Gözden kaçırmayın
“Meme kanserini erken tanı ve tedaviyle yenilgiye uğrat”Ebegümecinin yaprakları, çiçekleri ve köklerinden yararlanılır. Yaprakları hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Ebegümeci yaprakları çiğ olarak salatalarda, pişmiş olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. Pişirildiğinde bamyadaki gibi bir mukus ortaya çıkar. Bu nedenle koyu kıvam vermek için çorbalarda, bazen de yumurta ikamesi olarak tercih edilir.
YEMEK DE YAPILABİLİR
“Ebegümecinin faydaları nelerdir?” sorusunun yanıtına, ebegümecinde bulunan vitamin ve mineraller sayılmaya başlanabilir. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, demir, selenyum, sodyum, iyot, B vitaminleri, A vitamini ve C vitamini içerir. Ebegümeci, yaraların iyileşmesini hızlandırmaktan vücudu enfeksiyondan korumaya kadar pek çok fayda sağlar. Daha önce ebegümeci yemeği yemediyseniz ebegümecinin faydalarından yararlanmak için yemeğini de yapabilirsiniz. Ebegümecinin yaprakları ile ıspanak kavurması gibi bir yemek yapabilirsiniz.
“ESANSİYEL YAĞ İÇERİR”
Yaralanmalarda ağrı kesici etkisi olduğu düşünülen ebegümecinin yapraklarındaki kimyasalların, zengin vitamin içeriğiyle yaralarda hızlı iyileşme sağlayabildiğini kaydeden uzmanlar, “Yara bölgesinde rahatlama yaratabilir. Bu nedenle ebegümeci, topikal baş ağrısı ilaçlarında ve yüz maskelerinde de kullanılır. Ebegümeci, yine yara bölgelerini bakterilerin etkilemesini önleyerek bağışıklık sisteminin korunması için yardımcı olur. Güneş yanıkları, böcek ısırıkları, kızarıklıklar konusunda da ebegümeci iltihaplanma ve şişmelerin önüne geçebilir. Solunum güçlüğü ve göğüs sıkışmalarında gibi durumlarda da ebegümeci, rahatlatıcı olabilir. Balgam söktürücü özelliği sayesinde solunum yollarının temizlenmesine destek olurken iltihap önleyici rolüyle boğaz şişmesi yatıştırabilir. Astım, bronşit, öksürük ve boğaz enfeksiyonlarında geleneksel olarak ebegümeci kullanılır. Cilt yaşlanması pek çok kişiyi rahatsız edebilir. Bu sebeple de belirli bir yaştan sonra aynaya daha çok bakmaya başlayabilirsiniz. Bu noktada ebegümeci içeren krem, jel gibi ürünler cildin genç ve daha canlı görünmesini sağlayabilir. Ebegümecinin bu gücü, cilt hücrelerine zarar veren ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olan serbest radikallerle mücadele eden bileşenlerden gelir. Ayrıca içeriğindeki A vitamini de cilde parlaklık ve genç bir görünüm verir. Saç kırılmalarına karşı da ebegümecinin faydalarından yararlanılabilir. Ebegümeci aynı zamanda esansiyel yağ içerir. Bu rahatlatıcı olabilir” dedi.
“MİDE ASİDİNİ AZALTMAYA DA DESTEK OLUR”
Ebegümeci çayı ile uykuya daha kolay dalınabildiğini kaydeden uzmanlar, “Zihin ve bedenin dinlenmesi için yardımcı olabilir. Bu etkisi sebebiyle bazı kaygı, stres ilaçlarında kullanılır. Hatta bazı diş hekimleri ebegümeci içeren anestezi ilaçlarından faydalanabilir. Ebegümeci yapraklarından yemek yapmak için bir nedeniniz daha olabilir. Bu yapraklar diş etlerini enfeksiyonlardan koruyan anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar bileşenler içerir. Ebegümecinin içerdiği polifenoller, serbest radikallerle savaşma gücüne sahiptir ve bu sayede bakteri plaklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Ebegümecinin çayı ile gargara yapabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler kanserden korunmada tüketilmesi gereken besinlerin arasında sayılır. Ebegümeci de koyu yeşil yapraklı bir bitki olarak bolca klorofil içerir. Klorofilin pek çok kanser türünde etkili olduğu araştırmalarla saptanmıştır. Ancak en çok prostat kanseri üzerinde etkili olduğu düşünülür. Araştırmalara göre, ebegümecindeki beta-sitosterol maddesi prostat bezindeki tümörleri önleme yeteneğine sahiptir. Prostat kanseri riski taşıyan kişiler için ebegümeci koruyucu bir etki gösterebilir. Ebegümecinin kurutulmuş çiçek ve yaprakları çay olarak tüketilir. Ebegümeci çayının faydaları en çok bağırsaklar üzerinde görülür. Ebegümeci, sindirim sistemini düzenleyebilecek, hareketsiz bağırsakları çalıştırabilecek hafif bir müshil etkisi yaratabilir. Bağırsak duvarlarının gevşemesine ve gıdaların daha iyi emilmesine olanak sağlar. Ayrıca mide asidini azaltmaya da destek olur” dedi.
Haber / İrem BANÇO
Yorumlar
Yorum Yap