Gözden kaçırmayın

“Bölgemizi kaosa, savaşa ve gözyaşına teslim etmeyeceğiz”“Bölgemizi kaosa, savaşa ve gözyaşına teslim etmeyeceğiz”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tekirdağ Bölge İdare Mahkemesi’nin açılışını yapmak üzere Tekirdağ’a geldi. Sabah saatlerinde karayolu ile Tekirdağ’a gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, partililer tarafından karşılandı. Bakan Tunç, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Buluşmaları Programına katıldı. Programa Bakan Tunç'un yanı sıra TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop ile milletvekilleri, belediye başkanları ve partililer katıldı.

 

“DEMOKRASİNİN YANINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Demokrasinin yanında milli iradenin yanında durmaya devam edeceklerini kaydeden Bakan Tunç, “Milletimiz 15 Temmuz o karanlık gecesini aydınlığa çevirmeyi başardı ve biz bugün burada bu toplantıyı yapabiliyorsak aziz milletimiz sayesinde, o kahramanlar sayesinde gerçekleştiriyoruz. Onlara şükran borçluyuz. Onlar için ne yapsak azdır. Türkiye'nin 22 yıllık iktidar süreci içerisinde fiziki kalkınmasını, her alanda kalkınmasını, 81 vilayete hiçbir ayrım yapmadan çalıştık. Üniversitelerinden, havalimanlarına, barajlarından tünellerine varıncaya kadar. Hızlı trenlerinden otoyollarına, hastanelerine varıncaya kadar her alanda ülkemiz altyapısıyla üstyapısıyla gelişti. Enerji projeleriyle ekonomide 3 kat, 4 kat büyüdük. Bugün asgari ücret 500 dolara kadar yükseldi. Bizim devraldığımızda 100 dolar civarındaydı. Etrafımızdaki savaşlar, pandeminin etkisi, 6 Şubat depremleri, tüm bunlar elbette ki ekonomimizi etkiledi. Şimdi yeni ekonomik programımızda, Orta Vadeli Program dün Resmi Gazete'de de yayınlandı, güncellendi ve inşallah yine 2002'de o çift haneli aldığımız enflasyonu tek haneli rakama nasıl düşürmüşsek, yine düşürmeyi başaracağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Halkımızın alım gücünü arttırmaya devam edeceğiz” dedi.

 

“İSTANBUL’UN DA İŞ YÜKÜNÜ AZALTACAK”

 

Tekirdağ'da Bölge Adliye Mahkemesi'nin açılışını gün içinde gerçekleştireceklerini belirten Tunç, “Artık Tekirdağ'ımız bir merkez. Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemesi İstanbul'dan ayrılacak. Dosyalar İstanbul'a gitmeyecek. İstanbul'un da iş yükü bu şekilde azalmış olacak. Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerimiz burada. Daha hızlı yargılama, daha çabuk hakka kavuşma anlamında Tekirdağ Bölge Adliyemiz, başkanımız geçen sene açalım diye çok ısrar etmişti. Geçen sene yetiştiremedik. Kararname çalışmalarımız vardı. Binamız hazırdı, bu sene artık gecikmesin dedik ve açılışını hakimlerimizin tayinlerini de yaptık, görevlere başladılar. Onlara da başarılar diliyoruz” dedi.

 

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİNİN AÇILIŞINI YAPTI

 

Bakan Yılmaz Tunç, saat 11.00’de de Tekirdağ Bölge İdare Mahkemesi’nin açılışını yaptı. Açılışta konuşan Bakan Tunç, Bölge Adliye Mahkemesi'nin iş yükünü azaltacağını, davaların daha hızlı görüleceğini belirtti.

 

2016 YILINDA 7 BÖLGEDE FAALİYETE GEÇMİŞTİ

 

Bölge Adliye Mahkemelerinin sayısının arttığını kaydeden Bakan Tunç, hukuk sistemimizin 2016 yılında Bölge Adliye Mahkemesi sistemine geçtiğini, 3 dereceli bir yargılama sistemine adım attıklarını belirtti. Bölge İdare Mahkemelerini 2016'da 7 bölgede faaliyete geçirdiklerini anımsatan Tunç, sonrasında her geçen yıl bölge sayılarının artmaya devam ettiğini belirtti.

 

“18’E YÜKSELTMİŞ OLACAĞIZ”

 

En son Tekirdağ, Malatya ve Denizli Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulduğunu söyleyen Bakan Tunç, “Haftaya cuma günü Denizli'nin açılışını gerçekleştireceğiz inşallah. Malatya Bölge Adliye Mahkememiz bir depremle orada sarsıldık adliyelerimiz yıkıldı inşaatlara hızlı bir şekilde başladık. Oranın da inşaat çalışmaları devam ediyor ve inşallah Malatya'mıza da Bölge Adliye Mahkememizi kazandıracağız. Böylece Bölge Adliye Mahkemesi sayımız da şu anda 15, sayı 18'e yükselmiş olacak” dedi.

 

“YARGI REFORMU KAPSAMINDA DEĞERLENDİREBİLECEĞİMİZ ÖNEMLİ BİR GELİŞME”

 

İstinafın yargı reformu kapsamında değerlendirilebilecek önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Bakan Tunç, istinafın hak kayıplarının önlenmesinde önemli bir görevi yürüttüğünü ifade ederek, “İstinaf özellikle bizim Yargı Reformu kapsamında değerlendirebileceğimiz önemli bir gelişme. Dosyaların ikinci bir gözde yeniden olay bakımından da incelenmesi anlamında istinaf sürecinin özellikle hak kayıplarının önlenmesi konusunda yine bölgede kesinleşecek olan dosyalar bakımdan hızlı yargılama ve daha çabuk hakka kavuşma bakımından üç dereceli sistemin hukuk sistemimize önemli katkı sağladığını düşünüyoruz. İstinaf yargılamasıyla hak arama yollarını artırdığımız önemli reformlardan birini hayata geçiriyoruz” dedi.

 

“HAKİM VE SAVCI SAYILARINI DA ARTIRIYORUZ”

 

Bakan Tunç, “Yargıtay ve Danıştay'da görülen davalarda, istinaf sürecinden geçen yargılamaların özellikle isabet oranının çok yüksek olduğunu görmek mümkün. Bugün Bölge Adliye Mahkemelerinde 236 ceza ve 267 hukuk dairesinde 2 bin 977 hakim ve savcı mevcut. 25 bin hakim ve savcımız var. Bunun 3 bin civarı Bölge Adliye Mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcılarımızdır. Bölge İdare Mahkemelerinde 70 İdari Dava Dairesi var. 27 Vergi Dava Dairesi var. 543 hakim idari yargıda Bölge İdare Mahkemelerinde görev yapıyor. Makul sürede yargılama hakkının tesisi bakımından Bölge Adliye Mahkemelerindeki hakim ve savcı sayılarımızı da artırıyoruz” diye konuştu.

 

“İSTİNAFI DAHA DA GÜÇLENDİRDİK”

 

İstinafı bu sene itibarıyla daha da güçlendirdiklerini söyleyen Tunç, “Çünkü bazı dairelerimizde iş yoğunluğu ve bazı konjonktürel durumlar nedeniyle, kira davaları, iş davaları, bazı ticari davalarda yoğunlaşma olduğunu, o dairelerdeki hızı arttıracak ve o iş yükünü karşılamak üzere yeni daireler kurulmasını sağladık. Bu anlamda 78 istinaf dairesi, 2024 yılı itibarıyla hizmete girmiş oldu. İlave olarak da bu dairelerimize 131 üye ve 62 daire başkanı ve 39 cumhuriyet savcı atamasını gerçekleştirmiş olduk” dedi.

 

“30 HAKİM VE 7 CUMHURİYET SAVCISI GÖREV YAPACAK”

 

Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemesi’nin 5 ceza dairesi ve 5 hukuk dairesi olarak hizmete başladığını söyleyen Tunç, “10 daire başkanı ataması buraya gerçekleştirdik. 30 hakimimiz ve 7 cumhuriyet savcımız 30 üyemiz Tekirdağ'da Bölge Adliye Mahkemesinde görev yapacaklar” bilgisini verdi.  

 

 

ADALET DEVLETİN TEMELİ”

 

Adaletin devletin temeli, toplumsal barış ve huzurun da teminatı olduğunu dile getiren Bakan Tunç, “Adaletin tecellisi için hukuk devleti şart. Hukuk devleti olabilmek için de yasaması, yürütmesi, yargısıyla üç sac ayağıyla kuvvetler ayrılığının olması gerekir. Özellikle hukuk devletinin tahkimi, hukuk devletinin inşası ve hukuk devletinin gereği içinde tarafsız ve bağımsız yargı şarttır. Tarafsız ve bağımsız yargının olabilmesi için insan unsuru çok önemli” dedi.

 

 

“HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVINI KAZANMASI GEREKECEK”

 

Hakim ve savcıların yetiştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Tunç, hukuk fakültelerinde verilen eğitim kalitesinin artırılması için çalışmalar yapıldığını belirterek “Özellikle kürsüdeki kardeşlerimizin daha güçlü ve donanımlı olabilmeleri noktasındaki çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bu sene itibarıyla uygulamaya koyduğumuz önemli çalışmalarımız var. Artık hukuk fakültesi mezunu kardeşlerimiz avukat olabilmesi için öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek. Yine hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girebilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek. Aynı zamanda bu sene uygulamaya koyduğumuz hakim ve savcı yardımcılığı sistemiyle de iki yıl süren hakim savcı adaylığı yerine artık üç yıl süren hakim savcı yardımcılığı sistemine geçtik. 2023 sonu itibariyle sınavlarını yapmıştık. Bu hafta eğitimlerine başlıyorlar. Bir yıl adalet akademisinde eğitim görecekler, iki yıl tecrübeli hakim ve savcıların sizlerin yanında usta çırak ilişkisi içerisinde uygulamayı görecekler, yetişecekler. Adalet Akademisi'nde aldıkları ara sınavlar, tecrübeli hakim ve savcılarımızın verdikleri puanlarla birlikte 70 puanı aşarlarsa Hakimler ve Savcılar Kurulumuz onları mesleğe kabul edecek. Güçlü bir eleme sistemi geldi. Artık bu konuda çok daha güçlü, kürsünün daha donanımlı olması noktasındaki gayretimizi sürdürüyoruz” dedi.