‘Avukat için de adalet’ diyen binlerce avukat Ankara'da toplandı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ‘Büyük Savunma Mitingi’, Cumartesi günü Ankara Anıtpark'ta yapıldı. Mitinge Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Egemen Gürcün ve Tekirdağ’daki avukatlar da katıldı.

TEKİRDAĞ 29.04.2024 09:59:00 0
‘Avukat için de adalet’ diyen binlerce avukat Ankara

Türkiye Barolar Birliği’nde buluşan baro başkanları ve avukatlarr, TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurulu üyeleri tarafından karşılandı.Yürüyüş kortejinin oluşturulmasının ardından Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce avukat, ‘Savunma Susmadı Susmayacak’, ‘Çoklu Baroya Hayır’, ‘Avukata Dokunma’, ‘Avukat Yaşarsa Adalet Yaşar’, ‘Herkes İçin Adalet, Adalet İçin Avukat’, ‘Angaryaya Hayır’, ‘Emeğimizin Hakkını Savunuyoruz’, ‘Avukata Şiddete Hayır’, ‘Güçlü Baro Güçlü Avukat’, "Bağımsız Yargı" yazılı pankartlar ve sloganlar eşliğinde Anıtpark'a yürüdü.

 

GENÇ AVUKATLAR ÇALIŞTAYI'NIN SONUÇ BİLDİRGESİ OKUNDU

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Avukat Mansur Yavaş'ın da katılarak destek verdiği mitingde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından ilk söz, genç avukatlara verildi. 26 Nisan’da yapılan Genç Avukatlar Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi, Yozgat Barosu'ndan Av. SevdeNazlıcan Topçu ve Van Barosu'ndan Av. Mehmet Salih Coşkun tarafından, bütün genç avukatları temsilen okundu.

 

“VEKALETEN DEĞİL ASALETEN KONUŞMANIN GÜNÜ”

 

Mitingde konuşan TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, “Biz avukatız ve tarafız; haksızlığın kimden geldiğine ve kime dönük olduğuna bakmaksızın adalete erişimlerine engel olunanların ve sesi kısılmaya çalışılan kim varsa onun yanındayız. Biz avukatız; adaletten başka kimsesi olmayan herkes için, istismara uğrayan çocuklar için, çocuk işçiler için, emeği sömürülen yurttaşlarımız için, kitlesel bir cinnet hâlinin hedefi olan kadınlar için, kurutulmuş göller ve kesilen zeytinlikler için, doğa için, hayvanlar için ve kısaca, hukukun tesisinden başka hiçbir ihtimali olmayan herkes için vekiliz ve 'vekaleten' buradayız. Biz avukatız; bugüne kadar hep 'Herkes için Adalet, Adalet için Avukat' şiarıyla hareket ettik, bugün bu meydanı dolduran her bir meslektaşım bu şiarın vücut bulmuş halidir. Evet biz avukatız; duruşma salonlarında, emniyette veya savcılık sorgularında hep 'vekaleten' konuşmaya alışığız.Ama bugün 'Savunma' günü; bugün savunmanın, avukatın, 'Avukat için de Adalet' demenin, vekaleten değil asaleten konuşmanın günü! Bugün 190 bin avukatın konuşma günü” dedi. 

 

“BU CÜBBE; YAĞMURDA, SOĞUKTA, DİRENİŞTE AMA EN ÇOK UMUTTA VÜCUT BULDU”

 

TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, “Üzerimizde bizi birbirimize eşitleyen düğmesiz cübbelerimize iyi bakınız.İşte bu cübbe; yağmurda, soğukta, direnişte ama en çok umutta vücut buldu. Bu cübbe, barolarımızın bölünmemesi, mesleğimizin itibarının korunması için omuz omuza direnirken, barınağımız ve çatımız oldu. Bu cübbe, bütün darbe dönemlerinde darbecilere karşı yurttaşlar için kalkan, ortadan kaldırılmaya çalışılan hak ve özgürlükler içinse son sığınak oldu. Bu cübbe sadece ülkemizde değil bugün İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama, soykırıma karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yaptığımız başvuru ile Filistinli sivillerin, kadınların ve çocukların da kalkanı oldu” diye konuştu. 

 

“TEK BİR KAYBA DAHA TAHAMMÜLÜMÜZ OLMADIĞI İÇİN BURADAYIZ”

 

Bu mitingin neden yapıldığını da anlatan Sağkan, “Gittikçe yerleşen bir cinnet kültürünün ‘meşru sayılan’ hedeflerinden biri haline getirilen meslektaşlarımız, sadece mesleklerini yaptıkları için dosyanın taraflarıyla özdeşleştiriliyor, bıçaklanıyor, kurşunlanıyor ve öldürülüyor. Yıllarca emek verdikleri ofisleri ve hatta evlerinin önleri artık potansiyel bir cinayet mahalli haline gelmiştir. Biz bu şiddet sarmalına artık dur demek için, tek bir kayba daha tahammülümüz olmadığı için buradayız!Mesleğimiz ağır bir ekonomik tehdit altındadır! Bu tehdit, stajyer meslektaşımdan genç meslektaşlarıma, kamuda görev yapan meslektaşlarımdan bütünsel olarak tüm avukatlara sirayet etmiş ve mesleğimizin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokmuştur. Bugün artık avukatın emeğini ve hakkını savunmak için buradayız” dedi. 

 

“BU POLİTİKANIN BİR DİĞER SONUCU, AVUKATIN YOKSULLAŞTIRILMASIDIR”

 

Açılan hukuk fakültelerinin sayısının ve artırılan kontenjanlarının takip bile edilemez hale geldiğini dile getiren Sağkan, “Her yıl mesleğe katılan 20 bin avukatla bu sistemin sürdürülebilmesinin mümkün olmadığını daha güçlü dile getirmek için buradayız. Mesleğimize yönelen her türlü tehdidin altında yatan itibarsızlaştırma çabasının açık ve örtük sonuçlarının farkındayız. Bu politikanın bir diğer sonucu, avukatın yoksullaştırılmasıdır. Bilinsin ki, yoksullaşan avukat değil aslında adaletin ta kendisidir. İşlemeyen adalet sisteminin, bağımsızlığı ve tarafsızlığı tehdit altındaki yargının, öngörülebilirlikten uzak hukuk düzeninin yükünü avukat omuzluyor” diye konuştu. 

 

“YARGI BAĞIMSIZLIĞINI SAVUNMAK İÇİN BURADAYIZ”

 

Dört yıl önce 'çoklu baro' kanununa karşı omuz omuza mücadele ettiklerini anımsatan Sağkan, “İşte bugün yine buradayız! Bir aradayız! Bölünmedik, ayrışmadık, mesleğimiz, meslektaşlarımız ve bağımsız yargı için tek vücuduz” dedi. AİHM ve AYM kararlarının uygulanmadığı bir dönemin yaşandığını dile getiren Sağkan, “Ülkemizde bağımsız yargının, adil yargılanma hakkının, hukukun üstünlüğünün en güçlü savunucusu her zaman biz avukatlar olduk. Yine bugün de hukuk devleti için, yargı bağımsızlığını savunmak için buradayız” diye konuştu. 

 

7 BÖLGEYİ TEMSİLEN 7 BARO BAŞKANI SÖZ ALDI

 

Mitingde, 7 bölgede baroların kendi aralarında belirledikleri 7 baro başkanı konuşma yaptı.Konuşmaların ardından TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim, Disiplin, Denetleme Kurul üyeleri, Baro Başkanları, TÜRAVAK Başkanı tek tek anons edilerek sahneye davet edildi. Sağkan’ın katılan meslektaşlara katılımlarından dolayı teşekkür etmesinin ardından dayanışma fotoğrafı verildi.

 

“TEKİRDAĞ BAROSU DA MESLEĞİN SAVUNULMASINDA DURUŞUNU ORTAYA KOYMUŞTUR”

 

Mitingin ardından açıklama yapan Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Egemen Gürcün, “Söz bizde! ‘Savunma için de Adalet’ diyerek bugün yığınla biriken sorunlarımızı haykırdık. 81 ilin Barosuna kayıtlı binlerce avukatın Ankara’da buluştuğu Büyük Savunma Mitinginde katlanılamayacak noktaya ulaşan meslek sorunlarının çözümü için sesimizi yükselttik.Ayrışmadan birleşerek ve birlikte hareket etme vurgusu yaparak avukatların hakkını savunma kararlılığını ortaya koyduk. Avukat için de adalet dedik. Tekirdağ Barosu tarihine yakışır bir biçimde yürüyüşte ve miting alanında yerini almış ve mesleğin savunulmasında duruşunu ortaya koymuştur. Ankara’ya gelerek emek ve katkı sağlayan, barosuna ve mesleğine sahip çoktan Tekirdağ Barosu üyesi kıymetli meslektaşlarıma şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU