Rektör Tabakoğlu: Yunus Emre, hamurumuzun mayalarındandır 

Trakya Üniversitesi tarafından, Türk tasavvuf edebiyatı ve şiirinin güçlü sesi, sevgi ve aşk şairi Yunus Emre anısına "Vefatının 700. Yılında Yunus Emre Hatıra Kitabı" yayımlandı. Kit

GÜNDEM 17.01.2022 12:22:00 0
Rektör Tabakoğlu: Yunus Emre, hamurumuzun mayalarındandır 

Yunus Emre’nin vefatının 700. Yıl dönümü olması münasebetiyle, editörlüğünü Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ile Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Arş. Gör. Dr. Ayşe Nur Özdemir ve Öğr. Gör. Müge Atakan’ın yaptığı ve ülkemizin muhtelif üniversitelerinden alanında uzman bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanan “Vefatının 700. Yılında Yunus Emre Hatıra Kitabı” Trakya Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.

 

“DİLİMİZİN HAZİNEDARI, HAMURUMUZUN MAYALARINDANDIR”

 

Yunus Emre’nin yapıcı, kuşatıcı ve yönlendirici şahsiyeti, insanlığa mesajı, Türkçesi, eserlerinde kullandığı bazı kavramlar ve dil özellikleri gibi muhtelif konularda kaleme alınmış makalelerin yer aldığı kitabın sunuşunu kaleme alan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Mevlana, Hacı Bektaş Veli gibi o da böylesi zor ve kaotik bir zamanda dağılmış, ümit ve istikametini kaybetmiş bir milletin umudu, derleyicisi, yol göstericisi ve manevi mimarı olmuştur. Ancak zannedilmesin ki o, sadece bu buhran zamanına ve devresine sıkışan bir zattır. Bilakis bizim Yunus, eserlerinde işlediği aşk, sevgi, şefkat, insanlık gibi temel evrensel değerleri ve öğretileriyle devrini/yaşadığı zamanı aşarak tüm zamana ve insana hitap eden, sınırlara, coğrafyalara sığmayan bir aşk, sevgi ve gönül adamıdır. Bunlarla birlikte Yunus Emre, dilimizin hazinedarı, hamurumuzun mayalarındandır” dedi. 

 

“TÜRKÇEYİ GÖNÜLLERE MÜHÜRLEMİŞTİR”

 

Rektör Tabakoğlu, Yunus Emre’nin Anadolu coğrafyasının kadim medeniyetimizle inşa sürecinin baş mimarlarından olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Şair ve mutasavvıf kişiliğinin yanı sıra fikrî zenginliği ile her yüzyılda yolumuza rehber ve ışık olmuştur. Manevi terbiyesinde yetiştiği Tapduk Emre’nin dergâhına eğri odun bile sokmayan Yunus, saygı ve minnet göstergesi olarak eşiğine yattığı mürşidinin kapısından ‘Bizim Yunus’ olarak kalkar. İlim ve irfan yolunda büyük hikmetler içeren bu hadise, bizim yol haritamız olmalıdır. Yunus Emre bir Türkçe âşığıdır. Farsça ve Arapçanın yaygın olduğu ve Türkçenin sadece avam dili olarak görüldüğü bir dönemde hâlâ edebî kıymetini koruyan ve bize esrarlı kapılar aralayan, şekil ve muhteva bakımından öz Türkçe şiirler kaleme almıştır. Şiirleri ile halkı irşat ettiği gibi Türkçeyi de gönüllere mühürlemiştir. Yunus Emre bu toprağın özüdür. Aziz milletimiz her zaman olduğu gibi kendisini anlatan ve kendisinden olanı bağrında yaşatmıştır. ‘Ölen hayvan imiş, âşıklar ölmez’ dizesinde olduğu gibi o, bu toprakların insanlarının bağrında sonsuza kadar yaşayacaktır” ifadelerini kullandı. 

 

“KADİM GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Şehrine, bölgesine, tarihine ve gönül coğrafyasına duyarlı olan Trakya Üniversitesi’nin bizi biz yapan değerlere ve kadim geçmişine sahip çıkmaya devam edeceğini de kaydeden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Kurumumuz, dün olduğu gibi bundan sonra da bu tarz faaliyetlerle büyük şahsiyetleri anmaya devam edecektir. Bu münasebetle Vefatının 700. Yılında Yunus Emre Hatıra Kitabı’nın vücut bulmasına katkı sunan tüm hocalarıma teşekkür ederim” dedi.

 

Haber / İrem  BANÇO