81 ilde 54 bin 776 denetim yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, lokanta, restoran, kafe ve otel gibi toplu tüketim yerlerine yönelik 21 Ağustos-8 Eylül tarihlerinde 81 ilde eş zamanlı olarak 54 bin 776 denetim yapıldığını duyurdu.

TÜRKİYE 13.09.2023 13:46:00 0
81 ilde 54 bin 776 denetim yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, lokanta, restoran, kafe ve otel gibi toplu tüketim yerlerine yönelik 21 Ağustos-8 Eylül tarihlerinde 81 ilde eş zamanlı olarak 54 bin 776 denetim yapıldığını, bu denetimler sırasında 245 adet idari yaptırım uygulandığını açıkladı. Bakan Yumaklı, 13 Eylül itibariyle de kasap ve şarküteriler ile bakkal, market ve büfe gibi gıda satışı yapılan iş yerlerine yönelik ülke genelinde üç hafta sürecek eş zamanlı denetimlerin başladığını duyurdu.

Yazılı açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, vatandaşlara güvenilir gıda temin etmek amacıyla çalışmalarını tarladan sofraya kadar her aşamada kararlılıkla sürdürdüklerini ifade etti. 


“245 ADET İDARİ YAPTIRIM UYGULANDI”


Bu kapsamda, rutin denetimlerin yanı sıra farkındalığın artırılmasına yönelik gıda denetimlerinin yoğunlaştırılmasına ilişkin 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün talimatlandırıldığını, lokanta, restoran, kafe ve otel gibi toplu gıda tüketimi yapılan iş yerlerinin 21 Ağustos - 8 Eylül tarihleri arasında Türkiye genelinde eşzamanlı olarak denetlendiğini belirten Bakan Yumaklı, “Bu denetimlerde, 7 binin üzerinde Bakanlık kontrol görevlisi teknik, hijyenik ve muhafaza koşullarına uygunluk denetimi yaptı. 3 haftalık süre boyunca 54 bin 776 denetim gerçekleştirilirken, 245 adet idari yaptırım uygulandı” dedi. 


KASAP VE ŞARKÜTERİ DENETİMLERİ DE BAŞLADI


Halk sağlığının korunması açısından kasap ve şarküteriler ile bakkal, market, büfe gibi gıda satış yerlerinin de üretim ve satış için gerekli şartları taşımasının büyük önem taşıdığını dile getiren Yumaklı, bu iş yerlerine yönelik olarak da 13 Eylül'den itibaren 29 Eylül'e kadar sürecek eş zamanlı denetimler gerçekleştirileceğini ifade ederek, “3 hafta süresince özellikle muhafaza ve hijyen koşulları açısından önem arz eden gıdalarının satışının yapıldığı kasap ve şarküteriler ile bakkal, market, büfe gibi işletmelerin kayıt altına alınıp alınmadığı, izlenebilirlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, asgari teknik, hijyenik ve muhafaza koşullarına uyulup uyulmadığı yönünden denetlenecek” dedi. 


DENETİMLER YIL BOYU SÜRECEK


Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı yapılacak bu denetimlerde, 7 bin 628 Bakanlık kontrol görevlisinin iş başında olacağını dile getirerek “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da güvenilir olmayan gıdanın vatandaşlarımızın tüketimine sunulmasına izin vermeyeceğiz. Buna tevessül edenlere göz açtırmayacağız, yasalar çerçevesinde gerekli yaptırımları uygulamaya devam edeceğiz.

 Farkındalığın artırılmasına yönelik değişik alanlarda belirli periyotlarda bu denetimlerimizi sürdüreceğiz. Bunun yanında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüz tarafından rutin denetimlerimiz yıl boyu aralıksız devam edecek” dedi. Yumaklı, gıda imalatı ve satış yerlerinde gerekli kurallara uyarak halk sağlığını gözeten işletmelere de teşekkür etti. 


Haber / Buse AKIN