Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı Bütçesi hakkında konuştu.
“SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN OLMAYAN BÜTÇESİNİ GÖRÜŞÜYORUZ”
Yontar, “Sağlık Bakanlığı’nın olmayan bütçesini görüşüyoruz. Ülkenin en önemli gündemi Yenidoğan Çetesi olmalı ama sizler bu vahim olayı soğutmaya, milleti kandırmaya çalışıyorsunuz. 19 özel hastanede SGK’yı dolandırmak amacıyla kurulan çete eliyle bilinen 10 bebeğimiz resmen katledilmiş olup, artık bu ülkede kimsenin sağlık güvenliği, can güvenliği yoktur. Yıllardır bu çete tarafından kaç bebeğimiz katledilmiştir? Kaç bebeğimiz sakat kalmıştır? Ne yazık ki bunun hesabını bilemiyoruz. Diğer servislerde, yetişkin yoğun bakımlarında ya da başka servislerde neler oldu bitti bilemiyoruz. Anjiyolarda yolsuzluk çıktığı anda hastanenin ismi değiştirilerek hırsızlığa devam edilmekte. Şafak hastanesi en az 5 defa isim değiştirdi ve hırsızlığa devam etti. Bu hastaneleri yeterince denetlemeyen il sağlık müdürlüğü yetkilileri neden görevden alınmamaktadır? SGK adeta yağmalanırken buna göz yuman SGK yetkilileri kimlerdir? Bunlar neden yargılanmıyor?” dedi.
BAKAN MEMİŞOĞLU’NU İSTİFAYA ÇAĞIRDI
Yontar, “Siz Sayın Bakan? İl Sağlık Müdürü olarak 2016 yılından itibaren 8 sene boyunca İstanbul sağlığını yönettiniz. Hiç sorumluluk hissetmiyor musunuz? Sizin görevde olduğunuz her dakika 85 milyon insanımızın sağlık güvenliği, can güvenliği tehlikededir. İstifa edin Sayın Bakan? Eğer aklanırsanız göreve iade olursunuz. İstifa edin de ülkemizde hukuk sisteminin işlediğini tüm dünya görsün!” diyerek Bakan Memişoğlu’nu istifaya çağırdı.
“KADINLARDA EN SIK RASTLANAN KANSER TÜRÜ”
Meme kanserinin ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerinden olduğunun altını çizen Yontar, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na “Bir kadının yaşam süresi boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 13'tür. Yani 8 kadından 1'inin meme kanserine yakalanma riski her zaman mevcuttur. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ülke genelinde tüm halkımıza ücretsiz olarak hizmet sunmaktadır. KETEM’lerde Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği Meme, Serviks, Kolorektal Kanserlere yönelik taramalar yapılmaktadır. KETEM’lerin gerçek sayısı kaçtır? Bu sayının illere göre dağılımı nasıldır? Bütün KETEM’lerde mamografi cihazı var mıdır? Cihazlar kaç yıllıktır? Muayeneleri yapabilecek, mamografi cihazlarını kullanabilecek, ultrasonları yapabilecek, bu raporları okuyabilecek yeterli sayıda doktor, radyolog ve sağlık personeli bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.
“ÇOK ÖVÜNDÜĞÜNÜZ MHRS SİSTEMİ ÇÖKTÜ”
Yontar, “Zor ve uzun süreçli bir tedavide hastaları akıllı ilaca ulaşmada mağdur etmeyin. Şu an tedavi gören vekil olarak konunun önemine değinmek için sizden randevu istedim ama bir türlü vermediniz? Veremediniz. Vatandaş zaten MHRS sisteminden randevu alamıyor. Çok övündüğünüz MHRS sistemi çöktü. Çalışmıyor. Randevu almak için sisteme giren vatandaşlarımıza randevu verilmiyor. Ama çalışan bir sistem var. MHRS’den randevu alamayan vatandaşlar AK Partili il ve ilçe başkanlarını arayarak rica minnet randevu alıyorlar. Bu sisteme ‘Sağlıkta AK Partili Tanıdık Sistemi’ deniyor. Bir diğer önemli konu SMA hastalığı. Ülkemizde 0-3 yaş aralığında 3 bine yakın SMA hastası olan çocuğumuz vardır. Bu çocuklarımızın tedavisinde kullanılan ilaçları bakanlık olarak karşılayın. Aileleri dilenciliğe mahkûm etmeyin. Evlilik öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programından tüm nikah tarihi alan gençler geçirilmelidir. Nadir görülen hastalıklardan olan ALS, SMA, DMD, MS gibi hastalıklarda gerek” dedi.
Haber / İrem BANÇO
Yorumlar
Yorum Yap