Gel Konuşalım Projesi tanıtıldı 

Edirne Valiliği himayelerinde Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından yürütülen Balkan ülkeleri başta olmak üzere soydaş ve akraba toplulukları vatandaşları ile Türkçe öğrenme

GÜNDEM 25.01.2022 15:50:00 0
Gel Konuşalım Projesi tanıtıldı 

Cep telefonu ve Web sayfası uygulaması olarak geliştirilen “Gel Konuşalım Projesi” ile Balkan ülkeleri başta olmak üzere soydaş ve akraba topluluklarımız olan vatandaşlar ile diğer ülkelerde yaşayan Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik eğitim içerikleri geliştirildi.

 

ÜCRETSİZ OLARAK KULLANIMA AÇILDI

 

Hem web sayfası olarak hem mobil uygulama olarak hazırlanan içerikler ücretsiz olarak kullanıma açıldı. Özellikle çocuklarda öğrenmeye yardımcı olmak, içerikleri ilgi çekici kılmak amacıyla “Ay Kız” karakteri ve yanında turna kuşu karakteri yaratılmış animasyona dönüştürüldü. 

 

“GURBETÇİLERİMİZDEN YOĞUN BİR İLGİ GÖRECEĞİZ”

 

Devecihan Kültür Merkezinde yapılan proje tanıtımında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “İki yıl önce Balkanlardan gelen soydaş öğrencilerimiz Türkçe öğrenme ile ilgili sıkıntılarını dile getirdikleri zaman bu projenin ilk temellerini derneğimiz ile birlikte atmıştık. Yine Kapıkule’den giriş yapan gurbetçilerimizi karşılarken maalesef acı bir gerçekle yüz yüze kaldık. Yaşı ilerlemiş gurbetçilerimiz ile çok rahat iletişim kurabiliyor çok rahat Türkçe konuşabiliyorduk ancak bazı gurbetçi çocukları ile konuştuğumuz zaman ne söylediğimizi anlasalar da cevap veremiyordu, bazıları ise hiç anlamıyordu. Bu Avrupa’da yaşayan ailelerimizin en temel sorunlarından biri haline geldi. Bu proje ile birinci hedef kitlemiz bu çocuklarımızdır. Biz onlara Türkçeyi temelden öğrenebilmeleri için bu projeyi hazırladık. Bunların dışında Türkçe öğrenmek isteyen yabancılardır. Bu projeyi yaparken de gençlerimizin çocuklarımız Türkçeyi zevkle öğrenmelerini haz duyarak yapmalarını istedik. Web sayfası ve uygulama üzerinde hoşça vakit geçirebilecekleri bir uygulama yaptık ve akademik destek aldık. Ümit ediyorum ki bu projenin tanıtılmasının ardından Balkanlardan ve gurbetçilerimizden yoğun bir ilgi göreceğiz. Bu projeyi tabi ki Edirne yapacaktı Edirneli yapacaktı. Çünkü Edirne aynı zamanda Balkanların kültürel başkentidir. Bu projeye destek veren başta dernek üyelerimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz akademik destek veren tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Tarancı, projenin amacı ve geliştirme süreciyle ilgili olarak bilgi verirken desteklerinden dolayı Vali Ekrem Canalp’e teşekkür etti. Vali Canalp projede “Ay Kız” karakterine hayat veren Ceylin Dalakkaya ile yakından ilgilenirken Balkan ülkelerinde Edirne’ye okumak için gelen öğrencilerle ve proje ekibi ile hatıra fotoğrafı çektirdi.             

 

PROJENİN GENEL AMACI 

 

Projenin genel amacı hakkında bilgi veren yetkililer de, “Balkan ülkeleri başta olmak üzere, yabancı ülkelerde yaşayan soydaşlarımıza yönelik anadil yeterliliğinin gelişimini desteklemek için Türkçe eğitimi vermek amaçlandı. Bu çerçevede dijital eğitim portalları geliştirildi. Türkçe dilinin yaygınlaşmasının ve soydaşlarımızın Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi mensubiyet hissinin artırılmasına önemli bir destek sağlayacaktır. Ayrıca Yabancı Dil Olarak Türkçe öğretimi içeriğimiz ihtiyaç duyan herkesin kullanımına ücretsiz olarak açık olacaktır. Balkanların yanı sıra diğer Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika, Suriye, Kuzey Irak gibi bölgelerde vatandaşların kolayca ulaşabileceği öğrenim aracı, buralardaki öğretmenlerin ise önemli bir eğitim materyali olacaktır. İlkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki yabancı öğrencilerin ve Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu yetişkinlerin kolaylıkla kullanabileceği Türkçe öğretimine yönelik ücretsiz dijital eğitim portalı ve mobil uygulama hizmete sunulmuştur. Mobil uygulama ve masaüstü olarak hazırlanan içerikte A1, A2, B1 seviyelerinde eğitimler ve sözlük asistanı hazırlanmıştır. Müfredat içerikleri video dersler (animasyon ağırlıklı), ile verilmekte olup, her bir konu pekiştirme oyunları ile tamamlanmakta skor sonucu belirlenmektedir. Ayrıca konuları desteklemek amacıyla alt yazılı diyalog videoları, konuları pekiştirmeye ve telaffuzu geliştirmeye yönelik yazılan ve bestelenen kliplenmiş şarkılar düzenlenmiş, anonim şarkılar kliplendirilmiştir. İçeriklerin sade, ilgi çekici ve eğlenceli olması hedeflenmiştir” dedi. 

 

Haber / Menşure KARDEŞ