Bahar konferansları başladı

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından düzenli olarak gerçekleştirilecek olan Bahar Konferansları’nın ilki Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda başladı.

EDİRNE 25.03.2024 15:36:00 0
Bahar konferansları başladı

“Bahar Konferansları” dizinin ilk konuğu Kırklareli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Arş. Gör. Serpil Armutçu oldu.Konferansın açılışında konuşan Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülgün Yılmaz, baharın başlangıç günü olan Nevruz Bayramı ile birlikte Bahar Konferanslarını başlattıklarını, bu konferans dizisiyle birbirinden önemli akademisyenleri öğrencilerle bir araya getireceklerini ifade etti.

 

BİLİNEN İLK AYNA M.Ö. 7. BİN YIL KULLANILDI

 

“KözgüdenAyineye Türk-İslam Sanatında Ayna” adlı konferansını gerçekleştiren Arş. Gör. Serpil Armutçu, aynanın hayatımızın her alanında olduğunu belirtti. Aynanın tarihçesi hakkında bilgi veren Armutçu, bilinen ilk aynanın Cilalı Taş Devri’nde M.Ö. 7. bin yılda Çatal Höyük’te kullanıldığını söyledi. 

 

İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ

 

Aynanın insanlık tarihi kadar eski olduğunu kaydeden Armutçu, suyun ilk ayna olduğunu ve aynanın çok çeşitli sembolik anlamlar içerdiğini, metafizik güçlerle, bilinmeyenlerle, ruhlarla, öteki alemle ilişkilendirildiğini, aynanın geçmişten günümüze kimi zaman olumlu, kimi zamansa olumsuz anlar içermiş olduğunu söyledi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ