stokçuluk yani karaborsa yaparak fiyatların yükselmesini sağladılar. Böylelikle toptan 5 lira 90 kuruşluk şeker KDV hariç 18 liralara çıktı. Yani devlet piyasaya perakende şeker verdiğinde 24-25 TL'den şeker verecek. Ancak piyasanın yüzde 60'ını bulunduran özel firmalar çoktan 25 liradan sattıkları şekeri 35 TL yaptılar” dedi.

“İTHALATIN GEREKÇESİ ŞİMDİDEN ÇÖKMÜŞ OLDU”

Milletvekili Gaytancıoğlu, “Bu istikrarsızlığı gören ve fiyatların çok yükseldiğini gören AKP hükümeti, 24 yıl aradan sonra şeker ithal etme kararı aldı. Hani şeker ithal ederek fiyatlar düşecekti? Yani ‘birileri şeker fiyatları ile oynuyor, durduk yerde zam yapıyorlar’ denilerek, 24 yıl sonra şeker ithalatı kararı alınmıştı. İthalatın gerekçesi de zamların önüne geçmek olarak açıklanmıştı. Bırakın piyasanın yaptığı zammın önüne geçmeyi kamu yani Türkşeker zam yok demesine rağmen bu baskılar karşısında kendisi zam yapmak zorunda kaldı. Yani ithalatın gerekçesi şimdiden çökmüş oldu. Diğer yandan şeker ithalatı için alelacele karar alınmıştı ama nedense 3 haftadır şirketlerin yaptıkları başvurular imzalanmıyor. İnsanın aklına çelişki yaratan sorular gelmiyor değil. En önemli cevapsız soru ise şu; acaba yapılan bu zamla birlikte birilerinin yüksek fiyattan stoklarındaki şekerlerinin satılması mı bekleniyor?” ifadelerini kullandı.

Haber / Erdal AYDIN