Gözden kaçırmayın

Lösemi hakkında yanlış bilinenler ve gerçeklerLösemi hakkında yanlış bilinenler ve gerçekler

Yapımında papazkarası cinsi olgunlaşmış yaş üzüm, vişne ve ayva yaprağı, kırılmış siyah hardal tohum kullanılan, fermente bir içecek olan hardaliye, 500 yıllık tarihiyle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de yer alıyor.

ÜNÜ, KIRKLARELİ’Nİ AŞTI

Kırklareli yöresine has doğal bir içecek olan, yerel halkın yıllardır şifa niyetine tükettiği hardaliyenin ünü Kırklareli sınırlarını aşmış durumda. Hardaliyenin, koyu renkli ve kokulu üzümlerin ezilip, cibresi (şıra ve ezilmiş üzüm tanelerinden oluşan karışım) ile birlikte içerisine vişne yaprağı, hardal tohumu ve koruyucu amaçla belli oranlarda KSorbat ve Na-Benzoat katılarak, belli koşul ve sürede fermente edilerek üretildiğini kaydeden uzmanlar, “Geçmişte hardaliye üretiminde papazkarası ve pamit cinsi üzümlerin tercih edildiği bilinir. Günümüzde ise cardinal ve alphonse cinsi üzümler daha çok tercih edilirken, nasıl sonuçlar alınacağının tespiti için cabernet sauvignon, cinsaut ve öküzgözü cinsi üzümlerle de üretilme yoluna gidilmektedir. Hardaliyenin hazırlanması üzümlerin en olgun dönemlerine rast gelecek şekilde bağ bozumu sonrasında başlar. Bu sebeple eylül ortalarından itibaren, ekim ve kasım ayları boyunca hardaliye yapımı sürdürülmektedir. Hardaliye yapımındaki püf noktalardan birisi özellikle meşe odunundan hazırlanan alt kısmından 10–12 cm yükseklikte bir de musluğu bulunan fıçılardır. Bu fıçılar gibi toprak küplerde de hardaliye üretimi yapılmaktadır ancak bu geleneksel gereçlerden biraz uzaklaşılmıştır. Olgunlaşmış kendine has kokusu ve rengi olan üzümler yıkanıp, ezilmeden dikkatlice saplarından ayrılır. Hafif çatlatılan (fakat ezilmemesi şarttır) üzümler bir sıra fıçıya dizilir. Üzerine bir kat vişne yaprağı, onun üzerine de hafif çatlatılmış siyah hardal tohumu dizilir. Bu dizme işlemi fıçının üzerinde 5-6 parmak boşluk kalıncaya kadar sürdürülür. Dizme işlemi bitince üzerine üzümlerden dökülen şıra ve üzüm tozu dökülür. Hardal tohumu üzüm şırasının mayalanmasını engelleyecek, dolayısıyla alkole dönüşmemesini sağlayacaktır” dedi.

“SERİN, GÖLGE BİR YERDE MUHAFAZASINA DİKKAT EDİLİR”

Hardaliyenin olgunlaşması için ortam sıcaklığının 20-25 derece olmasının tercih edildiğini kaydeden uzmanlar, “Birer gün arayla musluktan alınan şıra, fıçının üst kısmından yine ilave edilir. Hardaliyenin içime hazır olması için 20-22 gün beklenir. Elde edilen şıra tortusundan arındırılması için süzülüp içime hazır hâle getirilir. Saklanması sırasında da serin gölge bir yerde muhafazasına dikkat edilir. Çok sıcak veya soğuk ortamlar hardaliyenin nefasetine olumsuz etki eder” dedi.

“YAŞLANMAYI GECİKTİRİCİ ETKİSİYLE BİLİNİYOR”

Geleneksel olarak sabah ve akşam birer bardak olarak tüketilen hardaliyenin hem lezzet açısından hem de sindirimi kolaylaştırdığı için et ve balıkla uyumlu olduğunu kaydeden uzmanlar, “Türk kahvesinin yanında da güzel bir içim sağlıyor. Hardaliye öncelikle yaşlanmayı geciktirici etkisiyle biliniyor. Bununla beraber kansere karşı da koruyucu etkiye sahip. Vücuttaki mineral dengesini korumasıyla da öne çıkan hardaliye, kolesterol ve tansiyon düşmesine de iyi geliyor. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkide olması da hardaliye faydaları arasında yer alıyor. Aynı zamanda düzenli tüketimde mikropların neden olduğu hastalıklara karşı da koruyuculuk sağlıyor” dedi.

Haber / Buse AKIN