Cumhurbaşkanı Erdoğan: Belediyelerin genel bütçeden aldıkları payda adaletsizlik yok

CHP'li ve AK Partili Belediyelerin genel bütçeden aldıkları payda adaletsizlik ve haksız dağılım olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunun örneğini CHP'li Tekirdağ BÃ

GÜNDEM 27.01.2022 09:37:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Belediyelerin genel bütçeden aldıkları payda adaletsizlik yok

NTV-Star TV özel yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen canlı yayında, Türkiye ve dünya gündemine dair gelişmeleri değerlendirdi.

 

TÜRKİYE VE DÜNYA GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bazı projelerine onay verilmediği ve bu nedenle projelerin hayata geçirilemediğine ilişkin iddialarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Burada herhalde bir ortada doğru olmayan ifadeler var. Yani söylemek istemem ama bir yalan burada söz konusu. Yani İstanbul Büyükşehir Belediyesi kalkıp Cumhurbaşkanlığından veya Plan Bütçe Başkanlığından talepte bulunur ve bu talebin bütün teknik incelemeleri vesaireleri bunlar yapılır ve bütün bunlar yapıldıktan sonra da gereken karar alınır. Tabii bunların da ödenme süreçleri bellidir. Şehirlerine hizmet etmek gibi bir dertleri, gayretleri, kabiliyetleri olmayanlar ne diyor? 'Engelleniyoruz', söyledikleri şey bu. Tüm milletime böyle bir şeyin olmadığını somut rakamlarla ben anlatmak istiyorum, milletim bunları bilsin. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere muhalefet belediyelerine genel bütçeden aktarılan paylar 2019 yılından bu yana aşağı yukarı iki kat artırılmıştır. AK Parti'ye, Milliyetçi Hareket Partisi'ne ve diğer partilere mensup belediyelerin gelirlerinde yapılan artış aynı orandadır. Mesela İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında, bakın bu rakamlar çok önemli, 13 milyar 848 milyon lira merkezi idareden pay alırken, bu rakam 2021'de 25 milyar 376 milyon liraya çıkmıştır. Düşmüş mü, artmış mı? Aynı dönemde Ankara Büyükşehir Belediyesinin payı 4 milyar 606 milyon liradan 8 milyar 304 milyon liraya, İzmir Büyükşehir Belediyesinin payı ise 4 milyar 564 milyon liradan 7 milyar 274 milyon liraya yükselmiştir” dedi.

 

TEKİRDAĞ VE SAMSUN’U KIYASLAYARAK ANLATTI

 

CHP’li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile AK Partili Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni karşılaştırarak örnek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mukayese olması bakımından benzer rakamlarda genel bütçe payı alan AK Partili ve CHP'li iki belediyeyi de karşılaştırmak istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Partili Samsun Büyükşehir Belediyesi 2019'da 673 milyon lira, CHP'li Tekirdağ Belediyesi 697 milyon lira genel bütçe payı alırken bu rakam 2021'de Samsun'da 1 milyar 178 milyon liraya, Tekirdağ'da 1 milyar 204 milyon liraya çıkmıştır. Üstelik Samsun'un nüfusu 1 milyon 360 bin, Tekirdağ'ın nüfusu 1 milyon 80 bindir, Tekirdağ'ın nüfusu daha az. Yani Samsun 280 bin fazla nüfusa sahip olduğu hâlde bu rakamlar ortaya çıkıyor. Görüldüğü gibi mesele genel bütçeden alınan payın adaletsiz veya haksız dağıtımı değildir, ben şu anda belge ile konuşuyorum, rakamları da buna göre veriyorum, tam tersine bu konuda gayet adil, hakkaniyete ve hukuka uygun bir dağılım söz konusudur. Mesele şehre tüm vaktiyle, enerjisiyle, zihniyle, kalbiyle hizmet etme iradesine sahip olup olmama meselesidir. Eğer bu inanca ve azme sahipseniz hiçbir engel sizi projelerinizi hayata geçirmekten alıkoyamaz” diye konuştu.

 

İRAN'DAN GELEN ENERJİ AKIŞININ DURMASI

 

İran'ın Türkiye'ye enerji akışını kesmesiyle ilgili tartışmaların hatırlatılması ve "Sorunun çözümü için İran ile bir aşamaya gelindi mi? Elektrik kısıtlamalarının bundan sonra da devam etme hâlâ riski var mı ve Türkiye'nin İran'a borcu olduğu için bu kısıtlamaların gerçekleştiği ifade ediliyor. Kısıtlama olmasının sebebi nedir?" sorularının yöneltilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cevabı verdi: "Biz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi değiliz. Bizim İran'a borcumuz falan bir defa kesinlikle söz konusu değil, tam aksine bu iddialar yalandır ve Cumhurbaşkanı İbrahim Bey ile yaptığım görüşmede de kendilerine söyledim. Onlar, 'Bir arızadan ötürü bu işi şöyle bir 10-15 gün erteleme durumumuz olacak' dediler. Biz kendilerine daha önceden, 'Bu işi, yani Haziran’a kadar ertelemek suretiyle eğer bu gaz akışı devam ederse biz de bu sert geçen kışı daha rahat şartlarda geçiririz' dedik. Tabii şu anda İran'da da kış şartları çok sert. Onlar da bundan dolayı bir sıkıntıları olduğunu bana ifade etti ve bütün bunlarla beraber de 'Yani en kötü şartlarda bir 10 gün burada eğer esneme yaparsak bu süreci atlatırız' dedi Sayın Cumhurbaşkanı."

 

 “KADEMELİ TARİFENİN AMACI ELEKTRİĞİN VERİMLİ KULLANIMINI TEŞVİK ETMEK”

 

Elektrikte kademeli faturalandırma sistemine geçildikten sonra yüksek fatura bedelleriyle ilgili şikâyetlerin geldiğinin belirtilerek daha düşük ücretlendirme için bir çalışma öngörülüp görülmediğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun salgın koşulları nedeniyle alınmış bir tedbir olduğunu söyledi.

 

 “İŞÇİLERİMİZİN ÜCRETLERİNİ ENFLASYONUN ÜSTÜNDE BİR SOSYAL DESTEKLE YÜKSELTMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

 

Memur ve emeklilere yapılan artış oranının işçilerde de bir beklentiye yol açtığı belirtilerek, "İşçilere de bir müjdeniz olabilir mi?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide önemli bir değişimi hayata geçirirken her kesimden insanın yaşadığı sıkıntıları bertaraf etmek için kapsamlı sosyal politikalar geliştirdiklerini ve uyguladıklarını kaydetti. Asgari ücrette yüzde 50'nin üzerinde net artış yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bununla kalmadık yıllardır gündemde olan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen, çalışanların ücretlerinin asgari ücret seviyesindeki kısmının Gelir ve Damga vergisinden muaf tutulması uygulamasını başlattık" dedi. Yıllık enflasyon yüzde 36 oranında gerçekleştiği için memurların ve emeklilerin gelirlerinde buna uygun artışlara gittiklerini dile getiren Erdoğan, “Altını çizerek söylüyorum yıllık değil, altı aylık dilim için memur ve emeklilerimizin gelirlerinde yüzde 31 artış sağladık. Asgari ücret düzeyindeki gelirlerin vergi dışı kalmasıyla elde edilen yaklaşık 300 liralık ilaveyle birlikte bu destek oranı daha da yukarıya çıkıyor. Böylece memur ve emeklilerimize ciddi bir ilave sosyal destek vermiş olduk. Ayrıca 67 liradan aldığımız ve bin 500 liraya kadar çıkardığımız, burası çok önemli, hani bazen diyorlar 'Ne verdiniz filan' diye. 67 liradan başladı, bin 500 liraya kadar çıkardığımız en düşük emekli aylığını 2 bin 500 liraya yükselttik. Bu açıdan baktığımızda kimi emeklilerimizin maaşlarındaki artış oranı enflasyonun çok üzerine çıkarak, yüzde 60'ları buldu” dedi.

 

YÜZDE 2.5’LİK ARTIŞ MÜJDESİ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şimdi burada bir müjde vereyim, işçilerimizin toplu sözleşmede aldıkları zammın üzerine ortaya çıkan enflasyon farkı zaten eklenecektir. Buna memur sözleşmesinde yaptığımız gibi yüzde 2,5'lik bir artış daha ilave ediyoruz. Böylece işçilerimizin ücretlerinde yüzde 28'i bulan bir artış sağlamış oluyoruz. İşçilerimizin alın terinin karşılığı olan ücretlerini enflasyonun üstünde bir sosyal destekle yükseltmek boynumuzun borcudur. Yaklaşık 700 bin kamu işçisini doğrudan ilgilendiren bu artış için gereken düzenleme kısa sürede yapılacaktır. Özel sektörün de kendi çalışanları için benzer bir iyileştirmeye gideceğine inanıyorum. İşçi ücretlerine yaptığımız bu ilave artışın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum”

 

Haber / Şaban KARDEŞ